Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Megtanulhatok még főzni egyedül?

Megtanulhatok még főzni egyedül?

Figyelt kérdés

Most léptem egy új életbe: elköltöztem a szülőktől, a párommal élek. Eddig mindig anyukám és nagymamám főzött, nekem maximum a palacsintasütögetésben kellett segíteni. Most viszont szükség lenne arra a meg nem szerzett főzéstudományra, ami javarészt minden ügyes segítőkész kislánynak megvan tizenéves kora óta. Más feleségek arra törekednek, hogy finomabbat főzzenek az eddiginél, hát én meg arra, hogy egyáltalán ehető legyen.


Semmi de semmi nem sikerül. Gyakorlat teszi a mestert, ezt mondom én is, de sajnos nincs anyagi keret a kísérletezésre. Az utóbbi egy hétben 3 kis adag palacsintát, egy adag fasírtot, tésztát, félresikerült salátakrumplit dobtam már kukába. És ezek csak a legegyszerűbbek, levesekkel és bonyolultabb dolgokkal még nem is próbálkoztam. Nem tudom mi lehet a gond, recept szerint csináltam és mégis. Valószínű meg tudnám tanulni ha még mindig anya mellett kísérleteznék, mert ő szólna ha valami nem jó a készítés menetében, de hát ez már nem lehetséges. Egyedül kell megtanulnom, de az önbizalmam már a béka hátsója alatt van. A legegyszerűbb konyhai műveletet is elrontom.


Mit tehetek? Adjatok tanácsot!


2011. okt. 23. 20:34
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

A főzni való tésztát forrásban levő sós vízbe teszed, akkor a forrás 1-2 percre leáll. Addig kell intenzíven kavargatni. Miután a víz ismét forr, a tészták "táncolnak" a vízben, kicsi az esély, hogy leragadjon.


Fasírozott, azt, hogy mennyi sót teszek bele az ételbe, sohasem mérem. Kóstolok. Még a meggyúrt fasírozott után is megnyalhatod az ujjadat, "kiérzik-e" belőle a só!!!?

Ha elegendő borsot és fokhagymát is teszel bele, kizárt, hogy ízetlen legyen. Ha túl száraznak találtad, akkor talán magában a húsban volt a gond, amit ledaráltattál a vásárláskor talán túl soványhús volt.

Amikor megcsinálod a gombócot, egy kicsit lapítsd meg a két tenyered között, bő, forró zsírba, olajba tedd bele, de a lángot rögtön vedd vissza közepesre. Amikor az alsó része egy kicsit rózsaszín, fordítsd meg, hogy elkezdjen a másik oldala is sülni, de ettől még utána egyszer vissza kell fordítani, mert ez még nem teljes sütés. Akkor lesz készen, ha már csokibarna, ill. nyugodtan csinálhatsz "tűpróbát": Beleszúrsz villával, és amikor már a nyershús leve nem jön belőle, biztosan készen van!

2011. okt. 24. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/25 anonim ***** válasza:

Szerintem kipróbálhatod a zacskós alapokat. Van bennük adalék, de manapság miben nincs???? Áruk is van, de még mindig olcsóbb, mint amennyit kidobsz, mert ehetetlen. aztán később megpróbálhatod ugyanazt a kaját alap nélkül elkészíteni. Hajrá, menni fog.

21/l

2011. okt. 24. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/25 anonim ***** válasza:
szerintem egyszer mindenki így kezdte el
2011. okt. 29. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/25 anonim ***** válasza:

Kezd egyszerűbb kajákkal.

Tésztakészítésnél kb 3 liter vízbe teszek 4-5 kiskanál sót. De a legegyszerűbb (rizsnél is ezt alkalmazom): beleteszek két kanál sót, megkeverem, várok kicsit, és megkóstolom a vizet. Ha enyhén sós, akkor jó, ha már olyan sós, mint egy leves, akkor az nem nó.


Levesnél az ízesítés hasonlóképpen: kóstolgatod, kevered, így elkerülheted, hogy túlsózd (a leves ha sótlan, még evésnél is orvosolható). Tehát szerintem a legfontosabb a főzés közbeni kóstolás. Rizsnél és tésztánál ugye az állag is fontos. A tésztát kb 7-8 perc után kb félpercenként megkóstolom, mert hamar túlpuhul. Amikor már jónak érzed, azonnal szűrd le. Én alaposan átmosom hideg vízzel, amit valaki kimondottan nem ajánl, de nekem eddig bevált mert hűlés után sem ragad össze. Rizsnél is kóstolgathatsz, ott csak azt kell figyelni, hogy ha elpárolog a víz, de még nem puha, akkor öntesz hozzá még egy kicsit.


Fasírt: na ilyet ritkán készítek, de itt a kóstolást megoldhatod úgy, hogy egy darabot lecsippentesz a masszából, beleteszed serpenyőbe, és megsütöd. Kóstolás után tudsz még adni hozzá fűszereket.


Pl a bolognai spagetti rém egyszerű: Hagymát felaprítod, rádobod az olajra. Közepes vagy kis lángon, hogy ne égjen meg, megdinszteled a hagymát, majd egy pár perc múlva mehet rá a darált pulyka vagy disznóhús, vagy akár keverve. Egy kiló húsra mondjuk 2 kanál sót vagy vegetát szórhatsz, majd mehet rá egy deci víz és fedő. Néha kevergesd, hogy ne egy darabba álljon a hús, és hogy jól átpárolódjon. 15-20 perc után már megkóstolhatod, ha sótlan, sózd még. Kb 30-40 percet nyugodtan hagyhatod párolódni, a végén én jól szétnyomkodom a húst, hogy ne nagy darabokban legyen. Ezután egy-két üveg paradicsompürét ráöntesz, ebbe mehet egy-két gerezd fokhagyma reszelve/nyomva, két kiskanál oregano, egy-két kiskanál bazsalikom, én teszek bele 2-3 teáskanál cukrot, mert édeskésen szeretem a paradicsomot, de egyáltalán nem muszáj bele cukor, vagy akár többet is lehet, ez ízlés dolga (ezt is kóstolgatással tudod megállapítani). Ezután akár kész is lehet, de én még szoktam bele mexikói zöldségkeveréket, illetve konzerv gombát. Ha nyers gomba, akkor, amikor már kész a hús, akkor dobd rá a felszeletelt gombát és hagyd még tíz percet fedővel. Utána jöhet a paradicsom meg a többi.

2013. ápr. 3. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/25 anonim ***** válasza:
mennyire erzeketlenek azok a valaszolok, akik a Horvath Ilonat ajanlgatjak szegney kerdezonek? soha nem tanul meg kb 0-rol fozni abbol. ajanlom a youtube videokat, ahol minden leirashoz video illusztracio is van, bar eleg regi a kiiras, gondolom azota megtanult mar fozni a kerdezo :)
2015. aug. 24. 00:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!