Meggykompóttal töltött leveles tésztát (batyut) szeretnék itthon sütni. Ajánlanátok finom receptet?
Csinálsz leveles tésztát, meg sűrű meggyszószt a kompótmeggyből és levéből. Ezzel töltöd....
Plusz mindegyikbe nyomsz egy girizd diót, vagy mandulát, attól érdekesebb...
A meggyes tölteléket én úgy szoktam elkészíteni, hogy 1 csomag vaníliás pudingport megfőzök 4 dl meggylében, ízlés szerint cukorral ízesítem, és belekeverek 2-3 marék (lehet több is, kevesebb is, ki mennyi meggyel szereti) kimagozott meggybefőttet. Kihűtöm.
Házilag elég macerás leveles tésztát készíteni, és ha épp nincs otthon bolti, akkor én kelt tésztát dagasztok, azzal is isteni. 50 dkg liszt, 1 dl olaj, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 2-2,5 dkg élesztő (nem szárított!), kb. 3 dl langyos tej. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, a lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd még kb. 2 dl langyos tej hozzáadásával rugalmas, puha kelt tésztát dagasztunk. Letakarva 30-40 percet kelesztjük, majd fél cm vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe egy kanál tölteléket teszünk, és batyuvá formázzuk. Tetejét felvert tojással lekenjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Tetejét vaníliás vagy fahéjas porcukorral megszórjuk. Nagyon finom! Ebből a tésztából csinálom a lekváros buktát, túrós batyut, brióst, kakaós / fahéjas csigát, fonott kalácsot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!