Ki szereti az almás pitét? Nem az amerikaira gondolok, hanem a hagyományosra.
Szerencsére anyuéknál mindenki jó főz, süt, és én is..?))
(küld fény post..)
Én is nagyon szeretem! És nekem is kellett tizenakárhány év, mire rájöttem, hogy nagyon szeretem.
Anyósom olyat is szokott készíteni, hogy tepsibe belekarikázza az almát, megszórja cukorral, jó sok fahéjjal, és ráönt valami palacsinta tészta szerűt. Nagyon fincsi.
Finom lehetett!
"sajnálom", h eddig kellett várnotok, h meg tudjátok milyen finom! De viszont érdemes volt akkor várni..
(eszem is belőle) képet tegyek fel? ..
Pont így szeretem, ahogy a fotón is van! Kicsit vastagabb tésztával. Ja, és nem reszelve, hanem kockára vágva nekem sokkal jobban ízlik (és olajon elő dinsztelve).
(a tizenakárhány évet váró válaszoló voltam ismét)
majd küldöm a recepteket, de nagyon húzós hétvége volt, nem értem rá bocsi. de ez tényleg kicsi tepsi, és kb 38-25-be szoktam sütni a pitét.
ügyes vagy, biztosan nagyon finom lett, én több almával készítem, persze, nem , amikor 400 ft.
na gyorsan leírom a gyúrt pitém receptjét.
először is megpucolok kb 2 kiló almát, azt negyedekbe vágva kimagozom, és uborkagyalun, illetve robotgéppel
vékonyka szeletekre gyalulom.( a gép sokkal gyorsabb, csak előszedni, mosogatni ..ajjaj:)
a szeletelt almát egy lábasban cukorral, citromlével, egy ek csapott ek. fahéjjal megpárolom.csak annyira, hogy összeessen egy kicsit. ennek hűlnie kell, azért teszem föl előbb. ha kész hagyom hűlni. egy jégakku a lábas alá jó szolgálatot tesz:)
no akkor a tészta.
-30 deka finomliszt
-20 deka vaj/margarin
-10 deka porcukor
-1 tojás sárgája
-egy csipet só
-egy citrom reszelt héja
-fél csomag sütőpor
-annyi tejföl, hogy gyúrható legyen (egy-két kanál)
a vajat hidegen kis kockákra vágom, összemorzsolom a sütőporos liszttel, ekkor mehet bele a cukor, a citromhéj
1 tojás sárgája, a só és annyi tejföl, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk. akkor jó, ha már nem ragad a kezünkre.
kb 80 deka nyers tésztát kell kapnunk.
lisztezett deszkán is jól átgyúrom, hengerré formázom és elvágom kb félbe. nem baj, ha az alsó lap egy kicsit nagyobb lesz.
a két cipót fél órát pihentetem.
lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, és a sütőpapíros tepsibe teszem.a nyújtófára feltekerve egyszerű. megszúrkálom villával, és megszórom egy kis finom prézlivel.
erre rákenem a párolt fűszeres almát, szép egyenletesen,
utána kinyújtom a másik lapot és ügyesen ráfektetem. ezt is villával több helyen megszurkálom.
a tojásnak a fehérjét egy kanál tejföllel habosra verem villával egy pohárban, majd ecsettel mindet rákenem szépen
a tészta tetejére.
előmelegített sütőben 180 fok körül kb 15 percig sütöm, majd mérsékelem egy kicsit a gázt.
kb 40-45 perc múlva kezd szép aranybarna lenni a teteje,
akkor már az illata is terjeng, no akkor kész.
a tepsit vizes viledára teszem, és ott hagyom kihűlni.
nekem ez nagyon bevált recept, felváltava kell most egész ősszel a kevert tésztéssal sütögetnem.
de a hálás közönségért mindent...:))
majd írom a másikat is.
üdv.
nem nagy beruházás egy nagyobb tepsi, 1500 ft körül már kapsz, és akkor egy rendes adagot tudsz sütni.
lehet válogatni, bevonatosok, zománcosok között.ez utóbbiak persze drágábbak, de nagyon tartósak.
A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 09:08
"nem nagy beruházás egy nagyobb tepsi, 1500 Ft körül már kapsz, és akkor egy rendes adagot tudsz sütni.
lehet válogatni, bevonatosok, zománcosok között.ez utóbbiak persze drágábbak, de nagyon tartósak."
Nem mondod? tudom ám!! Csak az új gáztűzhelyekhez (2é) ilyet adnak ám!!!
Ugye milyen furcsa??!
Amúgy meg nem hinném, h anyum pont most fog beruházni ilyenre..
De, ami nekünk van Párommal♥♥, abba sem adtak nagyobbat..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!