Hogyan kell elkészíteni a Frankfurti levest?
Erre gondolok: [link]
Először is el kell mondanom, hogy én eddig max. tasakos levest főztem vagy teát, de az se lett valami híres...
Kérdéseim (csak erős idegzetűeknek):
Ő a kelkáposzta, ami nekem kell ugye? [link]
[link] itt az a fehér az micsoda? Sima káposzta? Ebből készül a töltött káposzta is? Ez mindig így néz ki a boltokban, vagy ennek is vannak ilyen nagy levelei?
Ugye a kelkáposztát nem tudom összetéveszteni semmivel, pl. kelbimbó meg hasonlók?
Mindegy milyen virslit veszek?
A majoronna megvásárolható ilyen kis tasakban a fűszereknél? És a receptben szereplő fűszerpaprika az a rendes pirospaprika ami szokott itthon lenni?
"Amikor a káposzta majdnem puha, tedd bele a virslit is. " Ez kb. hány perc múlva lesz?
Aztán miután beletettem a virslit egyből önthetem is bele azt a habarást és kész? Utána elég olyan 5 percig főzni, vagy nekem tovább kell? Annyi idő alatt megfől a virsli?
És ha ez megvan csak lezárom és befejeztem? Nem kell rá rakni díszítésnek semmit?
Szoktak ehhez adni valamit pl. kenyeret?
Elnézést, amiért ennyi mindent kérdeztem de nem én szoktam főzni, a konyhába is havonta megyek be...
Köszönöm.
Egyébként ti szeretitek ezt a levest? :)
szia én szoktam szertni
én is kezdők közé tartozom
de szerintem ennyire ne izgulj, köves a receptet és kész, és hogy mikor mit meddig főzz, a legjobb erre ha kóstolsz, más megoldás nincs... mert ha most mondunk egy időt nem biztos, hogy a te olyan tűzhelyeden ilyen olyan erősségen főzve ugyanannyi idő kell neki.
Szerintem a virsli mindegy, amit szeretsz, választhatod a legolcsóbbat is a boltban.
Az a fehér szerintem a sima fejes káposzta, a ráncos meg a kelkáposzta. De biztos segít a zöldséges is, illetve a feliratok.
Szerintem lehet enni hozzá kenyeret, de ki-hogy, s nem muszáj de pl egy kis kanál tejfölt tehetsz rá díszítésnek.
Jó főzést
Szia!
Aranyos a kérdésed!
A levessel kapcsolatban annyit, hogy én mindig kiforrázom a káposzta, hüvelyes féleségeket, mert puffasztanak és akkor már nem annyira lesz mellékhatása!
Ettől nem kell megijedni, nem nagy munka, amíg felszeleteled a káposztát és megmosod, addig teszel fel egy nagy fazékba vizet, és amikor már forr a víz akkor a tiszta felszeletelt káposztát beleteszed, és 5 percig az újra forrástól főzöd, só minden nélkül!
Amikor letelt az 5 perc, akkor fogod a kuktát, persze ha van és elkezded a recept szerint a kuktába beletenni az előfözött káposztát, hagymákat, fűszereket a hideg sós vízbe és forrástól kezdve 30 perc alatt kész!!
A forrás a kuktánál akkor van, amikor a szelep elkezd pöfékelni és forogni ilyenkor érdemes levenni a legkisebb lángra a gázt, nehogy felrobbanjon a benne lévő nyomástól az edény.
A 30 perc után átteszed a megfelelő nagyságú fazékba elkészíted a habarást és beleteszed a virslit főni.
A virslinek tényleg elég forrástól kezdve 5 perc főzés idő!
Jó étvágyat a leveshez!
Ja így elég sok lesz a mosogatni való, de legalább 1 órát megspórolsz, ha a kuktában főzöl!!!
Ha nincs akkor számolj rá majdnem 60-90 percet mire tényleg puha lesz és finom lesz!!!
Ja a fehér az édes káposzta, vagy fehér káposztának, vagy sima káposztának!
Szia!
Ahány ház annyi szokás - szokták mondani.
De nekem ez a recept nagyon nem tetszik. Egészben a hagyma? Hol a krumpli? Az oké, hogy lehet habarással is csinálni, de alapvetően rántással készül.
Szóval én inkább ezt a receptet javasolnám:
Néhány jó tanács:
Még ha nagynak is találod a kelkáposztát, akkor is inkább azt vedd meg, aminek a külső levelei méregzöldek és a torzsájánál, ahol levágták nem túl száraz. Minél szárazabb a vágási felület, annál régebben szedték. A méregzöld levélnek pedig az az indoka, hogy nagyon sok helyen, de főleg a nagyobb boltokban leszedik a külső, sérült leveleket, amin jobban látszik a száradás, hogy úgy tűnjön, hogy friss a káposzta. (Igen, az a fehér a sima káposzta.)
Amikor nekikezdesz, a külső, sérült leveleket szedd le, mosd meg, vágd félbe (úgyis csak fél káposzta kell a recept szerint). A vágott felével rakd egy jó nagy vágódeszkára, ha nincs, inkább a tiszta konyhapultra, mint egy kicsi vágódeszkára. Vágd ki a torzsáját, vékonyan csíkozd, ha van még benne vastag ér, azt is ki lehet vágni. Nagyon soknak fog tűnni a mennyisége, de a káposzta (meg pl. a gomba) nagyon összeesik és sok levet ereszt.
Alapvetően mindegy, hogy milyen virslit veszel, de én a sohasem hallott gyártótól nem szeretek vásárolni, mert abban több a szója, mint a hús (már ha van benne). Nem kell bele olyan sok, hogy nagyon drága legyen, úgyhogy inkább a minőségit. Ha műbőrös, a héját ne felejtsd el lehúzni! A virslinek elég pár perc főzés.
Díszítésnek elég a tálaskor rárakott egy-két kanál tejföl.
Én nagyon szeretem.
Jó főzőcskézést!
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, megfogadom!
Igen, én is gondolkoztam, hogy amikor ettem ilyet, mintha lett volna benne krumpli is... szerintem én majd teszek bele, végül is azt csak meg tudom pucolni :)
Köszönöm a válaszokat, nagyon kedves tőletek, hogy ilyen részletesen elmagyaráztátok.
én krumpli nélkül készítem.És frankfurti virslit veszek hozzá.jobb az íze.
És tényleg aranyosan kérdezted ezt a kelkáposzta összetévesztést.
Én ha nem vagyok biztos valamibe,akkor egyszerűen kérek.Az eladó tudja melyik az,ha nem megmondom mit akarok készíteni.
Ja és No para.ezt a levest nem nagy szám elkészíteni.Még kezdőknek is gyerekjáté.
itt akedvenc oldalam:
www.mindmegette.hu
szia.pont tegnap csináltam. mondom .jo, én ugy csinálom hoyg kelkáposta és kelmbimbo vegyesen,vagy amelyik van otthon épp.leforrázom,hogy mellékhatások csökkenjenek,.. puffadás stb.
majd felteszem föni olyan 20 percre kb,3-4 db leveskockával,vagy ha van husleves maradékod,vagy fagyiban.akkor abbol tegyél bele.aztán ha megfött nagyjábol,akkor teszek bele fehérborsot, meg köményt rengeteget.aztán krumplit,majd behabarom.ja és virslit megpiritom és durr bele.nagyon finom tud lenni. egy titka van. a kömény .ki ne hagyd
Köszönöm nektek is a hasznos tanácsokat. :)
És ez a mindmegette oldal is nagyon jó, köszi.
Mióta kis hazánkban a virsli már nem húsból készül, hanem mindenféle adalékokból és szinte semmi íze nincs,egyik rosszabb, mint a másik ezért én a Frankfurti levest sertéscombból készítem.
A húsból pörköltalapot készítek, megszórom őrölt borssal,csipetnyi őrölt köménnyel, majoránnával,1 kanál liszttel,ezt egy pillanatnyi ideig pirítom,jól átkeverem és felengedem vízzel, kb. fele annyival, amennyi levest akarok készíteni,sózom, és egy kanál vegetát teszek bele pirospaprikát nem. Amikor úgy 60%-ban puha a hús belarakom a laskára vágott kelkáposztát és annyi vizet öntök még rá,amennyi mennyiségű levest készítek. Amikor majdnem kész kevés krumplit is lehet bele tenni, de én nem szoktam, hanem eperlevelet, vagy más apró levestésztát szórok bele, de csak módjával, hogy túl sűrű ne legyen.A végén mikor minden készre főtt belekeverem a tejfölt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!