Pékektől kérdezem hogy miből készül a kenyér?
Szia! Én élelmiszer eladó vagyok és nem rég tanultam a kenyerekről. A kenyér: Kenyérnek nevezik a különböző kiőrlési fokú búza vagy rozslisztből illetve a két liszt keverékéből, élesztős lazítással 0,5-3,0 kg tömegben előállított sűtőipari termékeket.
A kenyér alapanyagai: liszt, só, élesztő vagy citopan és a víz.
Járulékos anyagok amelyek a kenyér élvezeti értékét növelik. PL: kömény, lenmag, komló.És adalékanyagok.Alkalmazhatnak még enzimeket, malátakivonatot, kémiai adalékokat ( E-számok)
Remélem hogy tudtam segíteni!
A kenyérben típustól függően van:
- morzsa gátló
- illatanyag
- penész ellenanyag
- kelesztő anyag,
- kiszáradást gátló anyag,
- tartósitó anyag,
- ízesítő anyag,
- Színező anyag, stb.
Természetesen ezek mind bevizsgált és az egészségre nem ártalmas anyagok - állítólag.
De mi a fenének beletenni? Mikor a friss parasztkenyérnél nincs jobb. Én inkább sütök!
"amit aszkorbinsavnak hívnak"
vagy más néven C vitamin, azaz teljesen egészséges, sőt, hasznos a szervezetnek. Bár a kenyérben állományjavítóként funkcionál csak, C vitamin mint vitamin funkciója a magas hő miatt elveszik.
Mondjuk ezt az E számos irományt nem értem: az E számoknak semmi közük ahhoz hogy rákkeltő-e az adott anyag. A C vitaminnak is van E száma vagy épp az aranynak is. Nem lesz attól valami rákkeltő csak mert E számmal fejezzük ki.
Ezt a butaságot valaki elterjesztette, azóta a gyártók újra egyre kevésbé merik az E számokat írni a termékekre (pedig úgy sokkal rövidebb, egyértelműbb, egyszerűbb lenne mindenki helyzete) ehelyett ki kell írni a termékre 3-4-5 nyelven hogy mi van benne, holott néhány számmal leírható lenne.
Én csakis házi kenyér receptet eszek, amit én dagasztok és sütök. Szóval lentebb olvashatod a nagyüzemi kenyér receptet. Ha a patkányoknál rákot okoz, akkor az embereknél is! Úgyhogy egye meg a kenyerét a pék! Szerintem!
Nagyüzemi kenyér recept
Hozzávalók
— 100 dkg liszt
— Egy csipetnyi benzoil-peroxid, kálium-bromát, hogy jó és szép fehér legyen a liszt. Ám ezeket az anyagokat a patkányok elől jól zárd el, mert nekik rákot okoz!
— 1 evőkanál só
— 4 evőkanál olaj
— 2,5 dkg élesztő
— 7–8 dl langyos víz
— Egy kevés kálcium-propionát, hogy szebben és jobban dagadjon a kenyér.
— Egy kis állati eredetű propionsav, hogy tartós legyen a friss ropogós.
— Végy még egy kevés mesterséges emulgeálószert és nátrium-metabiszulfátot, hogy késleltesd a kenyér öregedését, ám ne csodálkozz, ha asztmád előtör.
Simon Gergely
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!