Hogyan készül a bodak (cigány kenyér)?
Bodag - Bokolyi - Pogácsa - Pânyî
(cigánykenyér)
A receptet Puporka Ágnestől kaptuk Budapestről. _____________________________________________
RomNet, 2002. október 1.
Ha az ország több pontjáról érkező cigány közösségbe csöppenünk és megkérdezzük tőlük, hogy feléjük hogy hívják, hogyan nevezik a cigánykenyeret akkor arra több elnevezést kapunk, mint a bodag, bokolyi, pogácsa, pănyi (punya), vakaró stb. De tudjuk, hogy nem csak a cigánykenyér elnevezése különböző, hanem azok elkészítésének módjai is. Én most elmondom az általam ismert cigánykenyér, a bodag elkészítésének módját.
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 mokkáskanál sütőpor, vagy egy csipetnyi szódabikarbóna
só ízlés szerint
A lisztet vízzel - annyi vízzel, hogy egy rugalmas kenyér állományú tésztát kapjunk - sóval, sütőporral elkeverjük, majd a tésztát három négy adagra osztjuk. A tésztánkból lepényt formázunk, és a lisztel sóval megszórt tepsin, sütőben készre sütjük (a sütőben forgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük). Sütés közben megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.
"Bodag vagy Vakarcs - több néven is nevezik a romák (Cigánykenyér)
A cigányok kenyérsütési módszereinél feltétlenül meg kell említenünk a bodagot vagy a vakarcsot ahogy tetszik, amelyet a tűzhely lapján sütnek kovásztalan kenyértésztából.
4 darabhoz: 40 dkg liszt, 1 tk só, 2,5 dl víz (esetleg a fele tej), 2 dkg disznózsír.
A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd 4 lapos lepényformát formálok belőle. A tűzhely lapján mindkét oldalán megsütöm őket. A cigányok úgy eszik, hogy lecsót tesznek rá. "
Valójában a bodak (vagy bodag) nem csak a cigányoknál volt meg, csak éppen a méret, elkészítési mód stb. különbözik, vagy inkább csak különbözött, de a LÉNYEG, hogy régen az alapanyag só, víz és liszt volt! Hasonlót más kultúrák is készítettek, a skandinávok igen vékonyra nyújtották e lepényeket és hónapokig eltartható volt, nálunk kb. 35 cm átmérőjű, ált. azonnal elfogyasztották, mivel megkeményedik, régen a Balkánon és ahol nem volt jó minőségű a liszt (amit "savanyítani" lehetett) naponta ezt ették, és mivel megkeményedik naponta többször is sütöttek!
Mivel régen heti egyszer sütöttek kenyeret, ezért ha elfogyott, akkor ilyen gyors "kenyereket" készítettek. A nagybátyám felesége cigány és ők is így csinálják, csak három alapanyagból.
Sokszor össze szokták keverni a kenyérsütésből visszamaradt tésztából készített "lepényeket" és "kenyérkéket" ezzel, pedig egyik kovászos, a másik nem.
Há akkó elmondom én mink hogy csináljuk: Mink lisztű csináljuk, szódabikargovonábó csináljuk. (Mibűűl?) Szódabikargovonábó! (Mibűűl?) Szódabrikkargkovonábó!
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lbIw..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!