Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készül a bodak (cigány...

Hogyan készül a bodak (cigány kenyér)?

Figyelt kérdés
Nagymamám gyakran csinált,de sajnos nem tudom,hogy kell készíteni.Én nem vagyok cigány,de ez nagyon finom :) Valaki segítsen...
2008. jún. 20. 18:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%

[link]


Bodag - Bokolyi - Pogácsa - Pânyî

(cigánykenyér)

A receptet Puporka Ágnestől kaptuk Budap

2008. jún. 20. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
93%

[link]


Bodag - Bokolyi - Pogácsa - Pânyî

(cigánykenyér)

A receptet Puporka Ágnestől kaptuk Budapestről. _____________________________________________


RomNet, 2002. október 1.

Ha az ország több pontjáról érkező cigány közösségbe csöppenünk és megkérdezzük tőlük, hogy feléjük hogy hívják, hogyan nevezik a cigánykenyeret akkor arra több elnevezést kapunk, mint a bodag, bokolyi, pogácsa, pănyi (punya), vakaró stb. De tudjuk, hogy nem csak a cigánykenyér elnevezése különböző, hanem azok elkészítésének módjai is. Én most elmondom az általam ismert cigánykenyér, a bodag elkészítésének módját.


Hozzávalók:

1 kg liszt

1 mokkáskanál sütőpor, vagy egy csipetnyi szódabikarbóna

só ízlés szerint


A lisztet vízzel - annyi vízzel, hogy egy rugalmas kenyér állományú tésztát kapjunk - sóval, sütőporral elkeverjük, majd a tésztát három négy adagra osztjuk. A tésztánkból lepényt formázunk, és a lisztel sóval megszórt tepsin, sütőben készre sütjük (a sütőben forgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük). Sütés közben megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.

2008. jún. 20. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
köszi :D
2008. jún. 20. 19:45
 4/11 anonim ***** válasza:
92%

"Bodag vagy Vakarcs - több néven is nevezik a romák (Cigánykenyér)

A cigányok kenyérsütési módszereinél feltétlenül meg kell említenünk a bodagot vagy a vakarcsot ahogy tetszik, amelyet a tűzhely lapján sütnek kovásztalan kenyértésztából.


4 darabhoz: 40 dkg liszt, 1 tk só, 2,5 dl víz (esetleg a fele tej), 2 dkg disznózsír.


A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd 4 lapos lepényformát formálok belőle. A tűzhely lapján mindkét oldalán megsütöm őket. A cigányok úgy eszik, hogy lecsót tesznek rá. "

2008. jún. 20. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim válasza:
100%
nekem a szerelmem cigány és az anyosom mondta hogy a bodakot úgy kell csinálni hogy víz só és liszt izlés szerint só ja és a tésztának olyan álagúnak kell lennie mint például a krumplis pogácsé hogy lehessen nyujtani és lehet olajban sütni illetve tiszta felületü káján ja de izlés szerint lehet bele füszert is rakni ki hogy szereti én például foghagymát szoktam belerakni vagy a végén megszorom foghagyma granulátummal és ha nem elég sos sóval nagyon finom
2009. júl. 4. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim válasza:
100%

Valójában a bodak (vagy bodag) nem csak a cigányoknál volt meg, csak éppen a méret, elkészítési mód stb. különbözik, vagy inkább csak különbözött, de a LÉNYEG, hogy régen az alapanyag só, víz és liszt volt! Hasonlót más kultúrák is készítettek, a skandinávok igen vékonyra nyújtották e lepényeket és hónapokig eltartható volt, nálunk kb. 35 cm átmérőjű, ált. azonnal elfogyasztották, mivel megkeményedik, régen a Balkánon és ahol nem volt jó minőségű a liszt (amit "savanyítani" lehetett) naponta ezt ették, és mivel megkeményedik naponta többször is sütöttek!

Mivel régen heti egyszer sütöttek kenyeret, ezért ha elfogyott, akkor ilyen gyors "kenyereket" készítettek. A nagybátyám felesége cigány és ők is így csinálják, csak három alapanyagból.

Sokszor össze szokták keverni a kenyérsütésből visszamaradt tésztából készített "lepényeket" és "kenyérkéket" ezzel, pedig egyik kovászos, a másik nem.

2010. aug. 9. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
liszt fel kilo . csipet só. fakanalnyi disznozsir... keves viz.. ujnyi vastagra kinyujtod.. tenyernyi lepenyeket csinalsz.. es a platnin mindket oldalat megsutod... ennyi.. finom.. jo lecsohoz
2012. jún. 29. 23:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim válasza:
Most volt a tv paprikan Body Margo fozomusora es epp ezt keszitettek. Ok raktak bele tejfolt, egy csepp elesztot es aprora vagott tepertot is gyurtak bele.
2013. ápr. 21. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 bukfenc78 válasza:
100%

Há akkó elmondom én mink hogy csináljuk: Mink lisztű csináljuk, szódabikargovonábó csináljuk. (Mibűűl?) Szódabikargovonábó! (Mibűűl?) Szódabrikkargkovonábó!


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lbIw..

2014. nov. 24. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim válasza:
100%
Kell bele egykis szódabipabróna !
2015. márc. 4. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!