Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen finom, bevált húspácoka...

Milyen finom, bevált húspácokat tudtok?

Figyelt kérdés
szeretnék pácolt húsokat sütni, de nem tudok túl sokféle pácot. minden fűszerezés érdekel, kivéve ami csípős. előre is köszi az ötleteket
2009. ápr. 15. 16:04
 1/2 anonim ***** válasza:

Vizes pácok készítése (nagyobb darabok pácolására):

Apróra vágott fehér és sárgarépát, vöröshagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. Ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük. Ezt a keveréket jól összefőzzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 15-20 percig főzzük, majd lehűtve a pácolandó húsra öntjük. Ügyeljünk arra hogy azt jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A vizes páchoz sót nem teszünk, mert a hús ettől elveszíti eredeti színét. Hűvös helyen érleljük néhány napot, többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja. Használhatjuk marhahús, vaddisznócomb, szarvascomb, gerinc, nyúl, vadasnak szánt húsok egészben pácolására.

Olajos pácok készítése:

A hozzávalók mindig őrölt, szárított fűszerek vagy apróra vágott zöldfűszerek legyenek, valamint a hús mennyiségének megfelelő só. Csont nélküli, szeletekre vágott húsokhoz alkalmazzuk, így azok gyorsabban érlelődnek. A fűszereket és a sót elkeverjük, majd a szeleteket belemártogatjuk, hogy mindenhol egyenletesen fedje és finom mozdulatokkal beleklopfoljuk. A fűszerezés után leöntjük olívaolajjal vagy finom étolajjal, hogy teljesen ellepje. Hűtőben 1-2 napig érleljük. Használjuk a fiatal marha, őz, vaddisznó és borjú, sertés, szárnyasok sütés előtti pácolására.

Mustáros pác:

Szeletelt, darabolt húsokra használjuk. Lehetőleg friss, aprított zöldfűszereket, mustárt, szójaszószt összekeverünk és az előre besózott húsokra kenjük. Pácolás után ezzel a mártással sütjük. A pácolás tarthat 1-2 órától 1 napig, tároljuk hűtőben.

Tejföl, tejszín, joghurt pác:

Rövid ideig tartó érleléshez használjuk, szeletekre vagy vadasnak szánt ételekhez. A sózott húsdarabokat annyi fokhagymával fűszerezett tejföl, tejszín vagy natúr joghurttal öntjük le ami ellepi. 1-2 órát állni hagyjuk. Fácán, vaddisznó, muflon, illetve sertés, szárnyasok sütés slőtti pácolására használatos. Száraz fűszeres pácok: Ezek a leggyorsabb pácok, amit már inkább csak fűszerezésnek mondunk. Bármilyen őrölt fűszert használhatunk, csak az elkészítendő hússal harmonizáljon, pl.: bors, koriander, paprika, szerecsendió, kakukkfű stb., szeletekre vagy egész darabokra. Közvetlen sütés előtt sóval keverjük a megfelelő fűszert, majd a húsra szórva azt jól beledörzsöljük, fóliába csomagoljuk, majd rövid pihentetés után elkészítjük. Száraz fűszeres pácot használhatunk bármilyen húsra.

Pácfajták és fűszerezés:

Nyúl: olajos fokhagymás, vadashoz vizes pác.

Fácán: egészben - vizes pác; combra, mellre - olajos, currys vagy olajos fokhagymás.

Szarvas: idősebb vagy nagyobb darabok - vizes pác; szeletekre olajos vagy mustár pác.

Vaddisznó: idősebb vagy egész comb, gerinc - hagymás, fokhagymás vizes pác; szeletre joghurt pác.

Őz: olajos vagy tejszín pác kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal.

Muflon: vizes vagy tejfölpác, köménnyel, korianderrel.

Marha: vadashoz vizes pác, szeletben sütéshez mustáros pác, hagymával, fokhagymával.

Szárnyasok: olajos vagy tejszín pác, fokhagymával.

Sertés: olajos vagy mustáros pác, hagymával, fokhagymával.

2009. ápr. 15. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Chilis pác

Hozzávalók:


* 2 nagy chilipaprika

* 10 szem szegfűbors

* 1 mokkáskanál kakukkfű

* 2 gerezd fokhagyma

* 2 újhagyma

* 2 mokkáskanál cukor

* 1 evőkanál lime-lé

* 2 evőkanál olaj


Mozsárban vagy konyhai robotgépben dolgozd a hozzávalókat pasztaszerű masszává. Kend be vele a hússzeletek mindkét oldalát, majd tedd őket tálba, és fedd le azt. Legalább egy órát hagyd állni.

Pác csirkéhez

Hozzávalók:


* tej

* fokhagyma

* só


Annyi tejbe, hogy éppen ellepje a húst, törd bele a fokhagymát, sózd meg egy picit, majd rakd hűtőbe a bepácolt húst egy-két napra.

Pác marhahúshoz

Hozzávalók:


* olaj

* őrölt bors

* vöröshagyma


A hússzeleteket kend be olajjal, szórd be borssal, és tedd rájuk a felkarikázott hagymát. Csomagold be az egészet, és hideg helyen hagyd állni kettő-négy napig. Sütés előtt sózd a husit.

Vadaspác

Hozzávalók:


* víz

* 3 dl 10%-os ecet

* 2 sárgarépa

* 2 fehérrépa

* 10 dkg vöröshagyma

* 3 babérlevél

* feketebors

* 1 dkg koriander

* 5 dkg só


Tedd a vízbe a hozzávalókat, majd forrald a levet egy órán át. Ezután szűrd le, várd meg, míg kihűl, és öntsd a húsra úgy, hogy ellepje. A lefedett edényt tedd hideg helyre, két-három napra.

Csípős, paradicsomos pác

Hozzávalók:


* 1 dl borecet

* 3 evőkanál ketchup

* 2 evőkanál barnacukor

* 2 kávéskanál só

* 2 kávéskanál csípős ketchup

* 2 kávéskanál erős paprika

* 1 kávéskanál bors


A sót és a cukrot oldd fel az ecetben, majd add hozzá a többi hozzávalót. Kend be vele a hús mindkét oldalát, és tedd hűtőbe legalább egy napra.

Fokhagymás-gyömbéres pác

Hozzávalók:


* 5 újhagyma

* 1 evőkanál szójaszósz

* 4 evőkanál szójamártás

* 2 evőkanál cukor

* 4 evőkanál sherry

* só

* bors

* 2 kávéskanál gyömbér

* 2 gerezd fokhagyma


A hagymát aprítsd fel, törd össze a fokhagymát, és keverd őket a többi hozzávalóhoz. Kend be a húst jó alaposan a péppel, és hagyd állni pár órán keresztül.

Joghurtos-korianderes pác

Hozzávalók:


* 1 pohár natúr joghurt

* 2 gerezd fokhagyma

* 1 evőkanál olaj

* 2 kávéskanál só

* 2 kávéskanál koriander


A fokhagymát zúzd össze, a koriandert morzsold apróra, keverd őket a többi hozzávalóhoz, majd ebbe áztasd a husikat. Szárnyasok pácolására használd.

Oregánópác

Hozzávalók:


* 2 evőkanál olaj

* 2 evőkanál kefir

* 1 evőkanál oregánó

* bors

* 2 teáskanál citromlé

* 1 evőkanál mustár

* 1 evőkanál grappa


Keverd össze a kefirt az olajjal, a citromlével, a grappával és a mustárral, majd ízesítsd a fűszerekkel. Ezt a pépet masszírozd bele a hússzeletekbe.

Boros pác

Hozzávalók:


* 2 dl szójaszósz

* 1 dl méz

* 1 dl tokaji édes fehérbor

* őrölt bors

* koriander


A hozzávalókat főzd össze az első rottyanásig. Ha kihűlt, pácold a lébe a húst. A legideálisabb csirkemellhez.

Teriyaki pác

Hozzávalók:


* 2,5 dl száraz sherry

* 2,5 dl olaj

* 2,5 dl szójaszósz

* 6 gerezd fokhagyma

* 6 evőkanál cukor

* 3 evőkanál reszelt gyömbér


Az egészet keverd össze, és hagyd a húst egy éjszakán át benne pácolódni. Csirkéhez a legjobb!


5 isteni sült hús vasárnapra - Egyszerűen, finomat »

A pasik 4 kedvenc receptje »

4 szaftos, magyar pörkölt - Ha szeretsz tunkolni »

2009. ápr. 15. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!