Milyen finom, bevált húspácokat tudtok?
Vizes pácok készítése (nagyobb darabok pácolására):
Apróra vágott fehér és sárgarépát, vöröshagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. Ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük. Ezt a keveréket jól összefőzzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 15-20 percig főzzük, majd lehűtve a pácolandó húsra öntjük. Ügyeljünk arra hogy azt jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A vizes páchoz sót nem teszünk, mert a hús ettől elveszíti eredeti színét. Hűvös helyen érleljük néhány napot, többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja. Használhatjuk marhahús, vaddisznócomb, szarvascomb, gerinc, nyúl, vadasnak szánt húsok egészben pácolására.
Olajos pácok készítése:
A hozzávalók mindig őrölt, szárított fűszerek vagy apróra vágott zöldfűszerek legyenek, valamint a hús mennyiségének megfelelő só. Csont nélküli, szeletekre vágott húsokhoz alkalmazzuk, így azok gyorsabban érlelődnek. A fűszereket és a sót elkeverjük, majd a szeleteket belemártogatjuk, hogy mindenhol egyenletesen fedje és finom mozdulatokkal beleklopfoljuk. A fűszerezés után leöntjük olívaolajjal vagy finom étolajjal, hogy teljesen ellepje. Hűtőben 1-2 napig érleljük. Használjuk a fiatal marha, őz, vaddisznó és borjú, sertés, szárnyasok sütés előtti pácolására.
Mustáros pác:
Szeletelt, darabolt húsokra használjuk. Lehetőleg friss, aprított zöldfűszereket, mustárt, szójaszószt összekeverünk és az előre besózott húsokra kenjük. Pácolás után ezzel a mártással sütjük. A pácolás tarthat 1-2 órától 1 napig, tároljuk hűtőben.
Tejföl, tejszín, joghurt pác:
Rövid ideig tartó érleléshez használjuk, szeletekre vagy vadasnak szánt ételekhez. A sózott húsdarabokat annyi fokhagymával fűszerezett tejföl, tejszín vagy natúr joghurttal öntjük le ami ellepi. 1-2 órát állni hagyjuk. Fácán, vaddisznó, muflon, illetve sertés, szárnyasok sütés slőtti pácolására használatos. Száraz fűszeres pácok: Ezek a leggyorsabb pácok, amit már inkább csak fűszerezésnek mondunk. Bármilyen őrölt fűszert használhatunk, csak az elkészítendő hússal harmonizáljon, pl.: bors, koriander, paprika, szerecsendió, kakukkfű stb., szeletekre vagy egész darabokra. Közvetlen sütés előtt sóval keverjük a megfelelő fűszert, majd a húsra szórva azt jól beledörzsöljük, fóliába csomagoljuk, majd rövid pihentetés után elkészítjük. Száraz fűszeres pácot használhatunk bármilyen húsra.
Pácfajták és fűszerezés:
Nyúl: olajos fokhagymás, vadashoz vizes pác.
Fácán: egészben - vizes pác; combra, mellre - olajos, currys vagy olajos fokhagymás.
Szarvas: idősebb vagy nagyobb darabok - vizes pác; szeletekre olajos vagy mustár pác.
Vaddisznó: idősebb vagy egész comb, gerinc - hagymás, fokhagymás vizes pác; szeletre joghurt pác.
Őz: olajos vagy tejszín pác kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal.
Muflon: vizes vagy tejfölpác, köménnyel, korianderrel.
Marha: vadashoz vizes pác, szeletben sütéshez mustáros pác, hagymával, fokhagymával.
Szárnyasok: olajos vagy tejszín pác, fokhagymával.
Sertés: olajos vagy mustáros pác, hagymával, fokhagymával.
Chilis pác
Hozzávalók:
* 2 nagy chilipaprika
* 10 szem szegfűbors
* 1 mokkáskanál kakukkfű
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 újhagyma
* 2 mokkáskanál cukor
* 1 evőkanál lime-lé
* 2 evőkanál olaj
Mozsárban vagy konyhai robotgépben dolgozd a hozzávalókat pasztaszerű masszává. Kend be vele a hússzeletek mindkét oldalát, majd tedd őket tálba, és fedd le azt. Legalább egy órát hagyd állni.
Pác csirkéhez
Hozzávalók:
* tej
* fokhagyma
* só
Annyi tejbe, hogy éppen ellepje a húst, törd bele a fokhagymát, sózd meg egy picit, majd rakd hűtőbe a bepácolt húst egy-két napra.
Pác marhahúshoz
Hozzávalók:
* olaj
* őrölt bors
* vöröshagyma
A hússzeleteket kend be olajjal, szórd be borssal, és tedd rájuk a felkarikázott hagymát. Csomagold be az egészet, és hideg helyen hagyd állni kettő-négy napig. Sütés előtt sózd a husit.
Vadaspác
Hozzávalók:
* víz
* 3 dl 10%-os ecet
* 2 sárgarépa
* 2 fehérrépa
* 10 dkg vöröshagyma
* 3 babérlevél
* feketebors
* 1 dkg koriander
* 5 dkg só
Tedd a vízbe a hozzávalókat, majd forrald a levet egy órán át. Ezután szűrd le, várd meg, míg kihűl, és öntsd a húsra úgy, hogy ellepje. A lefedett edényt tedd hideg helyre, két-három napra.
Csípős, paradicsomos pác
Hozzávalók:
* 1 dl borecet
* 3 evőkanál ketchup
* 2 evőkanál barnacukor
* 2 kávéskanál só
* 2 kávéskanál csípős ketchup
* 2 kávéskanál erős paprika
* 1 kávéskanál bors
A sót és a cukrot oldd fel az ecetben, majd add hozzá a többi hozzávalót. Kend be vele a hús mindkét oldalát, és tedd hűtőbe legalább egy napra.
Fokhagymás-gyömbéres pác
Hozzávalók:
* 5 újhagyma
* 1 evőkanál szójaszósz
* 4 evőkanál szójamártás
* 2 evőkanál cukor
* 4 evőkanál sherry
* só
* bors
* 2 kávéskanál gyömbér
* 2 gerezd fokhagyma
A hagymát aprítsd fel, törd össze a fokhagymát, és keverd őket a többi hozzávalóhoz. Kend be a húst jó alaposan a péppel, és hagyd állni pár órán keresztül.
Joghurtos-korianderes pác
Hozzávalók:
* 1 pohár natúr joghurt
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál olaj
* 2 kávéskanál só
* 2 kávéskanál koriander
A fokhagymát zúzd össze, a koriandert morzsold apróra, keverd őket a többi hozzávalóhoz, majd ebbe áztasd a husikat. Szárnyasok pácolására használd.
Oregánópác
Hozzávalók:
* 2 evőkanál olaj
* 2 evőkanál kefir
* 1 evőkanál oregánó
* bors
* 2 teáskanál citromlé
* 1 evőkanál mustár
* 1 evőkanál grappa
Keverd össze a kefirt az olajjal, a citromlével, a grappával és a mustárral, majd ízesítsd a fűszerekkel. Ezt a pépet masszírozd bele a hússzeletekbe.
Boros pác
Hozzávalók:
* 2 dl szójaszósz
* 1 dl méz
* 1 dl tokaji édes fehérbor
* őrölt bors
* koriander
A hozzávalókat főzd össze az első rottyanásig. Ha kihűlt, pácold a lébe a húst. A legideálisabb csirkemellhez.
Teriyaki pác
Hozzávalók:
* 2,5 dl száraz sherry
* 2,5 dl olaj
* 2,5 dl szójaszósz
* 6 gerezd fokhagyma
* 6 evőkanál cukor
* 3 evőkanál reszelt gyömbér
Az egészet keverd össze, és hagyd a húst egy éjszakán át benne pácolódni. Csirkéhez a legjobb!
5 isteni sült hús vasárnapra - Egyszerűen, finomat »
A pasik 4 kedvenc receptje »
4 szaftos, magyar pörkölt - Ha szeretsz tunkolni »
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!