Párolt káposztát, hogy csináljak?
Holnap kacsa combot sütök krumplipürével.
Fejes káposztát(nem vörös káposztát) szeretnék hozzá párolni,de nem tudom hogy.Házias bevált receptet szeretnék amire azt mondjátok,hogy "Isteni finom".Előre is köszönöm.
legyalulod a káposztát, finoman besózod, állni hagyod.
egy fej hagymát finomra vágsz és zsiradékon megdinszteled.
egy csipet pirospaprikát teszel bele, csak éppen a színe miatt. a kicsavart káposztát rárakod, jól átkevered és egy kis vizet teszel alá, hogy a hagyma meg ne égjen.
őrölt köménnyel fűszerezed, és egy kis cukrot is teszel rá. pl. egy ek.-nyit,fedő alatt kezded párolni. ha már majdnem puha csepegtesd meg ecettel, hogy szép szálas maradjon, ne főjön szét.
a végén, kóstolás után még cukor, ecet ízlés szerint.
én egy kis borsot is szórok rá.
Ez cukor, meg a színezés (paprikával XD) ez nem így működik.
A káposztát legyalulod, kicsit besózod (ha nyári káposzta, ami valószínű, akkor ne is sózd be!) a hagymát felszeleteted félkarikára.
Egy lábasban olajat hevítesz, és ebbe rakod a cukrot! Szépen megvárod, amíg elolvad. Aztán elkezd karamelizálódni, de még mindig nem hagyod abba a hevítését.
Mikor elkezdi átlépni a karamell fázist, kicsit felhabzik itt-ott, és néhol olyan, mint ha elkezdene megégni, akkor jó!
Ezt hívják kulőrnek, (égetett cukor) hiszen a színe miatt tesszük bele a cukrot, nem desszertet készítünk.
Mikor elérte ezt az állapotot, akkor gyorsan mehet bele a hagyma és a babérlevél. Jól elkevered, hogy homogén legyen, és kicsit megpirítod a hagymát.
Aztán mehet bele a káposzta is. Ha nyári káposzta, hamar összeesik, ilyenkor már az elején mehet bele ecet. Ha téli, akkor inkább a véve felé. Ha összeesett, és kíván még sót, akkor sózd, őrölt kömény kell még bele, ha gondolod, kevés bors.
aki a karamellbe meg tudja pirítani a hagymát, megemelem a kalapom...
Te biztosan szuperszakács/nő vagy,de mi mezei háziasszonyok.
és az én káposztámra mindig azt mondják a családom tagjai,hogy "isteni finom" azért is bátorkodtam leírni,úgy, ahogy szerintem a legegyszerűbb.
18:19-es válaszoló.Teljesen így csináltam."Isteni lett":))
Na meg a kacsa és a hízott kacsamáj is jól esett hozzá.
Köszönöm mindenkinek a választ.Értékelem.
Váljék kedves egészségetekre és köszi a visszajelzést:))
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!