Szeretnék megtanulni főzni. Ajánlanátok pár ételt? Bővebben lent.
Pl. nagyon egyszerű a rakott krumpli. A krumplit héjában megfőzöd (kb 10-12 db közepes), keményre főzöl 2 db tojást (forrástól számított 10-12 perc). Kell még hozzá valamilyen kolbász, illetve tejföl.
A megfőtt krumplit meghámozod, karikákra vágod, majd a tepsi aljára teszel 1 sort belőle. A tojást és a kolbászt is karikákra vágod, és ráteszed a krumplira. Majd újra egy réteg krumpli, és a tetejére kened a tejfölt. Esetleg, ha szeretitek, akkor tehetsz bele hagymát és szalonnát is, illetve én a tejfölbe szoktam reszelt sajtot is keverni.
Jó étvágyat:)
Szalonnás tojásrántotta, nagyon egyszerű, és isteni, de feltételezem, ezt meg tudod csinálni.
Vagy az én párom ezt imádja: saláta, paradicsom, uborka, sajt, hagyma: összevágod apróra és nyakon öntöd egy v két tonhal konzervvel, bazsalikommal, oregánóval, egyéb zöld fűszerrel fűszerezed, vajas pirítóssal isteni. Tehetsz bele kemény tojást is.
Holnap chilis-babot főzök, az is egyszerű.
Kell hozzá kb. 50 dkg darált hús (de lehet kockára vágottból is) 1 doboz kukorica, 1 doboz vörös bab, hagyma, fűszerek.
A közepes fej hagymát összevágod, kevés olajon megpárolod, majd ráteszed a húst. Sózod. Kevergetés mellett, fedő alatt párolod a húst, (kb. 15 perc), majd a fűszerek: ketchup, 1 kis konzerves sűrített paradicsom, bors, chili por (nem lesz erős). Majd beleteszed a lecsöpögtetett kukoricát és babot, kb. 10 percig főzöd még.
ÚÚ nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat. :) Tetszik mindhárom és el is fogom készíteni őket a jövő héten. Remélem sikerül. :)
Ha főzök ki tésztát, milyen szószt készítsek hozzá?
Paradicsom (sűrített, konzerv)
Hagymát olajon megpirítod, rádobsz egy kis darált húst, oregano, bazsalikom, fokhagyma (szétnyomva), só, bors, amit még gondolsz, amikor a hús már fehér, ráöntöd a paradicsomot. Tehetsz bele felkockázott friss paradicsomot, és gombát is. Tetejére a klasszikus reszelt sajt.
Ha megtanulod a jó pörköltalap készítést, akkor már nem
fogtok éhenhalni:))
zsírral vagy olajjal, a család szokása dönti el.(én zsírral főzök)
fél kiló disznóhóshoz, lapocka vagy comb egy főzőkanál zsíron megdinsztelek 2 közepes hagymát finomra vágva.egy pici sót teszek rá, majd ,ha egy kis sárgás színt kap egy pici vízzel fedő alatt megpárolom.
utána rádobom a kockára vágott húst, és fehéredésig kevergetem.fedő rá és megvárom, míg saját levét kiadja.
ha ezt elfőtte, akkor teszek rá pirospaprikát kb egy evőkanállal, és kevés vízzel felengedem. csak éppen a húsokat ellepje.
kicsi őröltköményt is teszek bele, és finoman sózom.
egy szem paradicsomról lehúzom a héját,apróra vágom egy szem paprikával együtt. ez is belemegy a pörköltbe.
főzés közben figyelni kell, és mindig csak annyi vízzel pótolni, amennyit elfőtt.
jó sűrű szaftja legyen, ez a lényeg.
ha csirkéből csinálom, akkor a hagymás alapot még tovább párolom, hogy szinte pépes legyen, mert a csirke hamarabb kész.
a hagymás alap kezdete a paprikáskrumplinak, lecsónak, gulyásnak,paprika nélkül a tokányféléknek is.
ha ennek elkészítését kitapasztalod, finomakat tudsz majd főzni.
gombapörkölt, borsópörkölt, tojáspörkölt is nagyon egyszerűek és finomak.
tésztát, rizst hamar megtudod főzni, a nokedli kissé macerásabb.
de krumplival is finomak a pörköltek.
sok sikert és kérdezz nyugodtan:))
Hagymaleves:
- 1-2 nagy póréhagyma / 4-5 nagy fej vöröshagyma
- egy l húsleves alaplé (én 1 l vízben 2 kockát elmorzsolok, és kész)
- egy evőkanál margarin
- 2 dl fehérbor
- só, bors
- kenyér, sajt
1. A póréhagymát, vagy a vöröshagymát kb. egy centi vastag karikákra vágod
2. egy lábasban egy evőkanál vajon aranybarnára pirítod
3. felengeded a húsleves alappal, sózod, borsozod
4. fedő alatt főzöd, míg a hagyma megpuhul
5. hozzáadod a bort, elforralod belőle az alkoholt, és kész
Tányérra teszel egy szelet kenyeret (pirítva még jobb), megszórod bőven sajttal, és rámered a forró levest
Kecsöpös tejszínes csirke.
- egy fej vöröshagyma
- csirkemell
- egy főzőtejszín
- kecsöp
- só, bors
1. a vhagymát karikára vágod
2. a csirkemellet vékony szeletekre vágod (úgy nézzen ki, mint ha rántott húsnak készítenéd), sózod, borsozod
3. egy tálba öntöd a tejszínt, és kecsöpöt adsz hozzá - itt nem kell pontos mennyiség, színre nézd (én jó sötéten szeretem -> sok kecs. rakok)
4. jénaiba leteszed a csmellet, rá/köré a karikázott hagymát, és az egészet leöntöd a tejszínes szósszal, lefeded
5. sütőben puhára párolod - ez kb. 15 perc, de ellenőrizd, h tényleg megpuhult-e
6. ha megpuhult, a jénai tetőt levéve még piríthatod egy kicsit a husi tetejét
Sült hasábbal kínálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!