Ki tud citromos krémet tortába?
Én most márciusban készítettem isteni citrom tortát a párom szülinapjára és ezerrel merem ajánlani!!!
2,5 dkg liszt, 2dl tej, 10dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 citrom héja és leve.
A lisztből a tejjel sűrű besamelt főzünk. Még melegen belekeverjük a cukrot. Ha kihűlt, hozzákeverjük a citrom lereszelt héját, levét és a vajat és habosra keverjük.
Én ezután betettem egy kicsit a hűtőbe is, hogy jól összeálljon. Ja és én ennek a mennyiségnek a duplájából csináltam a krémet, így került a piskótába is, nem csak rá. Fontos megjegyeznem, hogy a besamel pláne miután belekeverted a cukrot iszonyú hígnak tűnhet én konkrétan kétségbeestem, azt hittem szét fogja áztatni a tortát, de nem! Mikor a vaj is benne volt és totál lehűlt fantasztikus krémes krém lett belőle.
Egyébként ha nagyon vékonyan karikázol fel citromot és jó alaposan lapátolsz rá porcukrot, akkor ezzel díszítheted a tortát. Igazából így lesz az igazi.
Gyerekkorom kedvenc tortája. Sok sikert!
Fincsi citromos krém recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
1,5-2 citrom/attól függ mekkora/
2 cs vaníliás cukor
3 ek cukor
4 pohár natúr joghurt
0,5 l habtejszín/legjobb a hulala/
2 tk zselatinpor
1 dl víz
30 dkg babapiskóta
Elkészítés:
A citrom héját lereszeljük,levét kinyomjuk,húsát kikaparjuk,majd ezeket keverőtálba tesszük.Hozzáadjuk a vaníliáscukrot,a cukrot és jól elkeverjük.A zselatint a vizzel elkészítjük és még melegen a citromos cukros tálba öntjük.
Ha ez kész,belekeverjük a joghurtokat is majd félretesszük.Másik tálban felverjük a tejszínt kemény habbá,majd a citromos masszába keverjük.
Jó alaposan keverjük el,nem fog összeesni a hab,ettől ne tartsunk.
A babapiskótákat ketté törjük,majd a citromos krémmel tálba rétegezzük,tetejére díszítésként citromkarikákat teszünk.
Hűtőben tartjuk és /sajnos/csak másnapra lesz az igazi,várjátok ki türelemmel azt az egy napot,nagyon megéri:-)
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 2 dl hideg tej, 1 dl hideg tejszín, 1 csomag citromos pudingpor, 2-3 evőkanál narancslikőr (vagy Cointreau), fél teáskanál reszelt citromhéj, néhány citrom és menta levélke a díszítéshez.
A tejet és a tejszínt egy forró vízzel kiöblített edénybe öntjük, a krémport hozzáöntve a legalacsonyabb fordulatszámon mixeljük. A likőrt hozzáadva 3 percig nagyobb fokozaton mixeljük. A kész krémet 4 egyforma kehelybe elosztjuk, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Egy citrom héját kígyószerűen lehúzzuk, a levélkéket megmossuk. A kész desszertet a reszelt citromhéjjal és a levélkékkel díszítve kínáljuk.
Egy tipp: különleges ízt adhatunk krémünknek durván összetört dióval vagy egyéb gyümölccsel. Mélyhűtött málnát vagy más bogyós gyümölcsöt áttörve öntetként csurgathatunk a krémekre.
2 egész tojás
2 tojássárgája
15dkg cukor
1,25 dl friss citromlé (kb. két nagy citrom leve elektromos facsaróval)
9dkg vaj
Egy lábasban vizet forralok. Ez alatt egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a vizes lábasra, simára, fehéredésig keverem a tojásokat és a cukrot. Én ezt mindig elektromos habverővel teszem. Amikor forr a víz, közepesre veszem a hőt és a tálat ráhelyezem a vizes edény tetejére, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött elkezdem folyamatosan felverni a sabayon-t. Én lusta vagyok és ehhez is az elektromos habverőt használom, de kézi habverővel még habosabb lesz, mert több levegő kerül bele. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáöntöm a citromlé egyharmadát. Folytatom a műveletet, amikor ismét sűrűbb, megint egyharmadnyi citromlé. Megint keverem, majd a végén jön hozzá a citromlé utolsó harmada. Ez összesen kb. 7-8 perc lesz és a krém térfogata kb. megháromszorozódik. Ekkor leveszem a tűzhelyről, de még a gőz fölött teszem hozzá a vajat (hat részre osztva, apránként, óvatosan dolgozom a habba). Lehűtöm.
Citromkrém recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
20 dkg cukor
2 dl tej
1 evőkanál rétesliszt
2 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart leve
1 db Ráma margarin
Elkészítés:
A cukrot, tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet összekeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk.
Egy Ráma margarint habosra keverünk. Ha a fenti krém kihűlt, kis adagokban hozzákeverjük, minden alkalommal jól elkeverve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!