Ki hogy csinálja a sárgabaracklekvárt?
Forró vízbe dobom, lehűzom a héját, kimagozom, befőzőcukorral felfőzöm. Az üvegek tetejét Na-benzoátos vízben 5 percig főzöm, tiszta konyharuhára kiszedem. Az üvegeket teljesen teletöltöm, rácsavarom a tetejét, 5 percre fejreállítom, utána szárazdunsztba teszem.
Ha drágállod a befőzőcukrot, akkor a kimagozott barackot 30 percig főzd, közben mindig kevergesd. Bele a kristálycukrot, 10 perc főzés, utána bele az üvegbe, stb. Tartósítószer nem kell bele. Ha fejreállítod, vákum keletkezik az üvegben, soha semmi nem romlik meg. Kb. 30 éve mindent így teszek el, biztos módszer!
A szalicilt valóban nem szabad főzni, és a nátrium benzoát sem egészséges!
A baracklekvárt nagyon egyszerű főzni. Kimagozod, ledarálod húsdarálóval, megméred, teszel bele minden kg-hoz fél kg cukrot, állandó keverés mellett felforralod, és forrás után még főzöd 40 percig takarékon, hogy csak pötyögjön. A habot leszeded róla, és természetesen kevergeted néha. Utána üvegekbe mered, teszel rá egy réteg celofánt arra egy késhegynyi szalicilt, majd újabb réteg celofánt. Ha azt szeretnéd, hogy idővel besűrűsödjön, akkor legumizod, ha azt szeretnéd, hogy hígabb maradjon (pl. császármorzsára szeretnéd tenni) akkor csavaros tetőt raksz a celofánok tetejére. Száraz dunsztba teszed, amíg ki nem hűl, és kész. Így semmi tartósítószert nem tartalmaz. Amikor kinyitod, akkor vigyázva leveszed a szalicilos celofánt, de innentől hűtőben tárolandó! Bontatlanul évekig eláll.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!