Kelt hájas tésztát ki tud készíteni?
Mi így szoktuk csinálni a hájas tésztát.
A hájat hideg vízbe tesszük este, és reggelig áztatjuk hűvös helyen. Lecsöpögtetjük, vékony hártyáját lehúzzuk, és a hájat késsel finomra kaparjuk.
A liszt felével és sóval erősen összegyúrjuk.
Négyszöget formálunk belőle, és hideg helyen pihentetjük.
A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojás-sárgáját citromos vízzel hígítva, egy csipet sóval ízesítve, és kemény rétestésztát verünk belőle.
Ha édes tésztát készítünk, a cukrot is beledolgozzuk.
A tésztát gyúródeszkán nagy négyszögre nyújtjuk. Közepébe helyezzük a hájból gyúrt kockát.
Ráhajtjuk a rétestésztát, és nyújtófával megveregetjük. Hideg helyen pihentetjük.
Ezt a műveletet negyedóránként háromszor megismételjük.
Végül a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk. Kockákra vágjuk.
Tölthetjük dió vagy mákkrémmel, gyümölcsízzel, pirított, fűszerezett hús vagy tüdővagdalékkal.
Ha pogácsát készítünk belőle, a tészta legyen vastagabb.
A sütemények tetejét kenjük meg tojásfehérjével.
Forró sütőben süssük.
Alapanyagai: 50 dkg háj,
50 dkg liszt,
1 tojás,
1 citrom,
só, ha édes tésztát készítünk: 1 evőkanál cukor.
Remélem segített
Nincs előttem a receptes füzet, de úgy emlékszem, hogy mi a kiengedett hájat ledaráljuk mindig húsdarálóval. És abban megakadnak a még bennemaradt hártyák is.
Aztán ahogy az Első írja, a valamennyi liszttel összegyúrjuk, és ezt a masszát kenjük a többi tésztára. 3szor hajtogatjuk pihentetéssel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!