Most akkor melyik a párizsi szelet? ( Liszt-tojás, majd sütni, vagy a sűrű palacsintatésztás verzió? )
Na, kérdező, erre varrjál gombot :DDD
egyébként én is liszt tojás liszt verzióban ismertem
Nem tudom a Konyhamester oldal mennyire megbízható, de ott ezt találtam:
Párizsi szelet
Hozzávalók:
sertéskaraj vagy borjúcomb
(sós) palacsintatészta
bors
só
olaj
A hússzeleteket a szélükön vagdald be, s mindkét oldalukon klopfold ki. Gyengén sózd és borsozd, mártsd palacsintatésztába, s bő forró olajban süsd pirosra.
Magyar Elek javasol egy egyszerűbb eljárást is: eszerint a húst lisztbe, majd tojásba, végül ismét lisztbe panírozzuk.
Az Orly sörös tészta.
A párizsi szelet, az párizsi masszából (palacsinta tészta cukor nélkül, ha úgy jobban tetszik) készül. Én is szakács vagyok, így tanultam anno és így dolgoztam vele az összes munkahelyemen.
De otthon, ha ezt a bundát akartuk elérni gyerekkoromban, akkor a harmadik verzió volt, amit írtál.
Jól írta orly-s barátunk.
A párizsi szelet az liszt-tojás-liszt. Ezzel tér el a sima rántott hústól, ami ugye zsemlemorzsa a vége.
Az orly módot alakították át a nagyüzemi agyatlan szakácszsenik, és helytelenül párizsi szeletnek nevezték el pusztán csak azért, mert nem sört, hanem szódát használtak hozzá, azaz palacsintatésztává matyizták a lisztet, és tojást, hogy ne kelljen a tojásos hússal összerondítani a lisztet újra. Ez a nagyüzemi agyrém miatt került a palacsintatészta a lisz-tojás-liszt helyére. És helytelenül el is nevezték párizsi szeletnek. Valójában azonban, aki palacsintatésztázik, az alkoholmentes orly módon készült kaját eszik.
Tehát: A Párizsiasan az liszt-tojás liszt.
A keveredést meg köszönheted az olyan szakácsoknak, akik tojnak a hagyományra, és a minőségre. Nem feltétlenül kell elhinni minden baromságot, pusztán azért, mert az olyan mondja, akiről azt hiszed, hogy épp a szakmájába vág.
Had idézzem egyik leghírtesebb "TV-SZTÁR"(számomra hírhedt) mesterszakácsot:
Igazi magyaros halászlé... végy egy zacskó knor halászlé alapport...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!