Kaphatnék egy jó ötletet?
Ha "összedobni" szeretnéd,szerintem csinálj lecsót,hagyma,paprika,paradicsom és tojás kell hozzá(vadíthatod házi szalámival,szalonnával).
Sok sikert!!
Milánói makaróni
- tészta (spagetti)
- gomba
- hagyma
- paradicsomszósz
- fűszerek (ízlés szerint pl. bazsalikom, oregánó, só, bors)
Felaprítod a hagymát és a gombát, olajon pirítsd együtt, gyakran kevergesd. Közben tedd fel a tésztát főni sós vízben. Mikor a gomba már kezd összeesni, és a hagyma kisebb darabjai barnulnak, önts rá paradicsomszószt, de ne ússzon benne túlzottan. Ekkor jöhet a fűszerezés, ne sajnáld a sót és a bazsalikomot, viszont kimértebben a borssal és egyebekkel. Észre fogod venni, mikor besűrűsödik annyira, hogy már bugyborékol. Ha túl sűrű, vizet adhatsz még hozzá.
Gombás fasírt
- (száraz) kenyér/zsemle (negyedét-felét tegye ki a végső mixnek ízlés szerint)
- 1-2 tojás
- 4-500 dkg gomba
- 1 hagyma
- zsemlemorzsa (vagy sütőpapír)
- fűszerek (sok só, közepes bors, pirospaprika, petrezselyem, majoranna)
A kenyeret áztasd be vízbe. Közben üss fel egy tojást egy nagy tálba + csipet só. Passzírozd ki a kenyérből a vizet, hogy minél kevesebb maradjon benne, és mehet a tálba. Közben a felaprított gombát és hagymát pirítsd meg ahogy a makarónihoz is, fűszerezd sóval, borssal közben.
Ha kész, hagyd kicsit kihűlni, majd öntsd a tálba. Az egész cuccot, ahogy van, jól "marcangold" át a kezeddel. Ami fűszert még szeretnél bele tenni, (majorannát nagyon ajánlom) azt tedd bele. Ha olyan állagó, hogy nagyjából összetapad, akkor mehet a morzsával kiszórt / papírral bélelt tepsibe, egyengesd el, hogy kb egyforma vastag legyen mindenhol. Ha még nem áll össze, üss hozzá még egy tojást. Közepes fokozaton süsd, kb 10 percenként szúrj bele egy villát/kést, és ha rátapad valami, akkor még sülnie kell.
Borsos borsós (pörkölt alappal)
- 1 csirkemell filé (kb fél kiló)
- borsó
- 1 nagyobb fej hagyma
- köretnek rizs / tészta / főzelék simán
- fűszerek (só, bors, pirospaprika, esetleg kevés tárkony, vagy 1 babérlevél)
Olajon pirítsd meg az aprított hagymát, majd a tisztított, felkockázott hús megy bele. Pirítsd kicsit a húst, majd adj hozzá 1-2 kiskanál pirospaprikát, aztán jöhet a fagyasztott borsó és víz, ami lepje el az egészet. Sok sót bele, fedő rá, és hagyd főni, közben csinálj köretet. :) Időnként keverd meg. Ha üveges borsót veszel, akkor a víz ne lepje el teljesen a húst, és a borsót csak akkor add hozzá, mikor már majdnem omlik a hús, a vége felé.
Végső lépésként jól borsozd meg, ill. a húshoz illik a tárkony.
További ötletek, ha érdekel, részletezem szívesen:
- palacsinta! :)
- felturbózott rántotta (mehet bele kolbász, hagyma, szalonna, felvágott, virsli, ezeket előbb pirítani kell, a felvert tojáshoz meg mehet sajt, zöldfűszerek)
- tejfölös karfiolleves
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!