Nagyon finom kakaóscsiga receptet tudtok nekem írni?
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
2 evőkanál olaj
egy csipet só
4 evőkanál cukor
szükség szerint tej
A töltelékhez:
5 dkg vaj
5 dkg margarin
5 evőkanál kakaópor
6 evőkanál porcukor
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, sóval, és annyi langyos tejjel,
hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk.
Ezután beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett tálban, liszttel meghintve a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Meglocsoljuk a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, meghintjük a porcukros kakaóval, és beigli formájúra sodorjuk.
Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük.
Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk, hogy a melegedése alatt is keljen még a csiga.
Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.
Csokis-kakaós csiga recept
Hozzávalók:
tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 dkg élesztő, 2 dl vaníliás cukros tej (az élesztő felfuttatásához), 2 tojás sárgája, 1 nagy bögre tej, kb. 10 dkg margarin olvasztva
Töltelék: kakaós porcukor, olvasztott margarin
Tepsihez: olaj és zsemlemorzsa
Sülés közben: vaníliás tej és 1 db felvert tojás
ha kihűlt: 2 tábla tortabevonó csokoládé, kb. 5 dkg margarin, porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a vaníliás tejben. Egy tálba tesszük a tészta többi hozzávalóját, kivéve a bögre tejet és az olvasztott margarint.
Ha az élesztő felfutott, beleadjuk a tálba, összedolgozzuk, és lassanként a tejet és a margarint hozzáadogatva szépen bedagasztjuk.
kb. fél órát kell kelnie meleg helyen.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára helyezzük, és egy nagy téglalapot nyújtunk belőle. Gondosan bekenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a kakaós porcukorral. Göngyölünk egyet rajta. A felülre kerülő tésztarészt mindig megkenjük olvasztott margarinnal, hogy a töltelék így is tapadjon. Ezt minden göngyölésnél ismételjük. Ha kész a tekercs, felvágjuk kb. 1,5 cm széles darabokra, olajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe helyezzük, oldalukat beolajozzuk. Sülni tesszük. Félkész állapotban tojással megkenjük, hogy szép piros legyen. Mielőtt készen lenne, meglocsolgatjuk vaníliás tejjel.
Ha megsült, várunk, míg kihűl.
Ha kihűlt, kiszedjük tálcára, olvasztott csokit csorgatunk a tejejükre. Ha a csoki megszilárdult, meg is porcukrozzuk kicsit.
Nagyon finom lesz!
Tanácsok:
a csokit érdemes a csiga tekervényeibe is belecsorgatni! Nagyon fincsi, ha nem csak a tetején van :)
55 dkg finomliszt
5 dkg vaj
egy tojás
5 dkg cukor
kb 3 dl tej
csipet só
2 dkg élesztő
A kakaós tölteléknek:
10 dkg olvasztott vaj
3 púpozott evőkanál lágy nádcukor
3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (most Valrhona)
A tészta hozzávalóiból 20 perces dagasztással fényes, ruganyos tésztát gyúrok. Egy óra alatt duplájára kelesztem. Nyújtófával kb fél cm vastag téglalap alakúra nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a cukorral és a kakaópórral. Feltekerem, 2 centis szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem kellő távolságra egymástól. Kb 15 perc pihenés után beteszem a hideg sütőbe, így amíg melegszik a sütő, kelnek a csigák is. 180 fokon sütöm kb 25 percig. Ekkor kiveszem és mindegyik csigára csurgatok kb 1 ek langyos vaníliás-cukros tejet (tej+cukor+vanília esszencia), majd visszatolom a sütőbe még 5-8 percre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!