Írnátok nekem kiflis-rakottas édességeket?
Biztosan tele vele a google, de én arra vagyok kíváncsi, amit ti készítetek.
Pl. ti hogyan csináljátok a máglyarakást? Én évekkel ezelőtt gyakran sütöttem, de nem pontosan emlékszem rá. És a neten sem találtam meg azt a receptet. A hétvégén szeretnék ilyesmit kreálni ebédre.
Egyebeket is szívesen olvasnék.
Köszönöm.
MÁKOS GUBA
Én nekem ez a recept bevált:
Hozzávalók:
2 dkg élesztő
40 dkg liszt
1 dl tej
5 dkg vaj
3 tojássárgája
5 dkg porcukor
5 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj
25 dkg mák
1 vanília rúd
citrom
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos tejjel, kevés porcukorral és langyos helyen kelni hagyjuk. Összekeverjük a lisztet, olvasztott vajat, tojássárgájákat, porcukrot, sót és a kovászt, jól kidolgozzuk és langyos kb. 30-35 fokos helyen megkelesztjük. A tésztából hosszú hengereket formázzuk kivajazott sütőlemezre tesszük és közepes sütőben pirosra sütjük. A tejet a cukorral, vajjal, vanília rúddal, reszelt citromhéjjal felforraljuk, beletesszük az őrölt mákot és alaposan összekeverjük. A megsült tésztát összevágjuk, beletesszük a tejbe, óvatosan összerázzuk és nagyon kis lángon felforraljuk. A mákos gubát melegen porcukorral megszórva, vagy hidegen is tálalhatjuk.
Kevésbbé macerás gyors MÁKOS GUBA:
15 evőkanál darált mák
7 evőkanál porcukor
1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor
Kb. 10 darab száraz kiflit karikákra vágjuk. A 1l tejet 1 bd vaníliarúd kikapart belsejével vagy 1 csomag vaníliás cukorral felforraljuk. A kifliket a forró tejjel leöntjük, majd leszűrjük, és nagyjából kinyomkodjuk belőle a tejet. Egy nagyobb jénai tálba egy réteg kiflit teszünk, majd porcukros mákot (15 ek. darált mák + 7 ek. porcukor) szórunk rá, megint kiflit és megint mákot, amíg elfogynak a hozzávalók. Ha marad még mák, szórjuk meg a tetejét is vele.7-8 percre mehet az előmelegített a sütőbe. Én pluszban szoktam még mázet csurgatni a tetejére, vagy pirított teavajjal locsolom meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!