Mi kell a krumplis pogácsába?
Ahogyan én csinálom:
Ha lehet, hajában főzöm a krumplit (ha túl nagyok akkor előtte megpucolom és alaposan leszűröm), összetöröm, liszt, 1-2 tojás, (a mennyiségtől függ) só, bors, petrezselyem (+ 2-4 db. apróra vágott főtt-tojás: ezt kevesen teszik bele).
Alaposan összegyúrom és nemigazán gombócot, inkább lapított kerek formát készítek belőle, hogy alaposan átsüljön a közepe is.
Szia! Két nagyon jó receptem van, mikor melyiket készítem az itthon fellelhető hozzávalókat figyelembe véve. Mindkettő finom, pihe-puha.
Az egyik:
40 dkg (kb. 4 db közepes méretű) főtt tört krumpli kihűtve
70 dkg liszt
1,5 dl tej
4-5 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
2-3 teáskanál só
25 dkg puha vaj vagy margarin
1 egész tojás
Lekenéshez: 1 felvert tojás
Tetejére: reszelt sajt (ez el is maradhat).
Langyos tejben a cukorral megfuttatod az élesztőt, majd a hozzávalókkal jól összegyúrod, kevés ideig kell keleszteni, kb. 15-20 percig, mert ha sokáig akkor lágy lesz a tészta és lapos a pogi. Ujjnyi vastagra nyújtod, kiszaggatod. Beteszed a tepsibe sütőpapírra, megkened tojással, és reszelt sajtot raksz rájuk. 200 fokra előmelegített sütőben sütöd 20-25 percig úgy, hogy az első 5 perc után leveszed a hőfokot 180 fokra. Ne süsd sokáig, mert kiszárad.
A másik:
60 dkg liszt
30 dkg (3 db közepes méretű) főtt krumpli kihűtve
1 dl olaj
1 kis doboz tejföl
1 dl tej
3-4 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
2 teáskanál só
Ezeket is összegyúrod, fél órát keleszted, és ugyanúgy sütöd, mint az előzőt.
Nekem is van fini változatom:
* 25 dkg liszt
* 10 dkg margarin
* 10 dkg főtt, áttört burgonya
* 2 tojás
* 2 dkg élesztő
* 1 tk só
szóráshoz
* köménymag
* szezámmag
1. A lisztet összegyúrjuk a margarinnal és a tört burgonyával, sózzuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és összedolgozzuk a tésztát a tojássárgákkal. Egy óra hosszat pihentetjük meleg helyen.
2. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és tetszőleges méretű pogácsákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és tetejüket tojásfehérjével megkenjük. Felét köménymaggal, másik felét szezámmaggal szórjuk meg.
3. 220 fokra előmelegített sütőben (alul-felül álláson) 15 percig, majd mérsékeljük a hőt 200 fokra és további kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Én egy hagyományos nem élesztős krumplipogácsát sütök. Ez lapos marad, de mindenkinek ez a kedvence.
25 dkg fütt összetört krumpli, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, só. Az egészet összegyúrom, kicsit lágy tészta les. Pogácsákat szaggatok belőle, a tetejét tojással, vagy tejjel megkenem, és forró sütőben sütöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!