Egyszerű sós lepény receptje amit nagymamáink sütöttek?
0,5 kg liszt (én 0,4 kenyérlisztet és 0,1 réteslisztet szoktam)
1 tojás
2,5 dcl tej
fél kocka élesztő (2-2,5 dkg)
1 púpozott kiskanál cukor
0,5 kiskanál só
0,5 dcl olaj
Egy fél pohárka tejbe berakod a cukrot, picit meglangyosítod, belemorzsolod az élesztőt és megvárod míg fölfut.
Egy tálba beszórod a lisztet, sót, beleöntöd az élesztős tejet, a tojást, a maradék tejet és az olajat, összedagasztod (géppel a legegyszerűbb :O).
Egy kilisztezett tálban letakarva, ha lehet melegebb helyen, hagyod megkelni.
Vékonyan kiolajozott tepsibe kell berakni, rajtad múlik, hogy kisodrod, vagy csak rögtön a tepsibe rakod, és a kezeddel kinyomkodod.
Ez az adag 1 lepény (1 tepsi).
A tetejét nagyon vékonyan megolajozod és jó alaposan megsózod.
Kb. 170 fokon süsd, amíg nem barnul meg annyira amennyire neked tetszik.
Egyébként ez a tészta mamától teljesen univerzális kelt tészta, bármilyen lepényt, sőt még dióskalácsot, vagy kakóscsigát is lehet belőle kreálni. 1 tojást elkeverve tejföllel a tetejére nagyon finom tejfölös lepény lesz belőle :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!