Egyszerű mézeskalácsrecept?
Tudom, hogy ezer van a neten, a google is a barátom, de nem tudok választani.Iskolai feladat másodikasoknak, hogy mikulásra "saját" díszítésű mézeskalácsfigurákat készítsenek anyukájuk segítségével.
Szóval olyan recept kellene, amit egy fiatal, mézes sütésben tapasztalatlan anyuka a kislányával biztosan el tud készíteni.És az a díszítő fehér máz is fontos lenne.
Előre is köszönjük a segítséget:))
Mézes Kalács tészta:
15dkg ráma
3evő kanál méz
1db tojás
1zacskó mézes kalács füszerkeverék
15dkg kristály cukor /ezeket habosra kell keverni
50dkg liszt
1 teás kanál szódabikarbona :EZt össze kell gyurni majd a habos krémet hozzá adni. Majd 2dl tejszint adunk az egészhez és .összegyurjuk :1 éjszakára a hütöbe teszük.
Ebböl a tésztábol,szoktam házikot csinálni,de van hogy csak linzernek szurom ki. Ha meg sült már akkor puha . Vegyél különböző kiszuró formákat . Ha tetejét díszitem akkor a készen kapható színes dekor tollat használom...
25 dkg liszt
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
12,5 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 egész tojás
1 ek tejföl
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (én boltit használok, és ízlés szerint picivel mehet bele több is, én dupla adaghoz, tehát 50 dkg liszthez 2-3 kávéskanállal szoktam tenni)
Egy edényben a mézet, a cukrot, a vajat, a tojást gőz fölött állandó kevergetés közben besűritjük.
A szirupot a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a szódabikarbónát és a még meleg, de nem forró sziruphoz adjuk.
Hozzáöntjük a lisztet is, és a tejfölt, majd rugalmas tésztává gyúrjuk.
A tésztát szobahőmérsékleten 2-3 órán át állni hagyjuk.
A méz miatt lehet, hogy a tészta kissé képlékeny és nem túl könnyű bánni vele, ezért a nyújtáshoz célszerű sütőpapírt használni. Tehát két sütőpapír között nyújtjuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, majd kiszaggatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsin pár perc alatt készre sütjük (kb. 5 perc, így nem szárad ki és finom puha marad. Nem szabad túlsütni, mert kőkemény lesz).
Díszítés: 1 tojásfehérjét 15-20 dkg porcukorral és 2-3 csepp (nem kell több!) citromlével vagy ecettel keményre felversz, egy nejlonzacskó egyik sarkára picike lyukat vágsz, beletöltöd a mázat, és lehet is díszíteni vele. Ez a mennyiség nekem általában dupla adag tészta díszítéséhez is elég.
Köszi szépen a válaszokat, akkor azt hiszem addig csinálunk próbasütést:))
karácsonyi kiszúró formáink már vannak.
Azért még jöhetnek receptek, mézünk van bőven:))
500g finomliszt
250 g porcukor
3 kanál repceméz/napraforgóméz
3 tojás
szódabikarbóna 1 kiskanál, füszerek
Tojás-porcukor-méz összekeverve, hozzáadva a szódabikarbónás liszt és a fűszerek. Hűtőben legalább 2 órát, de akár 1 napig is. Kinyújtva fél cm vastagra, formázva, barna sütőpapíron sütve 160 fokon 5-8 perc.
Puha marad, amíg el nem fogy. Ezzel a mézzel nem terül szét, megtartja a formáját
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!