Tanácstalan vagyok. Mit főzzek?
Előrebocsátom, hogy szárnyát bontogató konyhatündér vagyok. Ha a recept elém van téve, akkor könnyedén megcsinálom az ételek nagy részét.
Viszont ha nincs "leadva rendelés", akkor sakk-matt, egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy mit főzzek. Képes vagyok órákig lapozgatni egy szakácskönyvet, végül marad 20 étel, ami tetszik és nem tudok dönteni.
Valami kevésbé hízlaló, egészségesebb ételt szeretnék csinálni, de itt el is akadtam, hogy ezen belül konkrétan mit...
Ha valaki tudna ötlettel, recepttel vagy linkkel segíteni, nagyon megköszönném!
Illetve gyakorlottabbaktól kérdezném, hogy hogyan tudják napról napra eldönteni, hogy mit főzzenek? Mi alapján találják ki az aznapi "menüt"?
Ilyen estben jön apörkölt nokedlivel, illetve a palacsinta+bableves, vagy a csirkemell leöntve valami szósszal+zöldségek.
Az én zöldborsós tésztámat:
3 hétre előre kell kitölteni, keresztben. Tehát pl. K: zöldbab K: karalábé, fasírt, K: spenót tojással
H: leves, kelt tészta
K: Főzelék
Sz: büfékaja
Cs: Ragu
P: hal, gomba
Sz: tészta, egytál
V: leves, hús, köret, savi, süti, kávé, konyak, sajt, gyümölcs, szivar
Kitűzzük a hűtőre.
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__73..
Gyümölcsleves, borsóleves, bableves, zöldségleves, frankfurti leves, tojásleves
Tésztasaláta, gyros, pöri, tejfölös szelet, rakott káposzta, tepsis krumpli, lasagne
Az alapján döntünk, hogy ki mit enne, vagy mit ettünk régen, vagy újdonságokat találunk ki.
Fel van irva egy lapra hogy mik azok amiket mindketten szeretünk,kb 30 féle kaja,igaz ez csak 1 év "termése",folyamatosan bővül.
Ha nincs kedvem vagy nem akarok valami újat,akkor ezekből csinálom,amihez vagy hozzávaló van vagy kedvem van.
Vagy megmondom páromnak,hogy-
vagy eldöntöd mit ennél,addig nincs kaja
vagy te főzöl
Nagyon jó módszerek, amiket az előttem levők írtak. Én azt szoktam "kitalálni", hogy vasárnap mire éhezek: ha pl. valami pörkölt nokedlivel, akkor már tudom, hogy a nokedliből annyit fogok főzni, hogy hétközben is maradjon egy evésre tojásos nokedlinek. Ha sültet készítek vasárnap hagymás törtkrumplival, akkor a krumpliból készítek annyit, hogy hét közben legyen egyszer krumplis-tészta. De mondhatod azt is, hogy a maradék sülthöz hétközben összedobsz valami főzeléket. A pörkölt-maradékból is "ki tudod találni", hogy éppen gulyás-levest főzől-e belőle, vagy éppen egy adag rakott zöldbabhoz még elég.
Vagyis készíthetsz magadnak olyan listát is, hogy bizonyos módon elkészített alap-ételeket hogyan lehet átvariálni ahhoz, hogy teljesen más jellegű étel legyen belőle.
csirke-nagyon sok féleképpen-szezámmagos, paradicsomos, sajtos, tejszínes, gombás
ehhez krumpli, rizs, saláták nagyon mennek
főzelékek-spenót, tök, sóska, lencse, bab, borsó ezekhez fasírt, rántott sajt, párizsi, sertéssült, főtt tojás, pörkölt
rakott bab, brokkoli, karfiol,
paradicsomos húsgombóc
rakott krumpli, paprikás krumpli
tartalmasabb levesek: babgulyás-füstölt hús, gulyásleves, lencse, sárgaborsóleves fsütölt csülök, tejszínes krumplileves füstölt kolbász,-második-mákosguba, aranygaluska, pogácsa, gofri, fánk, palacsinta
zöldséglevesek, paradicsomleves, tojásleves, krémlevesek (brokkoli, sajtkrém stb)
tejberizs, rizskoch
tarhonyás hús, zöldséges rizseshús
öntött karfiol
rántott gomba, karfiol, gomba, borsó, tojáspörkölt
tészták, túrós, diós, mákos, grízes, krumplis
tejszínes-sajtos tészta
spenótos tészts
milánói spaget
én ezeket szoktam kombinálni
pizza
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!