SÜRGŐS! Mi a tökéletes kuglóf titka?
Ma is pontosabban most is szeretnék sütni.Ahányszor kuglófot sütök mindig oda figyelek ,hogy megfelelő mennyiségű alapanyag kerüljön bele,megfelelő hőmérsékleten.
1.De sajnos soha nem lesz elég puha,omlós illetve nem is igazán kel meg pedig bőven hagyok neki időt rá . :S
2.Mindig kicsit nyerses belül a tészta pedig megvárom míg szép színű lesz,meg is szoktam bökni ...,de mégsem jó.
3.És egy kis esztétikai probléma : Soha nem egyenes a kuglófom alja ,pedig direkt figyelek erre is ,szépen eloszlatom ,de ez sem az igazi . :S
Mit ronthatok el ?
Várom a tanácsokat,tippeket,trükköket illetve nagyon finom -jól bevált kakaós kuglóf recepteket(tudom...google,de én most a ti receptetekre vagyok kíváncsi) . :)
Főként hozzáértők válaszát várom .
Válaszokat Köszönöm !:)
Nehéz kérdés, sok mindentől függhet...
Milyen formát használsz? Csöves kuglóf formát?
Tényleg, milyen a sütőd? Ha ócska, hát az is lehet baj.
Valamint érdekelne a recepted is, összevetem az enyémmel, ha nagy eltérések vannak, elküldöm az enyémet.
50 dkg liszt,
15dkg cukor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál sütőpor
1-2 cs vaniliáscukor
4 tojás
A tojásokat beleütöd egy külön edénybe és összekevered a cukorral,egy másik tálban a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral.Aztán a tojásos cukros masszába apránként belekevered a lisztes cuccot.Esetleg ha valamit akarsz bele rakni(kakaó,dió,gyümölcs stb stb)akkor azt is belekevered.bele a kuglóf formába és kb 20-30 percig sütöd.Ezt nem kell keleszteni meg semmi ilyesmi.gyors és nekem mindig sikerül...próbáld ki!
Egy átlagos kuglóf formára:
500 g liszt, 100 g vaj, 100 g porcukor, 30 g élesztő, 300 ml tej, 10 g só, 3 db tojássárgája, 10 g van.cukor, egy citrom héjjának reszeléke és ízlés szerint adagolva mazsola.
A hozzávalókat, eszközöket előkészítjük:
- A kuglóf formát olvaszott vajjal, hézagmentesen kikenjünk, hirtelen lehűtjük, majd véknyan beszórjuk liszttel.
- A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk; a vajat megpuhítjuk, a tejet langyosra melegítjük, a mazsolát leforrázuk, lecsepegtetjük.
1. A kovász készítése: az élesztőt a langyos tej felében csomómentesre feloldjuk, két evőkanál porcukrot hozzáadunk, majd liszttel tejföl sűrűségűre keverjük. Tetejét meghintjük liszttel és hagyjuk hadd dolgozzon az élesztő. Akkor lesz jó mikor a liszt réteg a tetején megrepedezik.
2. A puha vajat kikeverjük, majd a maradék porcukrot hozzáadjuk majd a tojások sárgáját egyenként. Ezután kerül bele a kovász; elkeverjük, hozzáadjuk az ízesítő anyagokat (van.cukor, citromhéj reszelék, mazsolva) a fennmaradt lisztet és tejet (amiben feloldottuk a sót). Addig gyúrjuk míg a tészta el nem válik az edény falától és hólyagot nem vet. Ezután 20-30 percig kelesztjük. Eközben legalább egyszer érdemes finoman átgyúrni.
Kelesztés után beletesszük a formába, ebben is kelesszük, míg a forma perme fölé 1-2 cm-rel nem emelkedik, majd először 200°C-on gőzös sütőtérben, majd 180°C-on gőzmentes sütőtérben süssük. Hagyjuk a formában kihűlni. Vaníliás porcukorral hintve vagy csokoládéval bevonva tálalhatjuk.
Kakaós kuglóf: a tésztagyúrás végén, lisztkilogrammonként 50 g kakaóport kell adni a tészta feléhez. Itt tehát kettészedjük a jól összegyúrt tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a 25 g kakaóport - eleinte nehezen, de fel fogja venni mind (gépet haználók előnyben). Ugyanilyen aránnyal készíthető fahéjjas kuglóf is.
A két tésztát kinyújtuk nagyjából azonos méretűre, egymásra tesszük, majd felcsavarjuk.
Köszönöm az utóbbi válaszokat ,hasznosak voltak ! :)
Egyébként aznap még meg sütöttem (a saját magam receptje szerint)a kuglófom,még három napig puha volt és még hibát sem fedeztem fel benne . :O :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!