Bolti vagy házi sonka lesz húsvétkor?
A házinak van igazi sonka ize,igaz drágább de ha nem tul nagy a család és megengedhetitek maagtoknak akkor érdemesebb áldozni rá.A kötözött is fini,de a nyomába se ér.
Régebben boltit vettem,de tavaly már házit(meg gyerekkoromban volt mindig házi).Igaz nálunk 2 főre kell.
Házi lesz nálunk is. :)
(A bolti gyors érlelésű, kb 50% víztartalmúban nem bízom...)
Üdv!
Döntsön mindenki maga. Leírom a készítését mindkettőnek.
Üzemi, gyorspácolt:
A húst nagy nyomáson beinjektálják pácsós lével, meg különböző adalékokkal, majd 2-3 nap múlva forró füstön, füstölőgyantával "megfüstölik". Főzéskor, miután a fizika szabályai szerint az oldat a töményebb felől a hígabb felé áramlik, kifől a sós lé, összemegy alaposan.
Házi, hagyományos(ahogy én is készítem, közel egy mázsa érik):
A nyers húst besózom jódmentes konyhasóval. Két nap múlva átsózom, utána 2 hétig naponta forgatva, az engedett lével locsolgatom.(macerás) Füstölés előtt 24 órával, fedőpácba teszem, ahol a hús külső-belső sókoncentrációja
kiegyenlítődik. Leszikkasztás után 16-20 órát füstölöm hideg akácfüstön.
Árak: előbbi 6-900 forint, utóbbi 1700-től felfelé kilónként.
Érdemes mindkettőt megkóstolni, és utána dönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!