Grill kérdés? Adnátok ötleteket, tippeket? Milyen húsból finomabb és a krumplit hogy vágjam, hogy kell grillezni? Mennyire vékonyra klopfoljam a húst? ,
Ha sertéshúst választasz, akkor tarját vagy karajt vegyél. Mindenképpen pácold be előző nap a húst, úgy sokkal porhanyósabban lehet sütni. (Én egyszerűen pácolok: összekeverek mindenféle fűszereket, amiket gondolok, hogy illik hozzá, teszek hozzá sót, borsikafüvet (bors helyett), fokhagymát, majd az egészet elkeverem olajban.) A hússzeleteket kicsit kiklopfolom, nem túl vékonyra, mert száraz lesz, majd mindegyik szeletet megkenek ezzel a kutymásszal. Fogok egy nagy tálat, amit jól le lehet zárni, alufóliával is tökéletes, majd rétegezem a húsokat karikára vágott hagymával, majd az egészet felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Lezárom és mehet a hűtőbe.
Szárnyast vagy mellet veszek vagy csirkeszárnyakat. azokat görög sült fűszerrel pácolom, mert mi annak az ízét szeretjük.
Krumplit nem szoktunk grillezni, mert nekünk nem az igazi, én azt inkább egyenként alufóliába csavarom és megy a sütőbe. Mire a hús kinn elkészül, kész a krumpli is.
Én mindig készítek salátát a húshoz és fűszeres vajat a krumplihoz.
12 embernek nehéz megmondani, mennyi hús kell, attól függ. Ha készítesz krumplit és salátát olyan 40 dkg hús elég, ha nem, akkor olyan 50-60dkg. Az a feneség a grillezéssel, hogy a hús szinte eteti magát, ha jól elkészítik, szóval én 6 személyre is csináltam már 3 kiló húsból salátával és krumplival, és az utolsó morzsa is elfogyott. Érdemes jó minőségű virslit, kolbászkákat is grillezni előételnek, ha szeretitek.
Nagyon szívesen!
Aztán meg, hogy a karaj csak rántva jó?! Kinek a pap, kinek a papné!
Filézett csirke felsőcomb, csirkemellfilé: a filézett combok "egészben", a mellfilé félujjnyira szeletelve, de nem klopfolva, mindkettőt csak egy órára szoktam fűszerekbe forgatva pihentetni (só nélkül!), olajat sütés előtt "látnak, ill. sütés közben is megkenegetem a húsokat 1-2x mindkét oldalukon. Tarja: ezt nem túl vékonyra klopfolva, jópár órára fűszeres olajban pácolom, így megy a grillre; oldalas: ezt én a sütőben fólia alatt elősütöm és csak a végére, a hangulat és a füstös íz kedvéért dobom úgy 10-15 percre a grillre. Zöldségeknek: gomba, karikázott cukkini (kicsit nyesve, oválisra vágom, úgy szebbek, nagyobbak a szeletek), fehérhagyma karikák. Krumplit mérettől függően cikkbe vagy 4-6-felé kockára vágva (új parázskrumplit csak mosva, egészben) kettéhajtott alufóliára teszek, megy rá só, bors, meglocsolom olivaolajjal, dobok mellé két gerezd szétlapított fokhagymát és egy szál friss rozmaringágat, nagyon kevés vizet (csak, hogy gőz keletkezzen a csomagban), jól összeforgatom, alaposan lezárom a fóliát és a grillrácsra dobom. Kb. 15 perc alatt mennyei köret lesz.
Nagyjából ennyi szokott lenni nálunk a grill-menü (néha 1-2 szál jóféle grillkolbász is kerül mellé), ehhez jönnek még a saláták, friss kenyér és mindenki elégedett :=)
A fenti "menüből" fejenként mindenféle húsból 1-1 darabot/szeletet számolj (azért lássuk be, 3 darabka húst könnyű körettel szinte bárki letol a torkán), plusz a végén a nagyétkűekre tekintettel kb.15%-ot repetának, így biztosan nem marad senki éhes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!