Zöldséget süteménybe?
ma hajnalban megtaláltam a zöldborsós torta receptjét, csak most nincs időm leírni, mert hát a vasárnapi ebéd...
de, ígérem délután leírom, sőt még egy másikat is, ami a keresgélés közben a kezembe került.
üdv.
szia,akkor írom a zöldbosróstorta receptjét.elöljáróban annyit, hogy a recept lecsöpögtetett konzervborsót ír,de én fagyasztottból szoktam, mert sokkal erdetibb az íze.
40-45 dkg fagyos borsót egy kicsi, csipet szódabikarbónás vízben az első forrásig főzöm,majd hidegvízzel lehűtöm, leszűröm.a főzőléből 4 kanálnyit tegyünk félre.
a tészta: 4 tojás*8 csapott ek. liszt*4 ek.olaj*egy kis fej vöröshagyma reszelve*egy csapott ek. ételízesítő*egy fél csomag sütőpor* ízlés szerint őrölt bors és frissen vágott petrezselyem.
a tojásokat habosra keverjük majd a tejjel, olajjal,4 ek.
borsólével és a sütőporos liszttel simára keverjük.beletesszük a borsót a hagymát, borsot és petrezselymet.
kapcsos tortaformát zsiradékkal kikenünk és zsemlemorzsával beszórunk.ebbe öntjük a masszát és előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.tűpróbával ellenőrizzük, nem ragad-e a közepe. ha jó, megszórjuk
kb 10 dkg reszelt sattal és csak addig sütjük tovább, míg a sajt megpirul.
kis pihenteés után a formát kinyitjuk és a zöldborsótortát
tálra csúsztatjuk.
cikkekre vágja tálaljuk, díszítésként mehet rá pirosarany vagy kecsap csepp is.
én büféasztalra hidegen is szoktam felrakni, sőt,ha a céghez bevittem, az amúgy édesszájú pasik is falták.
tényleg finom érdemes kipróbálni,örülök én is, hogy megtaláltam mert fejből nem tudtam volna pontosan leírni.
üdv.
ja és a keresés közben találtam egy tökös-sajtos lepényke
receptet,de bevallom, még nem próbáltam ki.
hozzávalók:50 deka főzőtök vagy cukkini,5 deka reszelt sajt,2 tojás, 5 deka vaj vagy margarin, 2 púpozott ek.lisz, 4 dl tej, 1 ek. reszelt hagyma, 4 ek.olaj,egy csapott ek. ételízesítő ,bors, szerecsendió ízlés szerint.
a vajat a liszttel habzásig melegítjük, majd ráöntjük a meleg tejet. kevergetve sűrűre főzzük.hagyjuk, hogy kihűljön.
közben a meghámozott tököt/cukkinit almareszelőn lereszeljük és finomra vágott kaprot teszünk hozzá.a fehér mártásba keverjük a tököt a tojást a hagymát, sajtot, fűszereket.galuskatészta szerű masszát kapunk amibe végül beledolgozzuk a 4 ek. olajat is.
serpenyőben zsíradékot forrósítunk és evőkanálnyi lepénykéket engedünk bele,amit a kanál domború felével kissé ellapítunk.
ha az alsó fele megsült óvatosan megfordítjuk, és a másik felét is pirosra sütjük.
papírtörlőre szedjük.
tartármártást vagy paradicsomsalátát kínálunk mellé.
nem tudom milyen,de húsmentes napokon egy próbát megér.
üdv.
van még egy családi receptem, igaz,hogy nem süti,de majdnem úgy néz ki. a tavaszi tojástekercs, úgy néz ki, mint egy piskótatekercs, de sonkás-krémes, finom és győnyörű.ha kéred azt is előkeresem.
üdv.
mégegyszer nagyon köszönöm minden receptet!
a borsós torta nagyon szimpatikus, köszönöm, hogy ennyit fáradtál érte, tuti kipróbálom! a lepénykéket is mentettem - majd ha véget ér az epediétám, akkor jöhet ez is, csak ez most nagyon olajos lenne :-(
viszont így húsvét előtt szívesen venném a tavaszi tojástekercs receptjét is! nagyon kedves vagy, köszönöm!
szia!nagyon ráéreztél, hogy a tavaszi tojástekercs a húsvétot idézi,mert nálunk sem maradhat el a locsolóknak szánt kínálatból.
akkor a recept:
8 tojást alaposan felverünk egy púpozott evőkanál liszttel,hozzáadunk egy kisfej reszelt hagymát,ételízesítőt ízlés szerint,valamint 5 dkg reszelt sajtot.Egy kb 38*25-ös tepsit
sütőpapírral kibélelünk és beleöntjük a tojást.közepesen meleg sütőbe tesszük és pár perc alatt megsütjük a tojáslepényt. közben nézzünk rá, mert felpúposodhat a közepe, ezt egyszerűen ki kell szúrni villával és szépen visszamegy.félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
míg hűl felkockázunk 1-2 csemege uborkát, és egy fél piros
kaliforniai paprikát egészen apróra.
15 dkg puha vajat kikeverünk egy kis delikáttal, egy csipet cukorral, egy kis mustárral,beletesszük az uborkát, a paprikát és még kb 5-8 dkg reszelt sajtot.
elővesszük a tojáslepényt és ráborítjuk egy nagydarab folpackra. lehúzzuk a sütőpapírt és a tojáslepényt beborítjuk szögletes, vékony gépsonkaszeletekkel.erre rákenjük a vajas krémet egyenletesen, és a folpacck segítségével feltekerjük,lehetőleg szorosan.egy éjjelen át hűtőben tartjuk, majd másnap kb egy centis darabokra vágjuk.
húsvétkor friss, leszárított salátaleveleken szoktam tálalni.
ha nyáron, mondjuk egy kerti partin előételnek készítem, akkor lemosott szőlőleveleket teszek alá,aminek előnye, hogy nem fonnyad meg.
remélem a diétádnak addigra vége lesz, és gond nélkül megkóstolhatod a tojástekercset.
üdv.
oh, ez nagyon jól hangzik - már látom is szemeim előtt, ahogy a húsvéti asztalon várja sorsát! :-)
mégegyszer köszönöm a fáradozásodat!
Igazán nem volt fáradság, szívesen tettem.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!