Krumplis tésztát hogy kell? Mit Milyen arányban?
Így készül a grízes tészta
Nyolc-tíz evőkanálnyi grízt egy kevés felforrósított olajon pirítani kezdünk. Állandóan kevergetjük, mert lassan kezd ugyan pirulni, de ha megindult, akkor könnyen megég. Közben felteszünk melegedni ,kábé két deci vizet, amit egy picit meg is sózunk. Kevergetjük, kevergetjük, majd, amikor elnyerte az ízlésünknek megfelelő színt, annyi meleg vízzel öntjük le (vigyázat, erősen gőzölni fog!), hogy mindenhol meglocsoljuk vele a darát és mondjuk vizes homok állaga legyen. Ekkor keverünk rajta egyet és gyorsan lefedjük. Fél perc után elzárjuk alatta a lángot és hagyjuk a gőzben puhulni a szemcséket.
Közben kifőzünk negyedkiló rövid metéltet, természetesen teljesen puhára, mert ez most nem az olasz gasztronómia. Öt-hat perc után vetünk egy pillantást a grízre, átkeverjük, ha nagyon vizesnek érezzük újra alágyújtunk egy kicsit és kevergetve megszárítjuk. A kifőtt tésztát lecsöpögtetve a grízhez adjuk, elkeverjük és már tálaljuk is, mert frissen az igazi. Ha a darát puhítás után is keménynek érezzük, akkor ne csöpögtessük le teljesen a tésztát, kicsit lucsogósan adjuk a grízhez és fedjük le egy pár percre. Ekkor még meg tudja magát szívni a tészta főzővizével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!