Mit főzzek holnapra? Kezdő főző vagyok de nem nagyon van ötim. Ötleteket kérek leírással valami nagyon fincsit.
Krumplifőzelék
Hozzávalók: kb. 1 kg krumpli, fél ek só, 1-2 babérlevél, 1 kis pohár tejföl, 1 nagy ek liszt (lehet teljeskiőrlésű is), 1-2mokkáskanál ecet, majoránna, bors
Feltét: sült virsli, sült lecsókolbász, vagy sült kolbász (én az utóbbival szeretem a legjobban)
A megtisztított krumplit kockára vagy karikára vágjuk, (a tiszta lé felhasználható, mert a benne feloldódott keményítő finommá teszi a főzeléket). Egy lábasba tesszük, s felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, babérlevéllel, majoránnával, borssal fűszerezzük, lefedve, kis lángon puhára főzzük. (kb. 20 perc) Ezalatt elkészíthetjük a feltétet, (ezzel időt is spórolhatunk) és elkészítjük a habarást. Azaz a tejfölt a liszttel simára keverjük, majd a főzelékhez öntjük, és 1-2 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön és a liszt íze elmenjen! Az ecettel pikánsra ízesítjük. Majd a sült kolbászt (virslit) kisebb darabokban is a főzelékbe tesszük, azzal éppen csak felforraljuk. Ettől nagyon jó íze lesz a főzeléknek.
sült padlizsán, tükör tojás
Hozzávalók: 1 padlizsán, tojás, só, bors, olaj
A padlizsánt meghámozzuk, ha kicsi és zsenge akkor egyszerűen magozás nélkül szeleteljük (ehhez ez a legjobb), kicsit sózzuk, hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk. Egy teflon (vagy egyéb, amiben nem ég le) serpenyőben olajat melegítünk, beletesszük a szeleteket, az egyik oldalt megsütjük. Megfordítjuk, ráütjük a tojásokat (ízlés szerint, úgy szép, ha pont elfedi), borsozzuk. Amikor mindkettő megsült kész.
Az természetes, hogy a padlizsán az elején magába szívja az összes olajat, amikor már sül kiengedi magából az összest, nem érdemes még alá tenni, mert ezzel csak túl olajos lesz az étel.
Saláta télire
(amikor már nagyon vágysz egy kis vitaminra)
Hozzávalók: 1 natúr joghurt, 3-4 főtt tojás, sajt (reszelve), 3-4 virsli (főtt, karikázott), fejes káposzta, fekete retek, zöldborsó (párolt), 1-2 sárgarépa, 1-2 paprika, fél (1) kígyó uborka, 1 paradicsom, 2-3 zeller zöld, fél (1) hagyma, só, bors, esetleg: balzsamecet, tökmagolaj
A natúr joghurtba belekeverjük a sajtot, a felaprított zeller zöldet, az apróra vágott tojást, és a karikázott, főtt virslit, párolt borsót, keverhetünk bele őrölt borsot. Közben a megtisztított zöldségeket felkockázzuk, a paradicsom kivételével sózzuk. Leönthetjük egy kevés balzsamecettel és egy kis tökmagolajjal (ha nincs el is maradhat, nem szükséges, csak egy kicsit pikánsabbá teszi). Ha levet engedett kinyomkodjuk és a joghurtos masszába és hozzákeverjük a paradicsomot is. Azonnal is fogyasztható, de ha pár órát hűtőben érik még finomabb.
Franciasaláta
Hozzávalók:2 répa, egy fehérrépa, fél kg tisztított, vagy mirelit zöldborsó, egy közepes nagy fej hagyma, egy alma, savanyú uborka, petrezselyem zöld, egy majonéz, egy tejföl, só, bors, kevés porcukor(egyéb édesítő), mustár
A répát, zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük, a zöldborsóval együtt megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Az almát lehámozzuk, és felkockázzuk. A hagymát, uborkát, petrezselymet apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és tartármártással elkeverjük.
A tartármártás: egy majonézt elkeverünk egy tejföllel, és mustárral, sóval, borssal, citrommal, porcukorral (édesítővel) ízesítjük.
Zsenge zöldborsó főzelék
Hozzávalók 2-3 főre: 50 dkg zsenge zöldborsó (mirelit is lehet, vagy üveges), pici só, pici cukor (ez ki is hagyható akár), 1 csokor friss petrezselyem, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, pici piros paprika, 1 ek kukorica liszt (vagy sima liszt, vagy keményítő), kevés olaj
A borsót tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi.
Sóval, pici cukorral, és vágott petrezselyemmel ízesítsük.
Főzzük puhára fedő alatt (ha mirelit, vagy üveges, akkor pillanatok alatt elkészül).
Ha puhára főttek a borsó szemek, készítsük el a tejfölös rántást hozzá.
Egy kevés olajon készítsünk a kukorica liszttel és a zúzott fokhagymával világos rántást. Majd keverjük hozzá a tejfölt, és ízlés szerint őrölt piros paprikát.
Keverjük a rántást a főzelékhez, és keverjük el alaposan.
Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítsuk.
Paprikáskrumpli
2008. 07. 10.
Hozzávalók (3 főre): 1 kg burgonya, 1 fel hagyma, olaj, 3 pár virsli, fép szál kolbász, pirospaprika, só
A hagymát kockára vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk 2 tk pirpspaprikát. Visszarakjuk a tűzre, hozzáadjuk a cikkekre szelt burgonyát, összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk. Amig fő felkarikázzuk a kolbászt és a virslit. A félig főtt burgonyához először a kolbászt adjuk, hogy belefőjjön az íze. A virslit csak a legvégén keverjük bele, vigyázva, hogy ne főjjön túl, mert akkor akkorára megnő, hogy kiönlik a fazékból.
Lehet csak kolbászból, vagy csak virsliből is készíteni. Ha csak az utóbbiból készítjük, akkor nem lesz olyan jó az íze. Én azért keverem, hogy íze is legyen, meg a virslit a Botond is megegye.
Sóban sült csirke:
1 csirke (belsőségek nélkül)
kb 1 kg só
fűszerek ízlés szerint
Tepsi aljára öntöd a sót, úgy hogy kb 1 cm vastagon álljon. Ráteszed a csirkét (a pipi belsejébe tehetsz 1 egész almát meghámozva), fóliával lefeded, sütőben sütöd kb 40-50 percig. Ha megpuhult, fólia le, fűszerekkel bedörzsölöd és ropogósra sütöd. Főtt rizzsel, bmilyen krumplival, salátával vagy savanyúsággal tálalhatod.
Nálunk holnap ez lesz a menü.
egy szintén kezdő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!