Sertéspörköltből mit lehet készíteni?
Itt vagyok a Bakony aljáról:))) de, azt, hogy echte lesz, az átalam leírt Bakonyi sertésborda nem garantálom, mert biztos, hogy ezt is " mindenki másképp csinálja...":)de ez nem gond, így kerek a világ.
Szóval a mi házunk táján az alábbi.
veszek egy szép kiló csontnélküli karajt, fölszelem, de most nem verem agyon a klopfolóval.besózom, lisztbe mártom
és egy serpenyőben zsírban mindkét oldalát 4-4 percig sütöm.amikor mind megvan átszedem egy tepsibe.a serpenyőben maradt lisztes zsírt /nem bő zsírról van szó/
egy kevés vízzel beforralom és a húsra öntöm. lefóliázom és kb fél órát a sütőben sütöm.ezalatt omlós, szaftos, vajpuha lesz.
ezalatt elkészítem a gombaszószt, vagy mártást, mindegy minek hívjuk.
kb 15 dkg húsos füstölt szalonnát csíkokra vágok, egy kevés zsíron elkezdem kiolvasztani. nem kell pörcösre sütni. hozzáadok egy jó fej finomra vágott hagymát,együtt dinsztelem tovább.nyárvíz idején egy szem paprika paradicsom is kerül bele, nagyon apróra vágva.utána jön, úgy 20-25 dkg szeletelt gomba.ezt a ragut puhára párolom
majd zsírjára sütöm. ekkor leszórom egy kis liszttel, majd
hidegvízzel /ha van csontlével/apránként adagolva szószosra keverem.kap egy hangyányi pirospaprikát, de csak, hogy szép rózsaszínes legyen.
ezután kerül bele egy pohár tejföl,amit előbb egy kis szafttal kikeverek, nehogymár összekapja magát.
ebbe a gombás-tejfölös egyvelegbe teszem bele a már megpuhult húsokat, és már csak rázogatom, nem keverem.
Nokedlivel tálalom, ami nálunk szigorúan csak "deszkás"lehet.
ennyi lett volna a Bakonyi,de én, mintha hallottam volna
Mátrai borzas pecsenyéről, cserébe Zoli Te is elküldhetnéd nekünk, persze, ha a kedves kérdezőnek nincs
kifogása ellene:))
Üdv Mindenkinek!
Nagggyon jól hangzik!
Itthon ki fogom próbálni, és nyáron megcsinálom a parton a csapatnak.
Tálaláskor jól kikiáltom:
"Úgy egyétek, hogy a receptet egy igazi bakonyi betyártól kaptam!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!