Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A húsvéti sonka házi vagy...

A húsvéti sonka házi vagy bolti lesz?

Figyelt kérdés
2011. febr. 18. 10:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Házi.

De mi év közben is (legutóbb múlt héten) szoktunk enni főtt sonkát tojással, tormával, patkóval (nálunk nem kenyér van hozzá, hanem szokás ilyenkor sütni patkókalácsot, de úgy tudom ez csak a mi falunkban szokás, nagyon finom, ezzel az igazi a sonka, akit netán érdekel annak leírom a receptet).


Ízőrzők c. műsorban (falukban felvett részében) bemutatott recept:

Húsvéti patkó

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor.

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojást felverjük. A lisztet dagasztótálba tesszük, ráöntjük a tojást, a megolvasztott vajat, adunk hozzá 1 kávéskanál sót, és 2 evőkanál cukrot. A megkelt élesztős tejet is beletesszük, és jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, ezt fél órán át pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel szétlapítjuk, és félbehajtjuk – patkó alakot formázunk belőle. Kikent tepsiben még fél órát állni hagyjuk, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.

Húsvétkor főtt szálas tormával, sonkával, tojással, és reszelt tormával együtt tegyük az asztalra.

[link] Hosszúhetény

[link] a műsor, videó


Hagyományos családi receptünk, szerintem ez finomabb:

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg élesztő (0,5 tej, 3-4 tk cukor --> felfuttatni)

2 tojás sárgája (fehérje a tetejére)

5 dkg margarin

0,5 dl étolaj

5 dkg cukor

(10-13 szacharóz)

2 kk só

1,5 kefir

1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: Kenyér tésztát dagasztunk. Ha megkelt (kb. egy óra) középen szétnyomkodjuk és patkó alakúra készítjük (lásd: videó, kép fenti linkekben), tojással (fehérje) megkenjük és pihentetjük, majd sütjük (180C, 50 perc az én sütőmben). Ha megsült cukros vízzel a tetejét bekenjük.

2011. febr. 18. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

11:01-es vagyok

Miért is vagyok lepontozva?

Mert mi vágunk disznót? Vagy mert fontosnk tartom, hogy gyerekeim tudják, hogy a disznóhús nem a hentesnél terem darabokban?

Kisvárosban élünk, 4 hízót nevelünk, 40 csirkét, zöldséget-gyümölcsöt a kertből eszünk stb.

Én bolti sonkát még nem is kóstoltam, hiszen legtöbb karajból készül nem is sonkából.

Az igazi húsvéti sonka pedig a hátsó sonkából készül, hiszen az első inas, szálkás.

A testvéreim sonkáit is én főzöm Nagyszombat reggelén kertben üstben, így összesen 4 sonka fő nálam.

ÉS igenis jól esik 40 napnyi böjt után.

2011. febr. 18. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

HÁZI. Nálunk a húsvéti "sonka" az nem sonka hanem a lapocka!

Dédink is velünk él 89éves de mindig így volt. Lehet ,hogy a sonkát meghagyták a mezőre? Megyek megkérdem.....

2011. febr. 19. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! A lényeg, hogy szeretetben töltsük a húsvéti ünnepeket:)Akár házi akár bolti sonkával.
2011. febr. 19. 10:08
 15/15 anonim ***** válasza:
Házi :)
2011. febr. 19. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!