A húsvéti sonka házi vagy bolti lesz?
Házi.
De mi év közben is (legutóbb múlt héten) szoktunk enni főtt sonkát tojással, tormával, patkóval (nálunk nem kenyér van hozzá, hanem szokás ilyenkor sütni patkókalácsot, de úgy tudom ez csak a mi falunkban szokás, nagyon finom, ezzel az igazi a sonka, akit netán érdekel annak leírom a receptet).
Ízőrzők c. műsorban (falukban felvett részében) bemutatott recept:
Húsvéti patkó
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor.
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojást felverjük. A lisztet dagasztótálba tesszük, ráöntjük a tojást, a megolvasztott vajat, adunk hozzá 1 kávéskanál sót, és 2 evőkanál cukrot. A megkelt élesztős tejet is beletesszük, és jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, ezt fél órán át pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel szétlapítjuk, és félbehajtjuk – patkó alakot formázunk belőle. Kikent tepsiben még fél órát állni hagyjuk, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.
Húsvétkor főtt szálas tormával, sonkával, tojással, és reszelt tormával együtt tegyük az asztalra.
[link] Hosszúhetény
[link] a műsor, videó
Hagyományos családi receptünk, szerintem ez finomabb:
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő (0,5 tej, 3-4 tk cukor --> felfuttatni)
2 tojás sárgája (fehérje a tetejére)
5 dkg margarin
0,5 dl étolaj
5 dkg cukor
(10-13 szacharóz)
2 kk só
1,5 kefir
1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: Kenyér tésztát dagasztunk. Ha megkelt (kb. egy óra) középen szétnyomkodjuk és patkó alakúra készítjük (lásd: videó, kép fenti linkekben), tojással (fehérje) megkenjük és pihentetjük, majd sütjük (180C, 50 perc az én sütőmben). Ha megsült cukros vízzel a tetejét bekenjük.
11:01-es vagyok
Miért is vagyok lepontozva?
Mert mi vágunk disznót? Vagy mert fontosnk tartom, hogy gyerekeim tudják, hogy a disznóhús nem a hentesnél terem darabokban?
Kisvárosban élünk, 4 hízót nevelünk, 40 csirkét, zöldséget-gyümölcsöt a kertből eszünk stb.
Én bolti sonkát még nem is kóstoltam, hiszen legtöbb karajból készül nem is sonkából.
Az igazi húsvéti sonka pedig a hátsó sonkából készül, hiszen az első inas, szálkás.
A testvéreim sonkáit is én főzöm Nagyszombat reggelén kertben üstben, így összesen 4 sonka fő nálam.
ÉS igenis jól esik 40 napnyi böjt után.
HÁZI. Nálunk a húsvéti "sonka" az nem sonka hanem a lapocka!
Dédink is velünk él 89éves de mindig így volt. Lehet ,hogy a sonkát meghagyták a mezőre? Megyek megkérdem.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!