Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A húsvéti kalács bolti vagy...

A húsvéti kalács bolti vagy pedig házi lesz 2011-ben?

Figyelt kérdés
2011. febr. 19. 10:10
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Húsvéti kalácsot még soha nem is láttam és soha nem is ettem, hallani se nagyon hallottam róla. (Ezt a sonkához eszik, vagy süteményként funkciónál)

Mi nem kenyeret eszünk a sonkához, hanem húsvéti patkó kalácsot, amit ma már a szomszédos település pékje is szokott sütni, és a helyi boltban kapható húsvétkor, régen természetesen otthon készítették, és ez egy elég helyi dolog, tudtommal máshol nem esznek ilyet, csak a mi falunkban, nagyon finom, ezzel a legjobb a főtt sonka, torma, tojás.

Régen a dédim sütötte (aztán Ő megöregedett, nem tudta csinálni, aztán meg is halt szegény, már jó 10 éve boltban vettük, mert senkinek nem volt kedve sütögetni), de tavaly már én sütöttem és nagyon jó lett. Idén is sütök.


Ízőrzők c. műsorban (falukban felvett részében) bemutatott recept:

Húsvéti patkó [link]

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor.

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojást felverjük. A lisztet dagasztótálba tesszük, ráöntjük a tojást, a megolvasztott vajat, adunk hozzá 1 kávéskanál sót, és 2 evőkanál cukrot. A megkelt élesztős tejet is beletesszük, és jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, ezt fél órán át pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel szétlapítjuk, és félbehajtjuk – patkó alakot formázunk belőle. Kikent tepsiben még fél órát állni hagyjuk, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.

Húsvétkor főtt szálas tormával, sonkával, tojással, és reszelt tormával együtt tegyük az asztalra.

[link] Hosszúhetény

[link] a műsor, videó


Hagyományos családi receptünk, szerintem ez finomabb:

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg élesztő (0,5 tej, 3-4 tk cukor --> felfuttatni)

2 tojás sárgája (fehérje a tetejére)

5 dkg margarin

0,5 dl étolaj

5 dkg cukor

(10-13 szacharóz)

2 kk só

1,5 kefir

1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: Kenyér tésztát dagasztunk. Ha megkelt (kb. egy óra) középen szétnyomkodjuk és patkó alakúra készítjük (lásd: videó, kép fenti linkekben), tojással (fehérje) megkenjük és pihentetjük, majd sütjük (180C, 50 perc az én sütőmben). Ha megsült cukros vízzel a tetejét bekenjük.


De ezt már egy tegnapi hasonló sonkás kérdéshez is leírtam, gondolom azt is te kérdezted.

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__15..

2011. febr. 19. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, a "sonkás" kérdést is én tettem fel:) Köszi a választ!
2011. febr. 19. 11:16
 3/4 anonim ***** válasza:
Bolti lesz.
2011. febr. 19. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Kizárólag házi!!!
2011. febr. 19. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!