1 kg. gyalult tökből hány emberes főzelék lesz? Van valami jó recepted? Tudom google, de én beváltat szeretnék. Világosan és édeskésen szeretem a tökfőzeléket. Látom, hogy kapor kell bele. Hol kapok ilyenkor kaprot?
3-4 embernek elég egy kiló. ha boltban vetted, elvileg kellene mellette lenni egy kis kapornak. a jó háziasszony is így fagyasztja le:)
ha még sincs hozzá, amrketek zöldségesrészein egy vödörben szokott lenni friss kapor.
vagy l végső esetben szárított pl. penny.
ahogy én csinálom. a fagyos tököt egy tálban beteszem
a mikróba 1 percre, csak, hogy 4-5 darabra tudjam vágni,ami belefér a lábasba.
egy kisfej hagymát dinsztelek kevés zsíron, majd beleteszem a tökömet. a kaprot majd később.annyika vizet teszek alá, hogy a hagyma le ne süljön. fedő alatt hagyom, hogy magától kiengedjen, közben finoman sózom. én egy hangyányi pirospaprikát is teszek rá, hogy ne hót fehér legyen.egy pár csepp ecetet is adok hozzá, hogy szálas maradjon , ne tökpép legyen.
ha már szépen kibontakozott szálaira, és kellő az állaga
akkor egy lisztes habarással szoktam besűríteni.
ekkor teszem rá a felaprított kaprot is és egy kis cukorral,ha kell még ecettel ízesítem.
tejföl , akinek kell az asztalnál tesz rá.
Kb. 2 adag lesz belőle.
A tök fagyasztott? Mert a legtöbbhöz fagyasztanak kaprot. Ha nem, akkor pl. Tescóban lehet kapni fagyasztottat (vigyázz, a sparos fűszeres kapor, nem sima, sós meg mittudomén), de én láttam ilyen helyeken frisset is, a zöldséges részen.
1 nagy vöröshagymát apró kockákra vágva kevés olajon megdinsztelsz, én szoktam rátenni egy kávéskanál pirospaprikát, rádobod a tököt, elvileg hamar levet ereszt, az elég, de a fagyasztott nekem nem eresz elég lét, ezért szoktam ráönteni kb. 1 dl vizet. Fél evőkanál vegetával ízesítem, és a fele kaporral (apróra vágva), kevés sót is teszek bele. Fedő alatt puhára párolom (max. negyed óra). 2 evőkanál liszttel és egy 175g-os tejföllel behabarom. Beleszórom a maradék kaprot. Pár perc alatt besűrűsödik és megfő a liszt, eztuán készre sózom és kész.
Így nagyon finom. Sokan tesznek bele ecetet, mondván, hogy úgy nem fő szét a tök. Nos... nekem így sem fő szét, csak nem szabad órákra ottfelejteni. Viszont undorodom az ecet ízétől benne, bármilyen keveset teszel bele, érződik. Én is édeskésen szeretem.
De friss tökből jöbb, általában nem is használok fagyasztottat.
NEM szoktam recepteket adni. Kb. a tököt írtam be kétszer, ebből egyszer a saját kérdésemre, meg egy kipróbált és anyósom által készített borsólevest egy kislánynak. Ja, és a kedvenc muffinomat szoktam linkelni, Stahl nyomában. Úgyhogy szakácskönyvet ne építs rám, és a gúnyolódás is felesleges.
Lehet, hogy kudarcot vallanék a táplálásoddal, de olvasni még tudok. A kérdező világosan leírta, hogy ÉDESKÉSEN szereti a tököt, ecettel minden lesz, csak édeskés nem. De biztos igazad van, előbb savanyítsuk feleslegesen, majd nyomjuk tele cukorral, hogy kompenzáljuk. Lehetőleg csináljuk ezt minden kajával, és hízzunk el a sok felesleges cukortól mielőbb. Utána menjünk át a fogyitopikba, és kérdezzük meg, vajon miért történt mindez...
Én nem kritizáltam a te írásodat, a sajátomat körmöltem, mialatt a tied már megjelent. Szerintem te is jobban tennéd, ha a magadéra koncentrálnál. A kérdező majd eldönti, melyiket fogadja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!