A cordon bleu finom zsírszalonnával is vagy csak húsos szalonnával?
Az eredeti cordon bleu valóban sonkával és kéksajtal készül (bár még étterembe sem ettem így készített cordon bleu-t)
De ha szalonna akkor én a bacon-t javasolnám.
csakis sovány sonkával, esetleg jó húsos vékony szalonna darabbal.
a zsírszalonna nyers, kisütésre váró zsiradék, amiből a kisütés végén marad a finom töpörtyű.
Bocsi,de nálunk a bacon szalonna, az egy szalonna fajta!!
A szalonna egy összefoglaló név, azon belül mi magyarok találkozhatunk többek között:
-bacon szalonnával
-császár szalonnával
-kolozsvári szalonnával
-erdélyi szalonnával
-csécsi szalonnával stb.
Az angolok többnyire csak a bacon szalonnát eszik (bacon= húsos szalonna), ők ezért nem tesznek különbséget a húsos szalonnák között, csak a húsos és a zsír szalonna között (bacon fat).Ott ha bemész egy henteshez ezzel a kettővel találkozol, nálunk viszont érdekesen nézne ha csak annyit mondanál hogy húsos szalonna.
Na így már stimmel hogy miért terjedt el nálunk ez a "szó ismétlés"?
ma 19:00-es: le tudnád részletesen irni, hogy az általad felsorolt szalonnák között mi a különbség?
Én ugyanis nem MO-on élek, és sok receptnél nem tudok mit kezdeni ezekkel a megnevezésekkel.
A bacon szalonna un csíkos szalonna, közel egyenlő részben tartalmaz hús és zsírszövetet rétegelve,nem tartalmaz bőrt, porcot. füstölt-pácolt szalonna.
A császár szalonna kicsivel nagyobb menyiségben tartalmaz húst mint zsírszövetet, szintén réteges, bőr, porc felelhető benne, füstölt-főtt szalonna.
Kolozsvári szalonna hasonló a bacon szalonnához annyi különbséggel hogy a bőrt ill. porcot rajta hagyják.
Erdélyi szalonna 1rész hús 2rész zsírszövet füstölt-főtt szalonna.A bőr ill. minimális porc ennél is fellelhető.
Csécsi szalonna, lényegében erdélyi szalonna pirospaprikával beborítva.
A szalonnák pácolása mind ízben mind mennyiségben eltér, a füstölési ideje is különböző.
Ezeken kívül még jó pár szalonnával találkozhatunk, de az üzletek polcain ezek a leggyakoribbak.
A házi szalonnáknál meg sok-sok eltérés lehet pácolásban, füstölésben akár házanként is, de az ország különböző pontjain ízben, állagban kimondottan érezhető a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!