Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől főzelék a főzelék?

Karácsony istván kérdése:

Mitől főzelék a főzelék?

Figyelt kérdés
2011. jan. 24. 09:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
69%

ha magát a szót tekintjük, tulajdonképpen főzelék minden, ami főznivaló:)

de nálunk a zöldségfélékből készült rántással, vagy habarással készült ételt nevezzük főzeléknek.

amúgy engem mindig az izgatott, hogy miért rántás a rántás

és miért rántotthús a panírozott hús XDDD

2011. jan. 24. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
76%

A rántás azért rántás, mert összerántja az ételt.. a legtöbb főzelékhez a zöldséget vizbe rakod fel főni, szóval ha nincs rántás levest eszel...:D

Rántott husira nincs ötletem :P


Amúgy a kérdezőnek: az angolok a vízben megfőtt zöldséget hívják annak és úgy is eszik, a franciák vajon párolják, a lengyelek megfőzik és megforgatják pirított zsemlemorzsában. Ezek az angolos, franciás, illetve lengyeles főzelékek :P

2011. jan. 24. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
37%
de sok magyaros levesben is van rántás!!úgy, hogy billeg az elméleted:)))
2011. jan. 24. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
72%
Viszont egy levesbe nem teszel annyi rántást, mint egy főzelékbe...
2011. jan. 24. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
40%
ez valóban igaz,de még mindig nem tudjuk miért RÁNTÁS a rántás XDD
2011. jan. 24. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
75%

2. Sűrített levesek:

* Egyszerű sűrített levesek: a leveseket rántással (világosra pirított, zsemleszínűre pirított, barnára pirított, ízesített), habarással vagy hintéssel (staubolás) sűrítjük, s ezzel növeljük az energiaértékét.

Zöldborsóleves, gombaleves, kelvirágleves, száraz bableves, csirkebecsinált-leves stb


jajajaj... a habarás és a staubolás is azért van, hogy sűrűbbé tegye a levest... gyümölcslevesek meg a többi...

A rántás az, aminek leirtam. Főzelékhez többet készítesz leveshez meg nem fogsz egy kilót belerakni ez egyértelmű.

2011. jan. 24. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

aranyos vagy, hogy megmagyaráztad :) de nyelvészetileg nem

értem a rántás, rántotta , rántott,-kirántott fogalmát.

a főzeléket, levest BErántjuk, a húst KIrántjuk stb.

2011. jan. 24. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
75%
Tök jó kérdés; annyira jó, hogy nem is tudok rá válaszolni. :)
2011. jan. 24. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
A rántás/rántott kérdéshez: a rántani régen annyit jelentett, hogy sütni, piritani. Ebböl jött a rántás (sütött, piritott liszt), rántotta - sült tojás, rántott hús - sütött hús.
2011. jan. 24. 11:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
67%

"de nyelvészetileg nem

értem a rántás, rántotta , rántott,-kirántott fogalmát"


Semmi értelme érteni. Számtalan olyan fogalom van a világ minden nyelvében ami csak el lett nevezve teljesen felesleges valamiféle logikát keresni, felesleges álismeret lenne!

2011. jan. 24. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!