Mi a véleményetek a gyógyszertári sóról?





Mellesleg a kémiai indoklású hozzászólásokat mind én követtem el mert a szakmám.És borzasztó hogy 500Ft-ért vesznek emberek sót amikor 65-ért megkapják!
Élelmiszervegyész





Kedves Élelmiszervegyész, pocokmérget is olcsóbban lehet kapni, mint kaviárt, bocs, sarkítottam, de szerintem érted:)
Előrebocsájtom, hogy nem vagyok szakmabéli, ezért te engem a szakmád érveivel söpörhetsz le a pástról.
Apropó pást, pástétom: elmondom egy esetem. Hiperben vettem jó drágán viaszos borjúmájast, mert nem azt csomagolták, amit kértem, otthon derült ki. Elolvastam az összetevőket: 13% borjúmáj, 10% sertésmáj, ipari szalonna, sertés és marhahús, víz, nátrium nitrit...Na látod, ez a felháborító, hogy ezt a rózsaszínűre festett trutymót mint BORJÚMÁJAST árulják. És - gondolom - ezt is szakképzett élelmiszervegyészek találják ki, akik otthon nem etetnek ilyet a gyermekükkel. Én már csináltam májast, annak valahogy nem ilyen az összetétele...(jó, persze tudom én, hogy ipari méretek, meg folyamatok, meg miegyéb), de sokáig szeretnénk élni. Ezt a májasnak csúfolt gyurmát a három macskám közül egyik sem akarta megenni. Egyébként rájöttem, hogy ennél jobb minőségmérő nincs, mert amit a macskáim nem esznek meg, valószínűleg nekem sem kéne...Eddig kevéssé foglalkoztam azzal, mit-milyen minőségűt eszünk, de úgy látom, hogy egyre inkább fontos lesz.
Várom NAGYBETŰS dörgedelmeidet:)





"13% borjúmáj, 10% sertésmáj, ipari szalonna, sertés és marhahús, víz, nátrium nitrit...Na látod, ez a felháborító, hogy ezt a rózsaszínűre festett trutymót mint BORJÚMÁJAST árulják."
Jól írod MÁJAS! Májat tartalmaz, borjúmájat is! Láttál már házi májas hurka készítést disznóvágáskor? Mit tesznek bele 80% májat? Nem is lehetne, nincs annyi! Mindent ami jön, ez a hurka alapja. Az összeállítás bizony tisztességes habár a hús százalékot nem írja nyilvén van benne szójaliszt töltőanyag a szalonnával az van keverve mivel együtt jól emészhető és tápláló is.
A 23% máj összesen jó minőségű árunak felel meg. Más országokban is így van ám.A nátrium-nitrit meg szükséges mert az nem lehetséges hogy az üzemből a fogyasztó egy óra múlva megkapja.Pont nemrég a karácsonyi üzletben mondta egy ismerős felháborító hogy a borok is vegyszert káliummetbiszulfitot tartalmaznak.Jézusom mondom te nem tudod hogy a bort kénezni kell? Éspedig mindegyiket, ha nem akarom egy héten belül meginni. A macska a téliszalámit se eszi meg a penészszaga miatt pedig annál több színhúst felvágott nem tartalmazhat.










"Jól írod MÁJAS! Májat tartalmaz, borjúmájat is!"
Sőt akkor lehetne sertésmájas, ipariszalonnás, vizes, nátrium nitrites...Tudod, ez olyan okoskodás, mint a viccben, mikor mondják, hogy a libakolbászt egy kicsit dúsítják lóval. Milyen arányban? 50%-ban... egy liba, egy ló:)
"Láttál már házi májas hurka készítést disznóvágáskor? Mit tesznek bele 80% májat? Nem is lehetne, nincs annyi! Mindent ami jön, ez a hurka alapja."
Jah, láttam, sőt vágtam. Én nem pesti gyerök vagyok :) De azért észreveszem, ha másról beszélnek, mint pl. most, mert ugye egy szót sem szóltam a májas hurkáról (amibe én azért mégsem teszek lábtörlőt-falvédőt, meg ami jön), annak semmi köze a kenhető májpástétomhoz, bármit is írt a tankönyv, Mérnök Úr :)
"Az összeállítás bizony tisztességes...van benne szójaliszt töltőanyag a szalonnával az van keverve mivel együtt jól emészhető és tápláló is."
Inkább ne taglaljuk tovább, mert úgy érzem, valami elindult felfelé...Emberek étkezéséről, nem takarmányozásról van szó!
Hasznos volt számodra ez a válasz?
Az tuti, most már biztosan tudom, mit nem kell megvennem:)
"És a kálisó dolognál..."
Én nem mondtam, hogy csak kálium kloridot tehetnek bele, hiszen raknak bele egy izgalmas ciánvegyületet, egy csomó halogén elemet is, lehet, hogy brómozzák is, mint katonáéknál a kávét régen. Ínyenceknek lehetne árulni asztáciumos sót egész pici ununszeptiummal:)
Ügyesen megkerülted a választ, hogyan lehet nátriumszegény egy konyhasó?
Üdv.





"hiszen raknak bele egy izgalmas ciánvegyületet, egy csomó halogén elemet"
Tudod nem az a baj hogy valaki nem ért a kémiához hanem az amikor ilyen blődségeket ír mert nem tudja mekkora marhaságot állít. A ciánvegyület káliumferrocianid (sárgavérlúgsó)ha tudnád mi az jó is volna. Halogén elem a fluor, klór pld amik gáz halmazállapotúak és megéreznéd. A konyhasó meg nátriumklorid a klórhoz csak ennyi köze van. A kémia órákon hol voltál?
Löhetsz te falusi gyerök de azt nem tudod hogy a hurkákat a semmi másra nem használható részekből csinálják mintahogy a disznósajt se színhúsból van!





"Ügyesen megkerülted a választ, hogyan lehet nátriumszegény egy konyhasó?"
Nagyon egyszerűen!A NaCl mellé bizonyos százalékban
KCl-t 400Ft/kg, CaCl2-t 1200Ft/kg, vagy MgCl2t 600Ft/kg keverek. Mivel ezek íze a NaCl ízéhez közel állnak. A baj ott van hogy a CaCl2 keverékéből a levegőn oldat lesz pár nap alatt. A MgCl2-keverékéből meg dolomit amit robbantani lehet csak! A NaCl 65Ft tisztán élelmiszeripari minőségben. Akkor áruld el hogyan lehet 65Ft ért adni a sót mikor egy többszörös árú anyagot kevertem hozzá?










Sósság: Nyalásra igaz lehet as kristályméret, de feloldódás után már nem.
Csökkentett nátriumtartalom: Mivel a konyhasó NaCl, ezért, ha kevesebb a nátrium, akkor a tasak tartalmának zöldnek és mérgezőnek kell lennie, mert a klór ott marad, így csak gázálarcban nyitható ki... :)
Na de mivel ez hülyeség, ezért valamilyen sóval helyettesíteni kell. Na de hogy ez milyen só, azt nem tudom. Mivel van itt vegyész, ezért javaslom, hogy vegyen egy 30%-kal csökkentett nátriumtartalmú sót, és vigye be az analitikai laborba. Vagy egyszerűen olvassa el, hogy mi van ráírva.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!