Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a véleményetek a gyógyszert...

Mi a véleményetek a gyógyszertári sóról?

Figyelt kérdés
2011. jan. 10. 18:13
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
0%

Mellesleg a kémiai indoklású hozzászólásokat mind én követtem el mert a szakmám.És borzasztó hogy 500Ft-ért vesznek emberek sót amikor 65-ért megkapják!

Élelmiszervegyész

2011. jan. 10. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/37 anonim ***** válasza:
58%

Kedves Élelmiszervegyész, pocokmérget is olcsóbban lehet kapni, mint kaviárt, bocs, sarkítottam, de szerintem érted:)

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok szakmabéli, ezért te engem a szakmád érveivel söpörhetsz le a pástról.

Apropó pást, pástétom: elmondom egy esetem. Hiperben vettem jó drágán viaszos borjúmájast, mert nem azt csomagolták, amit kértem, otthon derült ki. Elolvastam az összetevőket: 13% borjúmáj, 10% sertésmáj, ipari szalonna, sertés és marhahús, víz, nátrium nitrit...Na látod, ez a felháborító, hogy ezt a rózsaszínűre festett trutymót mint BORJÚMÁJAST árulják. És - gondolom - ezt is szakképzett élelmiszervegyészek találják ki, akik otthon nem etetnek ilyet a gyermekükkel. Én már csináltam májast, annak valahogy nem ilyen az összetétele...(jó, persze tudom én, hogy ipari méretek, meg folyamatok, meg miegyéb), de sokáig szeretnénk élni. Ezt a májasnak csúfolt gyurmát a három macskám közül egyik sem akarta megenni. Egyébként rájöttem, hogy ennél jobb minőségmérő nincs, mert amit a macskáim nem esznek meg, valószínűleg nekem sem kéne...Eddig kevéssé foglalkoztam azzal, mit-milyen minőségűt eszünk, de úgy látom, hogy egyre inkább fontos lesz.

Várom NAGYBETŰS dörgedelmeidet:)

2011. jan. 10. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/37 anonim ***** válasza:
43%

"13% borjúmáj, 10% sertésmáj, ipari szalonna, sertés és marhahús, víz, nátrium nitrit...Na látod, ez a felháborító, hogy ezt a rózsaszínűre festett trutymót mint BORJÚMÁJAST árulják."


Jól írod MÁJAS! Májat tartalmaz, borjúmájat is! Láttál már házi májas hurka készítést disznóvágáskor? Mit tesznek bele 80% májat? Nem is lehetne, nincs annyi! Mindent ami jön, ez a hurka alapja. Az összeállítás bizony tisztességes habár a hús százalékot nem írja nyilvén van benne szójaliszt töltőanyag a szalonnával az van keverve mivel együtt jól emészhető és tápláló is.

A 23% máj összesen jó minőségű árunak felel meg. Más országokban is így van ám.A nátrium-nitrit meg szükséges mert az nem lehetséges hogy az üzemből a fogyasztó egy óra múlva megkapja.Pont nemrég a karácsonyi üzletben mondta egy ismerős felháborító hogy a borok is vegyszert káliummetbiszulfitot tartalmaznak.Jézusom mondom te nem tudod hogy a bort kénezni kell? Éspedig mindegyiket, ha nem akarom egy héten belül meginni. A macska a téliszalámit se eszi meg a penészszaga miatt pedig annál több színhúst felvágott nem tartalmazhat.

2011. jan. 10. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/37 anonim ***** válasza:
50%
És a kálisó dolognál a butaság ott jön ki mikor nem silány minőségről valamiféle olcsó hamisítványról lenne szó hanem pont arról hogy egy olcsóbb anyagot nagy százalékban sokkal drágábbal helyettesítenének és az olcsó áráért adják! Ez olyan mintha egy ékszerész a tőle ezüstöt vásárlónak 80% platinát adott volna ezüst árért és dicsekedne, jól kitoltam vele azt hiszi hogy ezüstöt vett pedig platinát kapott!
2011. jan. 10. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/37 anonim ***** válasza:
51%

"Jól írod MÁJAS! Májat tartalmaz, borjúmájat is!"

Sőt akkor lehetne sertésmájas, ipariszalonnás, vizes, nátrium nitrites...Tudod, ez olyan okoskodás, mint a viccben, mikor mondják, hogy a libakolbászt egy kicsit dúsítják lóval. Milyen arányban? 50%-ban... egy liba, egy ló:)


"Láttál már házi májas hurka készítést disznóvágáskor? Mit tesznek bele 80% májat? Nem is lehetne, nincs annyi! Mindent ami jön, ez a hurka alapja."

Jah, láttam, sőt vágtam. Én nem pesti gyerök vagyok :) De azért észreveszem, ha másról beszélnek, mint pl. most, mert ugye egy szót sem szóltam a májas hurkáról (amibe én azért mégsem teszek lábtörlőt-falvédőt, meg ami jön), annak semmi köze a kenhető májpástétomhoz, bármit is írt a tankönyv, Mérnök Úr :)


"Az összeállítás bizony tisztességes...van benne szójaliszt töltőanyag a szalonnával az van keverve mivel együtt jól emészhető és tápláló is."

Inkább ne taglaljuk tovább, mert úgy érzem, valami elindult felfelé...Emberek étkezéséről, nem takarmányozásról van szó!


Hasznos volt számodra ez a válasz?

Az tuti, most már biztosan tudom, mit nem kell megvennem:)


"És a kálisó dolognál..."

Én nem mondtam, hogy csak kálium kloridot tehetnek bele, hiszen raknak bele egy izgalmas ciánvegyületet, egy csomó halogén elemet is, lehet, hogy brómozzák is, mint katonáéknál a kávét régen. Ínyenceknek lehetne árulni asztáciumos sót egész pici ununszeptiummal:)

Ügyesen megkerülted a választ, hogyan lehet nátriumszegény egy konyhasó?

Üdv.

2011. jan. 10. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/37 anonim ***** válasza:
43%

"hiszen raknak bele egy izgalmas ciánvegyületet, egy csomó halogén elemet"


Tudod nem az a baj hogy valaki nem ért a kémiához hanem az amikor ilyen blődségeket ír mert nem tudja mekkora marhaságot állít. A ciánvegyület káliumferrocianid (sárgavérlúgsó)ha tudnád mi az jó is volna. Halogén elem a fluor, klór pld amik gáz halmazállapotúak és megéreznéd. A konyhasó meg nátriumklorid a klórhoz csak ennyi köze van. A kémia órákon hol voltál?


Löhetsz te falusi gyerök de azt nem tudod hogy a hurkákat a semmi másra nem használható részekből csinálják mintahogy a disznósajt se színhúsból van!

2011. jan. 10. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/37 anonim ***** válasza:

"Ügyesen megkerülted a választ, hogyan lehet nátriumszegény egy konyhasó?"


Nagyon egyszerűen!A NaCl mellé bizonyos százalékban

KCl-t 400Ft/kg, CaCl2-t 1200Ft/kg, vagy MgCl2t 600Ft/kg keverek. Mivel ezek íze a NaCl ízéhez közel állnak. A baj ott van hogy a CaCl2 keverékéből a levegőn oldat lesz pár nap alatt. A MgCl2-keverékéből meg dolomit amit robbantani lehet csak! A NaCl 65Ft tisztán élelmiszeripari minőségben. Akkor áruld el hogyan lehet 65Ft ért adni a sót mikor egy többszörös árú anyagot kevertem hozzá?

2011. jan. 11. 00:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/37 anonim ***** válasza:
Most komolyan kiadtok 500 ft-ot a sóért, mikor van 50 ft-ért is? Még ha tényleg káros lenne a só, akkor is eltörpülne az a károsanyag-mennyiség, amit a só által viszünk be amellett, amit a városi élet, a különféle üdítőitalok és élelmiszerek tartalmaznak. NEM tudod kikerülni az adalékanyagokat hacsak nem költözöl valami kihalt orosz sztyeppére és kezded el magadnak termelni a betevőt.
2011. jan. 11. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/37 anonim ***** válasza:

Sósság: Nyalásra igaz lehet as kristályméret, de feloldódás után már nem.


Csökkentett nátriumtartalom: Mivel a konyhasó NaCl, ezért, ha kevesebb a nátrium, akkor a tasak tartalmának zöldnek és mérgezőnek kell lennie, mert a klór ott marad, így csak gázálarcban nyitható ki... :)

Na de mivel ez hülyeség, ezért valamilyen sóval helyettesíteni kell. Na de hogy ez milyen só, azt nem tudom. Mivel van itt vegyész, ezért javaslom, hogy vegyen egy 30%-kal csökkentett nátriumtartalmú sót, és vigye be az analitikai laborba. Vagy egyszerűen olvassa el, hogy mi van ráírva.

2011. jan. 11. 00:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/37 anonim ***** válasza:
10%
Egy dolgot meg kéne érteni! A Kaisersben 12 féle sót találtam mert egyszer direkt megnéztem! Egy "csökkentett" volt volt jódozott csomósodásgátlós tengeri és a többi tiszta vákuumsó adalék nélkül 99% körüli tömánységű.Aki itt nem talál sót az vagy vak vagy nem tud olvasni.Olyat állítani hogy mindegyik só tele van idegen anyaggal hazugság!
2011. jan. 11. 00:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!