Meddig jó a házi tojás? Mennyi a szavideje? A 3-4 hetes tojást már ne egyem meg, ugye? Mi bajom lehet ha mégis megeszem? Honnan tudom, hogy a tojás már nem jó?
"Azt hiszem a vizes trükköt fogom kipróbálni"
Tudod itt egy apró baj van a tojás belsejében van egy tömegű anyag az mitől lenne kevesebb? A hártyán és a mészhéjon keresztül az hogyan csökkenne?
Pedig ez tényleg így van.
Honnan tudható, hogy friss-e a tojás?
Ezt háromféle módon is ellenőrizhetjük, szinte teljes biztonsággal:
1. Rázással: az egynapos tojás kb. 50 g súlyú, a gömbölyű végénél lévő légkamra ekkor még alig észrevehető, de nagysága napról napra kissé nő. Ha egy egész friss tojást fülünkhöz közel megrázunk, nem hallunk semmit, de néhány nappal később a tojás már gyenge, tompa hangot ad.
2. Egy edénybe öntsünk hideg vizet, majd tegyük bele a tojást! Ha elmerül, a tojás frissnek mondható, ha lebeg a vízben, akkor már kissé öregebb.
3. Felütve: amikor a friss tojást felütjük, a fehérje vastag rétegben takarja a sárgáját. Ha hirtelen szétfolyik, a tojás nem friss. Szaglással is ellenőrizhetjük a tojás frissességét, valamint a színe is sokat elárul. A feltűnően élénk sárgája azonban nem egyértelműen a frissesség jele, hiszen ilyen szín mesterségesen is előidézhető.
És a google ezen kívül is jóbarátod.
hát én már ettem 3-4 hetes házi tojást és semmi baja nem volt..
De volt,hogy vettem bolti tojást,és nem értettem,hogy rántottát csinálok miért van halszag a lakásban..
Vagy nem ettem meg azt a házi tojást sem amit amikor felbontottam egy döglött csibe pottyant ki belőle..(ráadásul már fel lett törve sütéshez vagy 8 tojás,és azok közé esett..)
Akkor nem jó a tojás ha
-büdös
-esetleg zöldes színe van
-ha döglött csibét találsz benne
-ha nyálkás
akár 1 hónapos tojást is ehetsz ha szép a tojás belseje.
ma 14:51-nek
Te most leírtad azt,hogy lehet megállapítani egy tojásról,hogy friss vagy öregecske..De azért mert öregecske még ehető..Ahogy az alma is ehető ha kezd egy kicsit barnulni,csak éppen nem friss..
ma 14:54-nek:
Egy szóval nem mondtam, hogy záp, ha feljön, csak az előttem szóló hitetlenkedett, hogy olyan márpedig nincs.
De hogy valami építő választ is adjak:
"A hártyán és a mészhéjon keresztül az hogyan csökkenne?"
Nem csökken az "anyag", csak zsugorodik, és a tojás "végében" légbuborék keletkezik. (Igen, a csonthéjon keresztül).
"ki eszik nyers tojást"
Pl. aki túróspalacsintát eszik.
A túróspalacsintát nem értem, abban hol a tojás? :O
Egyébként igen, a nagyüzemi tojások elég sokban különböznek a házitól. Aki evett már, az tudja. Ránézésre meg lehet mondani, hogy melyik melyik.
A nagyüzemi csirkék ugyanis iszonyúan ki vannak zsigerelve, például van ahol hormonokat raknak a tápba, hogy többet és nagyobbat tojjanak. Na meg eleve egészségtelenebbek, hiszen nem tudnak kimenni kapirgálni... nem tudom, melyikőtök járt már csirketelepen, én nem, de anyukám dolgozott ott. Embertelen körülmények között tartják őket, amibe simán beledöglenének, ha nem nyomnák beléjük a mindenféle mesterséges anyagokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!