Kelt almásrétes, kell a tésztára zsemlemorzsát szórni?
Szia!Ha jól kinyomkodod az almát,és keversz bele fél csomag vaniliás pudingport,nem kell alá szórni semmit.A puding nem érzik ki az ízében.
Maszatka
Ez a recept:Diós kelt rétes - LengyeltótiÍzes hagyományok
Hozzávalók 4 személyre:
--------------------------------------------------------------------------------
Két evőkanál kristálycukrot 2 dl langyos tejben elkeverünk, hozzámorzsolunk 1 csomag élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson.
1 kilogramm lisztben elkeverünk egy csipetnyi sót, hozzáadjuk a megkelt élesztőt. 7 dl langyos tejjel összedolgozzuk, majd belegyúrunk 2 egész, felvert tojást. Addig dagasztjuk, amíg sima lesz a tészta. Lisztezett gyúródeszkán is jól átgyúrjuk, két részre vágva cipókat formázunk belőle, kör alakú, ujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejüket olajjal megkenjük, és konyharuhával letakarva pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: 30 dkg dióbelet ledarálunk, megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint kristálycukorral összekeverjük.
A sütőlapot kizsírozzuk, az asztalt terítővel letakarjuk, megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát rátesszük, a széleit egy kicsit meghúzkodjuk, és 3-4 evőkanál olvasztott zsírral meglocsoljuk. Az oldalait a közepe fele felhajtjuk, hogy mindenütt zsíros legyen a tészta, majd az asztal teljes szélességére széthúzzuk úgy, hogy egy kicsit az oldalán is lelógjon a széle. Ezt a vastagabb rétesvéget legombolyítjuk. A kinyújtott tészta tetejét diós töltelékkel gazdagon megszórjuk, a széleit felhajtjuk, azt is megszórjuk dióval, és asztalterítő segítségével egy rúdba felgöngyöljük. Körkörösen felcsavarva a megkent tepsibe helyezzük, a tetejét is jól megkenjük zsírral, és szép pirosra sütjük.
A tészta másik felét tetszés szerint újabb diós töltelékkel, de mákkal, meggyel, káposztával, túróval is tölthetjük.
Salynos nem írták le hogy,milyen meleg legyen a sütö ,és hogy maddig kell sütni a rétest.Tudnátok segíteni?
Nekem gázsütőm van és 2-3 as fokozaton sütöm,szerintem az olyan 200-220 fok.
maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!