Olyan süti receptet keresek, amelyet őzgerinc formában gyorsan el lehet készíteni?
Például ilyen a kekszes..
Hozzávalók:
fél kg háztartási keksz,(össze kell törni)
10 dkg dió,
fél cs. mazsola,
25 dkg cukor,
4 ek. kakaó,
6 ek. tej,
2 kocka Rama,
fél dl rum.
őzgerincforma és folpack.
Elkészítés:
A kekszet és a diót össze kell vágni, majd ehhez hozzáadni a mazsolát.
A cukrot a kakaóval és a tejjel fel kell főzni, majd amikor forr levenni a tűzről és hozzáadni a 2 Ramat és a fél dl rumot. Végül összekeverni a kekszes dióval(aki nem szereti a mazsolát, ki is hagyhatja), és ezt a masszát a folpackkal kibélelt őzgerincformába öntjük és hűtőbe tesszük míg meg nem szilárdul.
---------------------------------------------------------
Hozzávalók:
2 dl víz
25 dkg porcukor
5 dkg kakaó
25 dkg margarin
citromhéj (elhagyható)
fél dl rum (vagy rumaroma)
25-25 dkg háztartási keksz
Elkészítés:
A keksz kivételével a hozzávalókat 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve belekeverünk 25 dkg darált kekszet és 25 dkg tördelt kekszet. Jól összekavarjuk, folpackkal kibélelt őzgerencformában tesszük, 2 órára hűtőbe tesszük.(vagy fél óra mélyhűtő)
Tanácsok:
Törd dióval, mazsolával lehet dúsítani.
Íme néhány recept őzgerinc formába, amiket korábban ezen az oldalon írtak:
Joghurttorta
Hozzávalók:
4 kis pohár (7 dl) gyümölcsjoghurt
5 dl tejszín
25 g étkezési zselatin
10 dkg porcukor
nem túl vizes gyümölcs
Elkészítése:
A tejszínt felverjük, majd elkeverjük a joghurttal és a cukorral. A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk és lecsepegtetjük. A zselatinport néhány evõkanál vízzel csirízesre keverjük és megmelegítjük, majd lassan egyenletesen elkeverjük a masszával. A masszát folpackkal kibélelt õzgerincformába vagy üvegtálba rétegezzük a gyümölcsdarabokkal. A tetejére (kiborítva ez lesz az alja) érdemes kicsit tömörebb piskótalapot, vagy babapiskótákat tenni. Minimum fél napig hagyjuk állni hûtõben!
Zselatin: A 0.5 dl meleg vízben elkevered a zselatint, majd mikróban célszerû tovább melegíteni.
Rumos-kekszes:
30 dkg háztartási keksz, 3 ek rum, 1 kocka ráma, 1 dl tej, 20 dkg cukor, 4 ek kakaópor, 1 tojás
Apróra kell törni a kekszet, és ráönteni a rumot. egy fél órát állni kell hagyni, hogy beszívja. Fel kell olvasztani a margarint, hozzáadni a cukrot, kakaót, és fel kell forralni. 5 percig hagyni kell hűlni, majd beletenni a tojást.Az egészet rá kell önteni a kekszre. Alufóliával béleld ki az őzgerincformát, és öntsd bele a masszát. Az a jó ha minimum egy napig áll a hűtőbe.
Pudingos:
Ha nincs sok időm sütni, akkor kétféle pudingot megfőzök, az egyiket a forma aljába öntöm, megvárom míg egy kicsit megszilárdul, teszek rá babapiskótát, vagy háztartási kekszet, és jöhet a másik puding. Ennek elég pár óra, míg a puding megköt. Nagyon szép, ha különböző színű a pudingpor!
Rizses csoki
Hozzávalók:
25 dkg margarin,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg porcukor,
1 dl víz,
2 csomag vaníliás cukor,
20 dkg sovány tejpor,
1 csomag puffasztott rizs,
1 evőkanál zselatinpor,
2 evőkanál víz
A margarint, 2 evőkanál kakaót, 20 dkg porcukrot, 1 dl vizet és a 2 csomag vaníliáscukrot felmelegítjük és csomómentesre elkeverjük. Közben 2 evőkanál vizet 1 evőkanál zseletinporral összekeverünk és felforralunk. A kettőt összekeverjük, hozzákeverjük a 20 dkg sovány tejport, majd az 1 csomag puffasztott rizst. Őzgerinc formát folpackkal kibélelünk, beleöntjük a masszát, betakarjuk, és a hűtőbe tesszük.
Őzgerinc
Hozzávalók:
25dkg kristálycukor
4 dkg kakaó
2 egész tojás
1 Rama
Ezeket víz fölött (kisebb edényre tesszük a nagyobb edényt lehetőleg gy hogy teljesen bele illeszkedjen) főzzük 25 percig.
Majd 1 csomag pudingport szórunk bele ( Csoki vagy vanília), és 15 dkg vagdalt diót (kb fél- egy cm-es darabokra vagdaljuk nem daráljuk).
Eztán még 5 percig főzzük. végül őzgerincformába tesszük. 1 sor massza a sor babapiskóta, egy sor massza, egy sor babapiskóta. tetejére massza kerüljön. Hűtőbe tesszük.
Ez nagyon finom és mutatós is a piros mogyorós ízére emlékeztet.
Gesztenyés alagút őzgerincformában
5 tojásból gáztepsiben kakaós piskótalapot sütünk (5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, ízlés szerint kakaópor). A piskótából levágunk egy akkora csíkot, ami az őzgerincforma tetejére illik. A többit akkorára vágjuk, hogy az őzgerincformát kibéleljük vele.
Krém
25 dkg-os gesztenyemasszából egy kis darabot levágunk (kb. az 1/4 részét) és nedves kézzel olyan hosszú csíkot sodrunk belőle, mint az őzgerincsütő. A többi gesztenyét 2-3 evőkanál porcukorral, 2 evőkanál rummal és egy Váncza vanillin cukorral simára keverjük 2 dkg Lucullus étkezési zselatint 1 dl hideg vízbe áztatunk, felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon. 3-4 dl tejszínt kemény habbá verünk (ez helyettesíthető megfelelő mennyiségű porból készített kemény habbal), a kihűtött, de még folyós zselatint óvatosan beleöntjük és lazán belekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a gesztenyemasszához.
Felét a piskótával bélelt őzgerincformába simítjuk. Középre helyezzük a kisodort gesztenyerudat és rákenjük a maradék krémet. Ezt lefedjük az előre levágott piskótacsíkkal. 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ezután tálcára fordítjuk, levesszük a formát és olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Citromos sütemény őzgerincformában sütve
Hozzávalók:
• 4 tojás
• 13 dkg cukor
• 12 dkg liszt
• 2 teáskanál sütőpor
• 8 dkg sütőmargarin
• 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés: A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a levét és a felolvasztott margarint, robotgéppel tovább keverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. A végén beleforgatjuk a tojások habját. Őzgerincformát kikenünk és kilisztezünk, a tésztát beleöntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés:
Isteni finom lesz, ha kihűlt, porcukorral meghinthetjük. Tálalható önmagában, vagy hideg vaníliapudinggal, vagy eper/áfonya dzsemmel. Mindenkinek ajánlom!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!