Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha sikér nélkül nem lehet jó...

Ha sikér nélkül nem lehet jó kenyeret sütni, akkor miért nincs benne egyetlen kenyérreceptben sem?

Figyelt kérdés
2009. jan. 23. 21:36
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
69%
én pont most olvastam egy olyan receptet, amihez kell sikér. :)
2009. jan. 23. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Lehet sütni "anélkül" is , mert egy jó minőségű fehérlisztnek megfelelő sikértartalma van.


A teljes kiőrlésű lisztekhez, valamint a rozskenyérhez kell pluszban hozzáadni.

2009. jan. 23. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 A kérdező kommentje:

Pont a fehér lisztet szeretném kerülni, ezért akarok kenyeret sütni. De akárhány receptet próbáltam, mindig összeesett a tészta - vagy meg sem kelt...

És SEHOL nem írták oda, hogy sikért is tegyek bele...

2009. jan. 23. 23:01
 4/19 anonim ***** válasza:
84%

Sikér minden fajta lisztben van,más néven keményítőnek mondják.Nem kell pluszba tenni hozzá.Azt már megoldották a molnárok a malomban.


Maszatka

2009. jan. 24. 01:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 A kérdező kommentje:

Maszatka! Akkor miért van az, hogy csak a fehér lisztes kenyerem lett normális?

A graham és egyéb lisztekből miért nem kelt meg, vagy miért esett össze, ami megkelt? mindent ugyanúgy csináltam. :-(

2009. jan. 24. 08:24
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia!Azért van,hogy a sötét lisztből készült termékek "összeesnek" ,mert teljesen más ezeknek a liszteknek az összetétele (benne van héjrész+más anyagok,amik a fehér lisztekben nem) és ezek az anyagok tömörebbé teszik a kenyeret.Ha bemész egy pékboltba és összehasonlítod a kétféle lisztből készült kenyereket,ott is látni fogod a különbséget,például egy fél kg-os rozskenyér ezért látszik 25 dkg-nak.Nem rontottál el semmit,amikor készítetted,de nem lesz akkora térfogata a kenyerednek,mint egy sima fehér lisztből készült kenyéré.


Maszatka

2009. jan. 24. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Még annyi,hogy ezek miatt az anyagok miatt a kelesztés is hosszabb ideig tart,de ugye géppel ez mindíg ugyanaz,én tennék bele 2-3 dkg élesztővel többet,és "behozná" a fehér kenyér kelesztési idejét,és valószínű szebb lesz a kenyered.
2009. jan. 24. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg a sikér a liszben kéne, hogy legyen, ezért nem írják a receptek. Valahol olvastam, hogy az itthoni lisztek általában igen alacsony sikértartalommal rendelkeznek, ezért azt pótolni kell. Mi úgy sütünk itthon kenyeret, hogy mindig teszünk bele egy késhegyni aszkorbinsavat (elvileg a C-vitamin). Ezt kis zacskóban lehet kapni a gyógyszertárakban, 1000Ft körül van olyan 10dkg, ami évekig elég, és mindig tök jól megkel töle a tészta. Van hogy túljön a sütőformán :) És puha marad a tészta.
2009. jan. 24. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:
40%
A sikér a fehér lisztben nincs benne, azt eltávolítják a finomítással együtt, ezért lesz teljesen értéktelen a fehér liszt. Ha teljes kiőrlésűből sütöm a kenyeret, ahhoz nem adok sikért én sem, viszont azt mindig sütőben sütöm meg, mert az a gép nem süti meg, nyersen hagyja, ha két napig sütöm akkor is.
2009. jan. 24. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó!A fehér lisztben sokkal több a sikér,mint a teljes kiőrlésűben,ezért szoktak a teljes liszthez is fehér lisztet adni a kenyerekhez.Az pótolja ki a kiányzó sikértartalmat.Ha a fehér lisztben nem lenne sikér,nem kapnál a boltban szép zsemlét és kiflit.

Az igaz,hogy a hazai gabonáknak alacsony a sikértartalmuk,de Te ezt észre sem veszed,mivel a malomban pótolják.Ezt a válaszomat is lepontozhatod!!!


Maszatka

2009. jan. 25. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!