Leírná valaki azt a lángos receptet amit az igazi lángos-sütőknél lehet kapni?
Lángossütő korunkban így csináltuk. Az arányokat próbálom lekicsinyíteni Neked.
1) Élesztő (1 csg, 3 dgk kb. ) langyos, cukros vízbe (2 dl)morzsol, felfuttat.
2) Fél kg liszthez adj 1 tk sót, ebbe fészket vájsz, bele ütsz egy tojást, erre töltöd a felfuttatott élesztőt.
3) Töltesz hozzá egy dl olajat
4) Rugalmas tésztát dagasztasz a masszából, liszttel, vízzel javíthatod. Akkor jó, ha a tészta nem szakad el, hanem rágószerűen nyúlik, ilyenkor már hólyagosodik és elválik az edény falától. minimum 15 percig dagasszad ehhez kézzel vagy robotgéppel.
5) tetejét megszórod pici liszttel, letakarod és langyos helyen kb 40 percig keleszted. (eddig ez kenyértészta, bár abba én nem teszek tojást)
6) Amikor kb duplájára kelt, tenyérnyi puffancsokat szaggatsz belőle, ezeket is külön-külön átgyúrod kicsit, hogy kimenjen belőlük a levegő. Lelisztezett deszkára-bármire teszed őket, letakarod konyharuhával és megint keleszted 20-30 percig őket. Ez után két kezedbe fogod a tésztát és ujjaiddal mindig az egyik szélét tartod csak, hogy megnyúljon. Ezzel a módszerrel kerek lapokká válnak, ha minden oké, nem szakadnak el, és mehetnek is a tűzforró olajba.
Szia az enyém a kettes variáció. Három szezont sütöttem lángost strandon.
Az eredeti recept:
6 liter vízhez
100 ml kristálycukor
200 ml só
300 ml burgonyapüré-por
2 élesztő
ehhez 6-7 kiló liszt.
Elkészítés:
A vízbe (legyen langyi) a liszten kívül minden hozzávalót beleteszel és elpacsmagolod. Utána a nagyja lisztet egyszerre bele kell tenni, és így elkezdeni dagasztani. Utána már apránként lehet lisztet hozzátenni. Akkor nem kell több liszt, ha a tészta kezd elválni az oldalától.
Olajos kézzel kis gombócokat formázol és olajos felületre kell őket tenni. A tetejét is le kell egy kicsit kenni, hogy ne száradjon ki.
Ha megkelt, akkor olajos kézzel a tenyeredre veszel egy gombócot, és kinyújtod, a közepére tegyél egy lyukat, és mehet is a forró olajba! :)
Otthoni sütésre elég 1 l víz, olyankor értelem szerűen minden mennyiséget ossz el 6-tal.
vagy fél l vízhez 12vel.
A recept tuti, több ezer elégedett vásárló van a hátam mögött! :)
Amióta ezt tudom, nálunk ünnepnapon strandos lángosért könyörög a család :)
Ami az enyém:
1.5 dl tej, ebbe fél élesztő, kevés cukorral felfuttatva
30 dkg finom liszt
4 evőkanál olaj
só, 1 kiskanál
Meggyúrni, kis cipókat formázni, 3/4 órát pihentetni, majd kihúzni és megsütni. Mindenki szerint isteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!