Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Otthoni májas hurkát készitünk...

Otthoni májas hurkát készitünk főtt bőrkéből, csülökből stb. Meg kell főzni a májat? Vita alakult ki, döntsd el!

Figyelt kérdés
2010. dec. 17. 15:22
 1/7 anonim ***** válasza:
Mindenképpen meg kell elöre abálni a májat is, meg a többi húsfélét is.
2010. dec. 17. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:
57%
Mindent meg kell főzni, alaposan. Amikor majd a bélbe töltve főzöd, már csak a belet főzöd, és sterilizálsz. Ha nyers alapanyagokat töltesz be, azok nem fognak rendesen átfőni.
2010. dec. 17. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Csak a májról van szó, és köztudott, hogy annak pár perc kell. Minden más puha. A máj meg szerintem megfőve, ledarálva olyan mint a fürész por. Egyébként irtam, hogy házi, nem töltjük bélbe, csak tepsiben lesz megsütve.
2010. dec. 17. 16:29
 4/7 doboszoli ***** válasza:

Hetente (őstermelőként) gyártok hurkát, közmegelégedésre.

Javaslatom: a nyersen apróra darált májat, a megfőtt tűzforró rizshez(kásához) keverd hozzá. Tökéletesen megfől 10 perc alatt, addig a rizs úgyis "dagad". Csodásan kijön a májas íz, és valóban nem száraz. Aki viszolyog a nyers májtól, ami valóban nem egy szép látvány, a forró abalében 3-4 percig "mosdassa meg" a májat, akkor nem véres.

Bőrke helyett én fejet vennék, olcsó, husi is van rajta, a sok bőrtől a hurka ragacsos lesz, és szétpattog sütéskor.(és nem kell bele venni a drágább csülköt)

Még belevalók: szív, tüdő, kemény szalonna,fűszerek.

Tapasztalatom szerint akkor tuti a hurka, ha fele-fele a hús-rizs arány.Tehát egy kiló száraz rizsből lesz 2,8-3

kg főtt kása, ennyi vegyes húsnemű kell hozzá. Ha kevesebb száraz, ha több "kenőcsös" lesz a termék.

Szívesen írok a fűszerezésről is, ha kéred.

2010. dec. 17. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Ez a helyzet ugy alakult, hogy kocsonyát főztem körömből, és vettem hozzá l kg bőrkét. A kocsonya finom lett, viszont a bőrkét nem tettem bele, de sajnáltam kidobni. Ezért a kimaradt körömmel ledaráltuk, és vettünk hozzá májat.Főzünk rizst,piritottunk hagymát, só, bors, majoranna. A végén nyersen daráltuk a májat bele. Lett egy hatalmas tepsi hurka, és jelentem jó lett. Melegen is jó, és hidedgen is finom lesz pástétom szerü. Olyan, mint a Bácsakai. Szinte a semmiből egy kiadós, jó kaja. Te milyen füszerezést mondtál volna?
2010. dec. 18. 12:56
 6/7 anonim ***** válasza:
Ez milyen jó ötlet!!!!!!!
2010. dec. 21. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 doboszoli ***** válasza:

Nálam a fenti hús-rizs arányhoz, a következő fűszerek kerülnek:

Só: 6dkg/kg szárazrizs

bors: 2.5dkg/ "

majoránna:2.5dkg/ "

szegfűbors őrölt: 1 csg/30kg kész hurka

paprika: 10dkg/10kg készáru

csípőspaprika: opcionálisan

A vöröshagymát,(0.8kg/ 10kg készáru) ledarálva a rizzsel együtt főzzük, nyersen, nem pirítjuk.

Hát így szoktuk, szeretik.

Amúgy amit alkottál, nem lehet rossz, csak más.

2010. dec. 21. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!