Mit vétett a fehérliszt, miért tilos pl. candida diétában?
Azért érdekelne, mert én a "teljes őrlésű", magos, korpás, állítólag egészséges liszteket nem bírom. (Nem az, hogy "finnyás vagyok, nem szeretem", hanem panaszt okoznak)
Azt értem, hogy a teljes őrlésű több vitamint stb. tartalmaz, de csak emiatt tilos a fehér a candida diétában?
01:50-es vagyok megint.
Hogy "jobban segíti az emésztést" az így van, de nem gyorsítja, hanem mondhatnám: ellenkezőleg. A liszt külső részében (korpa) van a rosttartalom kb. 90%-a. Ezek ballasztanyagok a bélben. Arra jó, hogy lassítsák a felszívódást. Így a vércukor szint lassabban emelkedik, nem úgy, mint a sima finomlisztnél.
Kb. így tudnám leírni:
Finomított búzaliszt: CUKOR-hoz hasonló. Azonnal raktározza a szervezeted, ha éppen nem vagy fizikailag nagyon kimerülve.
Teljes kiőrlésű liszt: Kb. olyan, mint a brokkoli. Nagyon lassan adagolja az energiát. Így nem raktároz, mert folyamatosan használod is el.
Mi bajt okoznak amúgy ezek? Meg sokan állítják, hogy ha rozskenyeret eszel, az is kb. hasonló hatással van, mint a teljes kiőrlésű búzaliszt. Egyél azt!! :)
A korpás dolgok nekem is panaszt okoznak, hasmenést, hasi görcsöket. Úgy tudom, pl. irritábilis bélszindrómában, colitisben, crohn betegségben stb. tiltják is ezeket, mert az állítólag olyannyira egészséges korpa irritálja a bélfalat.
Van sok olyan ember, akinek ezek mellett még candidája is lesz, ők elég sz.ar helyzetben vannak, mert a candida diéta ezekből a barna szutykokból áll majdhogynem.
A "glikémiás indexnek" a fogyókúránál van szerepe, ha jól értem?
Azt írod, a finomliszt olyan, mint a cukor - de csak hizlalás szempontjából, vagy azért is, mert szaporítja a gombákat?
Szia!
A gombákról annyit tudok, hogy a piros pöttyös kalapost nem szabad megenni. :D
A glikémiás index egy szám 0-tól 100-ig. Ez mutatja, hogy mennyire hamar használja el a tested a kajából származó energiát. Ez a fehérkenyérnek 100, de a rozskenyérnek meg "csak" 60. (Ez a szám nem veszi figyelembe az étel össz. energiatartalmát. Az már a glikémiás terhelés!)
Tehát leginkább erre kell figyelni a fogyókúránál.
Van egy fogyis eljárás: Atkins diéta. Ebben az van, hogy kb. ne egyél szénhidrát dús kaját. Ennek a modernebb változata a South Beach diéta, ami kb. tök ugyanez, de ott már volt olyan szinten a tudomány, hogy "felfedezték" az ételek glikémiás értékét. Ott már lehet szénhidrátos kaját enni, de csak alacsony GI-set.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!