Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tervezitek már a karácsonyi...

Tervezitek már a karácsonyi menüt? Nagy dínomdánom lesz?

Figyelt kérdés

Ilyenkor is készítetek hagyományos "vasárnapi" ebéd típusú ételeket? (Pl. rántott hús, sült krumpli, húsleves, mártások.)



A hagyományos helyett inkább gesztenyés-mézes-diós-asztalgyümölcsös, mindenféle rakott-tekert különlegesebb húsokat, különleges körettel?


Minden nap külön főztök? Vagy 24-én megfőzitek egyszerre három napra többfélét, nagyobb mennyiségben?



dec. 1. 13:40
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Például mik vannak a hidegtálon?
dec. 1. 18:36
 12/21 A kérdező kommentje:

Jó olvasni a különféle szokásokat.

Nálunk is fontos a sok süti, de mi mindet boltból vesszük, sokfélét, mindegyikből 2-3 darabot. Jó nagyok, szóval ketté is lehet vágni. Mindenféle krémmel, habbal, zselével, gyümölccsel töltött, telepakolt, mázakkal bevont sütiket rendelünk, de van köztük kevésbé krémes is. Esetleg linzert készítek, de amúgy se a beiglit, se a zserbót, se a mézeskalácsot nem szeretem, nálam a karácsonyi hangulatot a krémesebb sütik jelentik. Nálunk inkább a többi étkezésen van a hangsúly, húsok, köretek, saláták. A rántott halat, alapból a halat például nem is szeretik a gyerekek. Nálunk a töltött káposzta nem szokás ünnepek táján. Újévkor pedig lencselevest készítünk, nem főzeléket. Én szeretem letudni 24-én a nagy főzést, abból lesz vacsora és 25-re és 26-ra napközben rengeteg étel.

dec. 1. 18:44
 13/21 anonim ***** válasza:
87%
#11 az alap klasszikus hidegtál fogások: csabai karaj, kaszinó tojás, sonka tekercs, fasírt(egybesült vagy golyó), mellettük franciasaláta, krumplisaláta. Ez az alap, ami melle minden évben próbálok egy vagy több változó elemeket is betenni, pl libamáj, füstölt lazac, szatmári csirke, Wellington szűz..... sok minden volt már az évek során, nyilván nem az összes egyszerre.
dec. 1. 18:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim ***** válasza:
Szokásos karácsonyi ételek. Tyúkhúsleves, töltött káposzta, Stefánia,
dec. 2. 05:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 anonim ***** válasza:
nem nem max sütit sütünk .
dec. 2. 06:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 anonim ***** válasza:
24-én általában töltött husikat csinálok,pl csirkemellből vagy karajból, mindig mást találok ki. De volt hogy pl pulyka szárnyat, vagy oldalast esetleg tarját sütöttem. Köretnek mindig krumpli salátát szoktam ez nálunk elmaradhatatlan fogás. Aztán amit imádunk és szintén mindig van az a dinsztelt káposzta amiből bármennyit megtudunk enni bármihez. Szoktam zöldség köretet, sült krumplit, illetve rizst, bulgurt, és sajtos tejfölös karfiolt is készíteni. Ilyen ételeket szoktam készíteni 24-én és 26.-án persze nem óriási adagokat hanem mindig ami elfogy kb,és amihez kedvünk van.
dec. 2. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:
45%

Nem eszünk másképpen, és nálunk a "vasárnapi ebéd" = rántott szrok krumplival az nemlétező dolog.


Hogyne... elég volt otthon azt enni minden! átkozott vasárnap, amióta elköltöztem, látni sem akarom.

dec. 3. 10:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 anonim ***** válasza:
58%
Mi megyünk látogatóba másokhoz végig, így otthon nem lesz kaja. :D sütit sütök majd, hogy azt vigyünk magunkkal a vendégségbe.
dec. 3. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:

12-es:"Jó olvasni a különféle szokásokat"

Parancsolj:


A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.

Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét: lehet ünnepelni, megszületett "Jézuska".

Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:

Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a felszínen a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest, valamint a mákosguba is tartja még magát, ami a hagyományos népi böjti menü emléke).

Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.

Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.

Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...

dec. 19. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 A kérdező kommentje:
#19, és mi a te szokásod, te mit főzöl?
dec. 19. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!