Tervezitek már a karácsonyi menüt? Nagy dínomdánom lesz?
Ilyenkor is készítetek hagyományos "vasárnapi" ebéd típusú ételeket? (Pl. rántott hús, sült krumpli, húsleves, mártások.)
A hagyományos helyett inkább gesztenyés-mézes-diós-asztalgyümölcsös, mindenféle rakott-tekert különlegesebb húsokat, különleges körettel?
Minden nap külön főztök? Vagy 24-én megfőzitek egyszerre három napra többfélét, nagyobb mennyiségben?
Jó olvasni a különféle szokásokat.
Nálunk is fontos a sok süti, de mi mindet boltból vesszük, sokfélét, mindegyikből 2-3 darabot. Jó nagyok, szóval ketté is lehet vágni. Mindenféle krémmel, habbal, zselével, gyümölccsel töltött, telepakolt, mázakkal bevont sütiket rendelünk, de van köztük kevésbé krémes is. Esetleg linzert készítek, de amúgy se a beiglit, se a zserbót, se a mézeskalácsot nem szeretem, nálam a karácsonyi hangulatot a krémesebb sütik jelentik. Nálunk inkább a többi étkezésen van a hangsúly, húsok, köretek, saláták. A rántott halat, alapból a halat például nem is szeretik a gyerekek. Nálunk a töltött káposzta nem szokás ünnepek táján. Újévkor pedig lencselevest készítünk, nem főzeléket. Én szeretem letudni 24-én a nagy főzést, abból lesz vacsora és 25-re és 26-ra napközben rengeteg étel.
Nem eszünk másképpen, és nálunk a "vasárnapi ebéd" = rántott szrok krumplival az nemlétező dolog.
Hogyne... elég volt otthon azt enni minden! átkozott vasárnap, amióta elköltöztem, látni sem akarom.
12-es:"Jó olvasni a különféle szokásokat"
Parancsolj:
A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.
Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét: lehet ünnepelni, megszületett "Jézuska".
Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a felszínen a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest, valamint a mákosguba is tartja még magát, ami a hagyományos népi böjti menü emléke).
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!