Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Hogy tervezitek a karácsonyt,...

Hogy tervezitek a karácsonyt, szűk vagy széles családi körben ? Mi lesz az ünnepi koszt ? Hogyan készültök elő az ünnepekre, ajándékok már megvannak ? Mit fogtok sütni/főzni ?

Figyelt kérdés

2020. dec. 11. 22:22
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Most lesz a második karácsonyunk ami nyugodt kis családi lesz. Egyedül a nagynénihez megyünk és ők is jönnek ennyi. Nagymama velünk lakik.

Különlegesebb menü lesz, kacsa comb, mell és máj párolt káposztával. Hagyományos módon sütve csak sóval, ahogy mama csinálta régebben.

Marha pörkölt nokedlivel.

Vettem egy házi csirkét belőle lesz leves.

Süti sajtos pogácsa, fanta szeles.

Ha a lányom csinál akkor lesz mézes kalács.

Nem ajándékozunk magunknak, a lányom kap pénzt és pizsit.

Nagynénénk unokájanak vettünk ruhát és plüss könyvet. 5 hónapos :)


Mindent megvettem már ami kell majd, amit lehet megtisztítva fagyasztottam. Nem szeretnék ünnep előtt nagyon boltba menni. Én kicsit örülök is a vírusnak mert nem lesz rokonjárás, nagy őrület.

2020. dec. 12. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Koronavírus ide vagy oda, szerencsére a hozzánk közelebb álló rokonainkkal egy településen élünk...


Karácsony első napján főz mama, másnapján pedig vacsorára jönnek sógorék.



Menü halászlé, sült harcsa filé, kacsamáj, rántott hús, meg a franc tudja még mi lesz... :D

Sütni bejglit, méteres kalácsot, mézes kalácsot fogunk.


Igen, én már megvettem az ajándékokat.

2020. dec. 12. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
89%

Ugyan úgy lesz minden, mint eddig, nincsenek messze élő rokonaink, egy településen lakunk mind, napi vagy heti szinten találkozunk, így vírus ide vagy oda, együtt fogunk ünnepelni.

Szenteste napján anyósomnál késői ebéd lesz. Ott még otthon lakik férjem két öccse. Maradunk egy kicsit, utána megyünk nővéremékhez, ott ott lesznek a másik nővéremék és apukánk.

Első napján férjem rokonaival ünneplünk, másnapján férjem mamájánál leszünk, meg majd apuhoz megyünk el estefelé. Két ünnep között pedig a hozzánk jönnek el a tesóim és apu, és majd a barátainkat is elhívjuk magunkhoz valamikor.

Az ételeket mindenhol összehordjuk. Mindenki visz valamit. Valaki a köretet, valaki a sülteket, süteményt is mindenki visz a sajátjából.

De szokott lenni húsleves, halászlé, sült kacsa vagy liba, rántott hal, rántott zöldségek, töltött káposzta.

Nem ajándékozunk nagyon. A gyerekek kapnak csak. Illetve a felnőtteknek italt viszünk meg édességet, esetleg valami illatgyertyát. A gyerekek ajándékai még nincsenek meg, de fejben már tudom, hogy kinek mit veszünk.

2020. dec. 12. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
52%
Szeretnék dolgozni,de nem biztos hogy lesz rá lehetőségem.Majd január közepén akarok leállni két hétre.Imádok akkor dolgozni mikor más ünnepel,és jó akkor leállni amikor mindenki más megkezdi a munkát.
2020. dec. 12. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
30%

Mi úgy tizenöten jövünk össze. És olyan szerencsések vagyunk hogy két házszám alatt lakunk tehát akár húszan is bulikázhatunk szilveszterkor.

Természetesen lesz húsleves, sülthús, hurka kolbász, almássüti és rengeteg féle minden ami gombás. A haveromat pedig áthívom közös zenélésre. (nem vagyunk romák)

2020. dec. 13. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.

Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét: lehet ünnepelni, megszületett "Jézuska".

Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:

Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a felszínen a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest, valamint a mákosguba is tartja még magát, ami a hagyományos népi böjti menü emléke).

Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.

Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.

Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...

dec. 19. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!