Hogyan tudnék (nagyjából) olyan minőségű sült krumplit sütni otthon mint a mekiben adnak vagy éttermekben szolgálnak fel? Valamilyen speciális sütő kellene hozzá?
Elvileg meg tudod csinálni otthon is:
Elöször a krumplit megpucolod, feldarabolod és hídeg vízben többször átmosod, utána lecsurgatod gyakorlatilag szárazra.
Közben nagy edényben vagy frittelöben felforrósítasz sok olajat, amikor forró, kis adagokban - azért kis adag, hogy nem tudja lehüteni az olajat - addig sütöd, amíg kérget kap, de nem szinesedik.
Kiszeded, lecsöpögteted és megvárod, amíg lehül.
Ez után a hideg elösütött krumplit újra kis adagokban megsütöd a forró olajban, lecsöpögteted és konyhai papírtörlöre szeded, hogy a maradék olajat is felszívja. Ha nagy adagok sütsz, a második sütés után ne kerüljenek egymásra a megsült krumplik, mert a göztöl visszapuhulnak.
Ha többször akarsz rendesen sült krumplit enni, de nem akarsz mindig vacakolni, az elösütés után a teljesen kihült krumplit le tudod fagyasztani, akkor ugyanúgy müködik, mint a bolti fagyasztott. Ezt fagyottan kell az olajba tenni, itt még jobban kell figyelni, hogy ne hütse le az olajat, csak kwveset lehet egyszerre beletenni.
Biztos egy recept oldal hülyeségből ír ilyeneket...
Ha sikerül ízre hasonlót csinálni sok sikert.
"az éttermesnek az a titka hogy kétszer sütik"
Majdnem.
Fagyasztva és elősütve érkezik a legtöbb helyre, és csak pár percig kell már sütni. /végülis kétszer sül, csak nem az étteremben/
Az otthoni sült krumpli elkészítése, amely minőségben hasonlít pl a McDonald's vagy más éttermek által kínált krumplihoz, több tényezőtől függ.
1. Krumpli kiválasztása:
- Fajta: A legjobb eredmény eléréséhez válassz magas keményítőtartalmú krumplit, mint például a russet. Ezek jobban sülnek, és ropogósabbak lesznek.
- Méret: A krumplit egyenlő vastagságúra kell vágni, hogy egyenletesen süljenek meg. Pl a McDonald's krumplija kb. 0,7-0,8 cm széles.
2. Előkészítés:
- Áztatás: A felvágott krumplit áztasd hideg vízben legalább 30 percig (vagy akár egy éjszakára). Ez segít eltávolítani a fölösleges keményítőt, így a krumpli ropogósabb lesz.
- Szárítás: Áztatás után alaposan szárítsd meg a krumplit, mert a nedvesség akadályozza a ropogós textúra kialakulását.
3. Első sütés (blansírozás):
- Hőmérséklet: Melegítsd fel az olajat 140-150°C-ra.
- Sütés: Süsd a krumplit 4-5 percig, vagy amíg világos sárgás lesz. Ebben a fázisban nem kell teljesen ropogósnak lennie.
- Lehűtés: Vedd ki a krumplit az olajból, és hagyd kihűlni, akár szobahőmérsékleten, akár hűtőben.
4. Második sütés:
- Hőmérséklet: Emeld az olaj hőmérsékletét 180-190°C-ra.
- Sütés: Süsd a krumplit, amíg aranybarna és ropogós nem lesz (kb. 2-3 perc).
- Szárítás és sózás: Vedd ki a krumplit, csöpögtesd le és azonnal sózd meg.
6. Speciális sütő:
- Otthon nincs szükséged speciális sütőre, egy jó minőségű olajsütő (fritőz) is tökéletesen megfelel. Az olajsütő biztosítja a megfelelő és egyenletes hőmérsékletet, ami kulcsfontosságú a tökéletes sült krumpli elkészítéséhez. Ha nincs fritőzöd, egy mély serpenyőben is süthetsz olajban, de figyelj rá, hogy a hőmérséklet állandó legyen.
7.Szellőztetés:
- Ha van rá lehetőség, a sült krumpli után érdemes hagyni pihenni pár percig egy rácson vagy papírtörlőn, hogy ne párolódjon vissza és ne veszítse el a ropogósságát.
Egyes éttermek előfőzött (fagyasztott) krumplit használnak, amelyet gyorsfagyasztás előtt blansíroznak. Ez otthon is kipróbálható: első sütés után fagyaszd le a krumplit, és közvetlenül fagyasztva süsd újra, hogy extra ropogós legyen.
Fagyasztottat is jobb kétszer sütni valóban.
Első körben a frtitouban 160 kokig amíg átsül.
Utána 180 fokon mégegyszer hogy ropogós legyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!