Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan tudnék (nagyjából)...

Hogyan tudnék (nagyjából) olyan minőségű sült krumplit sütni otthon mint a mekiben adnak vagy éttermekben szolgálnak fel? Valamilyen speciális sütő kellene hozzá?

Figyelt kérdés
nekem mindig szottyadt lesz az olajtól

aug. 8. 18:28
 1/10 anonim ***** válasza:
83%
az éttermesnek az a titka hogy kétszer sütik
aug. 8. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
31%

Elvileg meg tudod csinálni otthon is:

Elöször a krumplit megpucolod, feldarabolod és hídeg vízben többször átmosod, utána lecsurgatod gyakorlatilag szárazra.

Közben nagy edényben vagy frittelöben felforrósítasz sok olajat, amikor forró, kis adagokban - azért kis adag, hogy nem tudja lehüteni az olajat - addig sütöd, amíg kérget kap, de nem szinesedik.

Kiszeded, lecsöpögteted és megvárod, amíg lehül.

Ez után a hideg elösütött krumplit újra kis adagokban megsütöd a forró olajban, lecsöpögteted és konyhai papírtörlöre szeded, hogy a maradék olajat is felszívja. Ha nagy adagok sütsz, a második sütés után ne kerüljenek egymásra a megsült krumplik, mert a göztöl visszapuhulnak.

Ha többször akarsz rendesen sült krumplit enni, de nem akarsz mindig vacakolni, az elösütés után a teljesen kihült krumplit le tudod fagyasztani, akkor ugyanúgy müködik, mint a bolti fagyasztott. Ezt fagyottan kell az olajba tenni, itt még jobban kell figyelni, hogy ne hütse le az olajat, csak kwveset lehet egyszerre beletenni.

aug. 8. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
13%

[link]


Biztos egy recept oldal hülyeségből ír ilyeneket...

Ha sikerül ízre hasonlót csinálni sok sikert.

aug. 8. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
a mekis csak egy példa volt hasonló állag lenne a cél az ízt nyilván nem fogom tudni utánozni, de bármelyik hamburgerezőből kifőzdéből rendelek krumplit százszor szebb és finomabb mint amit itthon csináltam eddig
aug. 8. 19:17
 5/10 qkker1 ***** válasza:
21%

"az éttermesnek az a titka hogy kétszer sütik"


Majdnem.

Fagyasztva és elősütve érkezik a legtöbb helyre, és csak pár percig kell már sütni. /végülis kétszer sül, csak nem az étteremben/

aug. 8. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
38%
Főzd meg elötte félpuhára, utána süsd meg és ropgós lesz.
aug. 8. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
69%

Az otthoni sült krumpli elkészítése, amely minőségben hasonlít pl a McDonald's vagy más éttermek által kínált krumplihoz, több tényezőtől függ.


1. Krumpli kiválasztása:

- Fajta: A legjobb eredmény eléréséhez válassz magas keményítőtartalmú krumplit, mint például a russet. Ezek jobban sülnek, és ropogósabbak lesznek.

- Méret: A krumplit egyenlő vastagságúra kell vágni, hogy egyenletesen süljenek meg. Pl a McDonald's krumplija kb. 0,7-0,8 cm széles.


2. Előkészítés:

- Áztatás: A felvágott krumplit áztasd hideg vízben legalább 30 percig (vagy akár egy éjszakára). Ez segít eltávolítani a fölösleges keményítőt, így a krumpli ropogósabb lesz.

- Szárítás: Áztatás után alaposan szárítsd meg a krumplit, mert a nedvesség akadályozza a ropogós textúra kialakulását.


3. Első sütés (blansírozás):

- Hőmérséklet: Melegítsd fel az olajat 140-150°C-ra.

- Sütés: Süsd a krumplit 4-5 percig, vagy amíg világos sárgás lesz. Ebben a fázisban nem kell teljesen ropogósnak lennie.

- Lehűtés: Vedd ki a krumplit az olajból, és hagyd kihűlni, akár szobahőmérsékleten, akár hűtőben.


4. Második sütés:

- Hőmérséklet: Emeld az olaj hőmérsékletét 180-190°C-ra.

- Sütés: Süsd a krumplit, amíg aranybarna és ropogós nem lesz (kb. 2-3 perc).

- Szárítás és sózás: Vedd ki a krumplit, csöpögtesd le és azonnal sózd meg.


6. Speciális sütő:

- Otthon nincs szükséged speciális sütőre, egy jó minőségű olajsütő (fritőz) is tökéletesen megfelel. Az olajsütő biztosítja a megfelelő és egyenletes hőmérsékletet, ami kulcsfontosságú a tökéletes sült krumpli elkészítéséhez. Ha nincs fritőzöd, egy mély serpenyőben is süthetsz olajban, de figyelj rá, hogy a hőmérséklet állandó legyen.


7.Szellőztetés:

- Ha van rá lehetőség, a sült krumpli után érdemes hagyni pihenni pár percig egy rácson vagy papírtörlőn, hogy ne párolódjon vissza és ne veszítse el a ropogósságát.


Egyes éttermek előfőzött (fagyasztott) krumplit használnak, amelyet gyorsfagyasztás előtt blansíroznak. Ez otthon is kipróbálható: első sütés után fagyaszd le a krumplit, és közvetlenül fagyasztva süsd újra, hogy extra ropogós legyen.

aug. 8. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
44%
Kis adagokban kell sütni és forró olajban, akkor nem lesz szottyadt. Ha visszahűl az olaj, akkor b.hatod.
aug. 9. 05:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

Fagyasztottat is jobb kétszer sütni valóban.

Első körben a frtitouban 160 kokig amíg átsül.

Utána 180 fokon mégegyszer hogy ropogós legyen.

aug. 9. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
53%
Bolti mélyhűtött hasábburgonyát veszek és vagy Air Fryerben sütöm vagy csak simán tepsiben sütőpapíron, nulla olajjal.
aug. 9. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!