Túl híg lett a baracklekvárom, mit tudok vele tenni? Mit rakjak bele újrafőzésnél? Kb. 4 liternyi.
Ahogy mondják, ha lekvárt akarsz, akkor tovább kell fözni.
Ha zselét akarsz, akkor pál lap zselatin bele. Ez az utóbbi németeknél divat. Ök tulajdonképp szörpöt csinálnak, majd bezselésítik, de nem is nevezik "Marmelade"-nak, hanem "Gelee".
3-as: a németeknél a "Gelee" nem tartalmaz zselatint, nem szörpöt készítenek zselatinnal! A Gelee olyan lekvár, ami teljesen sima, nincs benne héj, mag, gyümcsöldarab, legtöbbször vagy leturmixolják a fött gyümölcsöt, vagy tüllön keresztül átszürik, hogy csak a leve menjen át. Utána ezt fözik be sürüre, újabban befözöcukorral, amiben szintén nem zselatin van, hanem pektin, ami a gyümölcsök természetes zselésítöanyaga por formában.
A Marmelade hagyományosan csak a citromból/narancsból készült lekvár, a többi zselé.
Két csomag zseléfixet ha esetleg nem volt benne mehet bele dupla is.
Ha tovább főzöd a cukor miatt nagyon megbarnul ráadasul 4-5 óra biztos kellene neki.
"a németeknél a "Gelee" nem tartalmaz zselatint, nem szörpöt készítenek zselatinnal!"
Jólvan, akkor volt tudatánál az eladó, akitöl vettem Waldmaister-zselét, és csak álmodta, hogy mesélte, hogy beáztatta a levelet, majd a szirupot zselatinnal zselésítette. Nekem ez, meg esetleg Fruchsaft cukrozása az szörpike. Akkor is ha nem teljesen az.
Tessék:
"Marmelade und Konfitüre werden aus eingekochten Früchten hergestellt, Gelee nur aus Fruchtsaft, Zucker und Geliermittel."
A geliermittel lehet zselatin, vagy vegánoknak növényi alapú(pl. a pektin).
"A Marmelade hagyományosan csak a citromból/narancsból készült lekvár, a többi zselé."
Igen ebben majdnem igazad van, jól mondod, hagyományosan. Akkor még Konfitüre volt a többi gyümölcs. Ma már hivatalosan is mindent annak (Marmelade) hív(hat)nak amiben a megfelelö összetételben vannak a gyümölcsök meg a cukor. Pl. Erdbeermarmelade, Quittenmarmelade stb..
Amire meg már egyiket sem írhatják rá, az "Fruchtaufstrich".
Tessék egy egyszerü recept:
Almapektint rakj bele. 4 liternyi híg lekvárhoz folyamatos keverés közben lassan 30-35g almapektint szórj, és még hidegen botmixerrel alaposan dolgozd el benne. Aztán csak forrásig kell melegíteni, és ha felrottyant lehet palackozni.
[Én a vitamin tartalom megőrzése miatt nem szeretem hosszú ideig forralni a gyümölcsöt. Emiatt pektinezek inkább. Az almapektin természetes rost.
A legolcsóbb is jó, és hatékony. Egyesek már aranyáron adják. [link] ]
7-es: amiket emlegetsz recepteket, meg eladót, azok kb a NOSALTY szintü házi barkácsötletek, nem a szabályos definíció.
Gyümölcskészítmények esetében meg a Geliermitter soha nem zselatin, hanem növényi, a legtöbbször Apfelpectin.
30 éve élet német területen, ismerem az itteni Lebensmittelverordnung-ot, hidd el, tisztában vagyok a témával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!