Kipróbált mákos receptet ki osztana meg velem, ami nem feltétlenül édes vagy süti?
Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent nem fogyasztok: cukor, glutén, tejtermékek kezdésként, ezért sem egyszerű a receptkeresésem, bár már találtam egy lazac receptet mákos bundában, ez izgalmasnak tűnik, talán ki is fogom próbálni.
Sok éve élek külföldön, ahol ritkaságszámba megy a mák, és ma megláttam a boltban, és a gyerekkoromba dobbant vissza a szívem, szóval meg is vettem, de nem tudom, hogy mit kezdjek vele...
Ötleteket várok!
Nyersen lehet fogyasztani, ugye? Akár a reggeli kásámhoz is hozzáadhatom? Gondolom, hiszen a mákos tészta esetében sem együtt főzzük a mákkal a tésztát, ugye? Vagy rosszul emlékszem?
Nem vagyok egy konyhatündér, enni jobban szeretek, mint főzni-sütni, de a szükség nagy úr, pláne, ha nem vagyok már mindenevő.
Ki mit tud a mákról? Mikor lehet beállni tőle? Vagy a máktól nem, csak a virágjától? Lelkes tudatlanka vagyok, bocsi, segítsetek!
"Akkor minek ez az oldal egyáltalán szerintetek...?"
Trollkodni, röhögni a hozzád hasonlókon.
Mákos krumplisaláta (nem vicc! tényleg van ilyen, csak MO-on nem ismert!)
Krumplit megfözöl, hajában vagy hámozva, karikárea vágva.
Endiviát, jégsalátát vagy más kicsit stabilabb leveles salátát készítesz: 1 kávéskanál só, 1 kk cukor, 1 kávéskanál mustár, 1-2 evökanál salátaecet, 1 evökanál (oliva)olaj - ezeket összekevered dresszingnek és beleforgatod a csíkokra vágott salátát.
Ha a krumpli megfött, még melegen összekevered a salátával. Közben húsos szalonnát csíkokra vagy kockákra vágsz, megsütöd, rászórsz egy evökanál darálatlan máskot, összepirítod és a kumpli-saláta keverékre öntöd és még melegen fogyasztod.
Ez milyen nemzetiségű étel amúgy? Mondjuk a cukormentességen nem ment át, és húst sem fogyasztok vagy más állati eredetű ételt, amit nem is írtam, nekem olyan evidens volt. :)
Érdekesnek hangzik a recept, de nem hiszem, hogy kipróbálnám, de azért köszi!
Amúgy épp most készülök megdarálni az egész zacskónyit...
Ez német étel.
A cukrot simán ki lehet hagyni - bocs, efölött elsiklottam- , a szalonnát én sült gombával vagy padlizsánnal helyettesítem (én sem eszem semmiféle húst)
Egyébként nagyon megéri kipróbálni, elöször én is szkeptikus voltam, de annyira hülyén hangzott a recept, hogy egy kisérletet megért. Évek óta a család egyik kedvence.
A mákot meg kár megdarálni, sokkal egészségesebb, ha nem teszed, illetve tovább eláll. Ha feltétlen daráltan akarod fogyasztani, akkor közvetlen a felhasználás elött ajánlott csak megdarálni, mert az összes aroma kimegy belöle, illetve a hasznos anyagok jó része is hamar lebomlik.
Azt már fentebb írtam, hogy a mákot csak a felhasználás előtt érdemes darálni.
Olajtartalma van a mákszemeknek, ami a ledarás után határozottan érezhető is, de úgy jelentősen csökken a tárolhatósága.
Az aromája "elillanhat", és az avasodási folyamat is gyorsabb, az olaj nagyobb felületen érintkezhet oxigénnel.
A mákos ételek készítésének folyamatához tartozott a mák megdarálása, úgy, mint a dióséhoz a diótörés.
A modern fogyasztói társadalom ilyen téren is átalakult, a dióbél eladható, de a feltöretlen dióra nincs kereslet.
Valahol érthető is, mert a dióbél látható, a dióban meg "ki tudja mennyi a kukacos"
a paleo mákos muffin állítólag nagyon jó
meg az a mákos-diós torta, ami némelyik a vaníliás cukor tasakjának a hátoldalán van (volt...?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!