Mi lehet a tipikus "sarki" döner kebabos hús receptje?
Az eredeti döner eleve nem csirkecommból van, de emellett nem csak a füszerezés számít, hanem a sütés módja is. Egyébként a dönernél az egyes húsrétegek füszerezett darálthúsmasszával vannak összeragasztva, ez is sokat módosít az ízeken.
Meg garantáltan nem hagymalében pácolt hús, hanem egy füszerkeverék, ami nem feltétlen magyar füszerekböl áll.
"Nem az autentikus török verzióra vonatkozik a kérdés."
Akkor bármi lehet!
A bolti keverékek szerintem is gagyik, valahogy az összesnek van egy jellegzetes műíze. Talán még a Lucullus egész oké.
Én kikísérleteztem egy saját fűszerkeveréket, ami nagyon bejövős - nemcsak nekem, hanem ismerősöknek is.
Leírom, hogy készítem. :)
2 db csirkemell filéhez a fűszer keverék:
- 2 tk oregánó (szárított)
- 2 tk kakukkfű (szárított)
- 2 tk majoranna (szárított)
- 2 tk őrölt paprika (édes, de csinálhatod fele-fele csípős édesből is)
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk só
- késhegynyi fahéj
- chilipehely (opcionális)
A pácba aztán zúzok 2 db friss fokhagymagerezdet, és rakok bele egy kis csokor apróra vágott friss petrezselymet is. Utána mehet bele a fűszerkeverék meg az olívaolaj. Összeforgatom vele a csirkemell csíkokat, 4-5 órát hagyom a hűtőben állni, aztán kisütöm, és töltöm vele, és a zöldségekkel, meg a szószokkal a pitát, tortillát, mikor melyikhez kedvem van. :)
Azt a tipikus nyársas dönerhúst házilag elég nehéz előállítani, a húsrétegek között húsmassza is van. Én mindig csirkemell filéből sütöm, mert a marha-, báránydöner nekem nem ízlik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!