Mit tegyek ha nokedli lett a pizzatésztámból?
Elutalom neked azt a 100 forintot a plusz lizsthez amit bele kell tenni.
Ha meg az ár nem probléma akkor csinálj dupla pizzá és fagyaszd le vagy ajándékozd el. Tele van a net helyi csoportokkal ahol elajándékozza valaki amikor tul sokat fozott
Köszönöm a jótanácsot! 🙏
Lehet hogy odaadom a felét egy rászorulónak: saját magamnak.
Na, képzeljétek el este megcsináltam, közben néztem Magyarország fejleményeit a tévében. Mivel 2 pohár vizet adtam hozzá 1 helyett, ezért dupláztam a mennyiséget lisztből és sóból. A fél kocka élesztő ugye 1 kilóhoz is elég, a 2 evőkanál olaj is rendben volt, ezért ezeket hagytam. Gyönyörű cipóvá dagasztottam, ketté vágtam, a felét kinyújtottam, rászórtam a feltéteket és tudjátok milyen lett??
👑👌
Pizzériában sem ettem volna jobbat! 😉
Köszönöm a segítséget!
Ha gondoljátok megosztom az alapreceptet, nem egy nagy vasziszdasz!
Pizzatészta (alap pizzatészta)
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- egy kocka élesztő fele
- 2 dl langyos tej (vízzel is lehet)
- cukor
- 2 kávéskanál/teáskanál só (én 1 púpozott evőkanállal teszek bele)
- 1 evőkanál olaj (elhagyható)
- sajt
Elkészítés:
Langyos tejbe/vízbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk. Ide kerül a felfuttatott élesztő is, majd elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk. Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát. Utána kinyújtjuk, megpakoljuk és megsütjük.
Kiegészítés:
- A jó pizzatészta a lelke a jó pizzának, ezért van pár alapszabály, amit érdemes betartani.
- A pizza tésztája kenyértészta, vagyis kelt tészta. Akkor jó, ha legalább kétszeresére megkelt, mert így belül üreges, levegős.
- A pizzatészta elkészítéséhez meleg konyha kell, hisz meleg szükséges ahhoz, hogy megkeljen a tészta.
- A sütő legyen forró, mert így gyorsan, pár perc alatt ropogósra sül a pizza. Még jobb, ha a sütőt a legmagasabb fokozatúra melegítjük. Ekkor a pizzának 8-10 perc is elég a sütéshez, de 15-nél semmiképp se kell több. Hagyományosan forró kemencében sül a pizza, rövid ideig.
- A tésztát nyújthatjuk vékonyra és vastagra is, ahogy szeretjük.
- A hozzávalók mind legyenek szoba hőmérsékletűek.
- A langyos tej és a cukor azért kell, hogy elkezdjenek szaporodni az élesztőgombák. Hideg tejben ez nem történik meg. A túl meleg pedig leforrázza és megöli őket.
- A tésztát lehet kézzel, robotgéppel, és kenyérsütő gépben is dagasztani. Mind a keletlen, mind a túlkelesztett tészta rossz lesz, ezért ez némi odafigyelést igényel.
- Ha nincs otthon tej, akkor a tejföl vagy a víz is jó lehet (szükségmegoldás), de a tejben indul be leghamarabb az erjedés, ezért ez az ideális.
- Ideális esetben nyújtódeszka és sodrófa (nyújtófa) a szükséges eszközök, de ha nincsenek, lehetünk kreatívak. Nyújtódeszka helyett jó bármilyen asztalfelület, sodrófát pedig lehet helyettesíteni egy tisztára mosott (üres) borosüveggel. Nem szükséges semmilyen eszköz sem. Kézzel (tenyérrel és ujjal) tökéletesen meg lehet a tésztát formázni.
- Ráhalmozzuk a feltéteket. Fantáziánktól és ízlésünktől függ, hogy mit teszünk rá. Lehet sonka, gomba, konzerv kukorica, szalámi, bármi.
- Megszórjuk reszelt sajttal, vagy befedjük vékony sajtszeletekkel.
Fehér pizzaszósz:
- tejföl
- oregánó, bazsalikom
- só, bors
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!