Miért van ekkora igény az éttermekre?
Nem szoktam menni, mindig is drágállottam és sosem ízlettek azok az egyenízek. Ennek ellenére karácsonyra kaptunk a párommal egy 10 ezer forintos ajándékutalványt.
Tegnap elmentünk, mert hát valamikor fel kell használni, leültünk, kértünk is egy étlapot és valami hihetetlen árak voltak. Egy kétszemélyes tálat kértünk. Volt rajta 4 szelet hús, az egyik sajtos rántott hús volt, nem volt ízletes vagy ropogós, meg volt sült hús. Vegeta kupac volt az egész. Nem is krumplit adtak, hanem ilyen gyorsfagyasztott száraz krumplinak nevezett műanyagot. A rizs is legalább több napos lehetett. Mindez 10 ezerért… Már szenteste napján erősen fontolgattam, hogy vissza lehet-e váltani pénzre, mert nem szeretem az éttermeket, de nem akartam bunkó lenni meg variálni sem szeretek. Így is -1700 forinttal távoztunk, mert ugye üdítőt is kértünk…
Én csak csodálom, hogy mindig nagy a nyüzsgés az éttermekben, kifőzdékben. Hogy az emberek szívesen állják az ott dolgozók bérét és megelégednek a silány minőséggel.
Nekem nincs ismerősöm aki étterembe járkál, hogy ezt megérdeklődjem, úgyhogy gondoltam ide írom ki, hátha tud valaki érdemben válaszolni, hogy mi a jó benne.
Anyám nagyon jól főzött, de hétvégeken néha étteremben ebédeltünk. Akkor még tellett rá. És semmi extra. A 60-as és 70-es évek egyik alapétele a csem. ser. sült. pár. káp. pir. burg volt. Ez szinte kötelező elem volt minden vendéglátóhelyen. Lefordítom: csemege sertéssült párolt káposztával, pirított burgonyával. Volt még rántott hús, meg pörkölt. Olyan nagyon széles nem volt a választék. És tudod miért ettünk ott? Hogy végre pihenhessen. Mert a feladatokat ugyan elosztottuk, nem úgy volt hogy ő mosott, főzött, takarított mi meg biztattuk.
Az akkori viszonyok lehetővé tették, hogy a hármashatárhegyi étterem teraszán ebédeljünk.
Akkoriban még sokfelé volt kerthelyiség. Pl. Máriaremetén a templom előtt, a Margitszigeten, Városligetben. Ezeket is szívesen látogattuk.
Kevésbé régi, hogy fizetésnapon a kollégákkal beültünk tatárbifszteket enni, sörözni, dumálni.
Az élet nem csak ráció. Sokan tesznek itt fel hasonló kérdéseket. Hogy minek ez, minek az stb. Nincs anyagi haszna. Olvasni sem kell, szórakozni sem. Kocsi is felesleges, meg minden.
Ha te így szeretsz élni, a te dolgod. De ne nézd már hülyének, aki étterembe jár.
30 évig gyalogtúráztam, meg kerékpár túráztam. Volt néhány túratársam, aki kerítés szélén kucorogva, dobozból, bicskával ette a löncshúst, marokra fogott hagymával, meg száradó kenyérrel.
Néhányan meg beültünk egy kisvendéglőben gulyást enni. Pedig azt tartják, az sok helyen a maradékok reinkarnációja.
Nem sok fele jártam a világban, meg eléggé nehéz eset vagyok mert könnyebb felsorolni, hogy mit szeretek, mint azt, mit nem.
De mindig helyi ételeket eszem utazás közben, és nem boltból próbálok valami hazaira hasonlító zsömlét, szalámit enni.
Tudod ez olyan, mint a színház, mozi. Egészen más hangulata van a nézőtéren ülni, mint otthon a tévé előtt.
Azért ültünk be abba az étterembe, (nem kifőzde, étterem!) mert oda szólt az ajándékutalvány. A karácsonyt eleve nem szeretem, mert ilyen hülyeségeket kapok/kapunk.
Ha már szó esett arról is, hogy miért ilyen egyszerűt ettünk; fogalmam sincs, hogy ők vagy bármelyik étterem hogyan készítenek el egy olyan ételt, amit még nem ettem. Plusz ha én valamit még nem kóstoltam, annak az az oka, hogy nem biztos, hogy ízlene.
Anno voltam anyámékkal Balatonon (10 lehettem) és olyan jó leírása volt egy vadasnak, remek összetevőkkel, hogy kikértem. Apámnak kellett megennie. Még azon az éven újból megkíséreltem egy hasonlót, akkor disznó agyvelőt kértem, és valami gusztustalan volt.
Aztán rá 2 évre ettem agyvelőt (mamám készítette el, nagyon jól főz) csak ámultam, hogy ez amúgy rohadt finom.
Mióta tudok főzni, sok elcseszettnek hitt kaját megszerettem, mert nem ízfokozót, vegetát rakok bele, hanem az adott ételhez illő fűszereket. Én még olyan étteremben nem voltam, ahol ne spóroltak volna ki belőle valamit.
Azt elismerem, hogy például pizzázni, kebabozni nagyon is megéri, mert ezeket csak utánozni lehet itthon. A pizzához nincs kemencém, a kebabhúst és annak elkészítési módját szintén lehetetlen itthon megcsinálni. De ezek legalább 5000 alatt vannak nálunk és egyediek.
Sosem értettem, hogy hogyan képes valaki kiadni pl egy palacsintára, lángosra egy fillért is, vagy bármilyen egyszerű ételre.
Én örülök ha főzhetek a családra, hogy kombinálhatom az ízeket.
Tegnap készítettem brassóit 1,5 kg húsból, ehhez még ment a krumpli, zöldség, hagyma, 5 literes lábas tele lett. 3500 forintra jött ki összesen, mindenki evett belőle kétszer, (a párom háromszor, mert délben kétszer mert magának) és még mára is maradt belőle.
10 ezer forintért inkább veszek 3 üveg tokaji aszút, hogy legyen mit kortyolgatni az itthoni ebéd / vacsora után. Arra nem sajnálom a pénzt, mert arról tudom jól, hogy lehetetlen itthon finom bort készítenem… Értitek már?
"egnap készítettem brassóit 1,5 kg húsból, ehhez még ment a krumpli, zöldség, hagyma, 5 literes lábas tele lett. 3500 forintra jött ki összesen, mindenki evett belőle kétszer, (a párom háromszor, mert délben kétszer mert magának) és még mára is maradt belőle."
Persze, csak közben sok mindent nem számoltál bele - az energiát, amivel elkészítetted, a munkaidödet, ami nem 200 Ft-os órabérrel lenne reális, szóval úgy könnyü olcsón fözni, ha a fele költséget kihagyod. 4
"ha én valamit még nem kóstoltam, annak az az oka, hogy nem biztos, hogy ízlene"
Ez meg a tipikus panelproli logika, csak azt eszi, amit otthon tömtek bele, marad a jó zsíros pörkölt, a rántott hús, a fasírt, meg ezek szerint a brassói - minden más ehetetlen számára, mert EDDIG nem kóstolta.
Én egyébként utazásaim alatt megyek étterembe - akár egyedül is. Bár válogatósan-egyszerűen étkezek és én is meg tudnám csinálni, de érzésem szerint legalább egyszer egy hellyel ez hozzátartozik a feeling-hez.
35/F
Aki megteheti had járjon, azért is járnak mert esetleg különlegesebb ételt eszik, mert otthon is tud enni rántott húst sült krumplival pl.
Meg kiszolgálják az embert és jólesik hogy fizet és foglalkoznak az emberrel!
Én nem járok mert drágállom, néha rendelek valamit pl pizzát stb ha unom az otthoni kosztot és ennyi!
Kicsit korlátolt a gondolkozásod, kérdező.
Már leírták a többiek a lényeget.
Egyél akkor otthon, nem kötelező étterembe járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!