Miért nem fut fel az élesztőm? Azért, mert hideg?
A tej szobahőmérsékletű. Tettem bele először 1 ek porcukrot, majd a hűtőből kivett élesztőt belemorzsoltam, de ilyen kb zizi nagyságú darabokban tudtam csak. Elfelejtettem megkeverni először, 8 perc után szétkevertem és tettem még bele kb fél kanál porcukrot.
Le van fedve konyharuhával, a házban 21 fok van. Előbb is rákevertem kb 15 perc után, de nem fut fel, még csak most kezdett szètmálni az élesztő.
Ez azért van, mert hideg volt az élesztő (sosem vettem még ki melegedni előbb) vagy azért, mert először nem kevertem el a cukrot a tejben?
Mit csináljak, hogy felfusson?
Lehet az élesztőnek túl hideg volt a szobahős tej. Nem ölte meg de iszonyat lelassította.
Teljesen jó lesz instanttal. Lehet minimálisan tobbet kell keleszteni majd de amuyg rendben lesz
Kicsit fogalomzavarom van. Nekem a szobahőmérséklet langyosat jelent.🙈
3 dl tejet 1 percre mikróba tettem, megkóstoltam és langyos volt.
Azóta kész a fánk. A porélesztő tette a dolgát, legközelebb is azzal fogom.
Az élesztőnek megfelelő körülményeket kell biztosítani, és mivel élő (egysejtű élesztőgombák összepréselt tömege), az is megtörténhet, hogy a rossz körülmények között elpusztul, de az már a felhasználás előtt gyanús (kiszáradt, sötét színű).
A 21 fok a gyors felfuttatásához hideg, dolgozik de lassan, ahogy az nálad is történt, vagyis nem az élesztővel volt a gond.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!