Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem fut fel az élesztőm?...

Miért nem fut fel az élesztőm? Azért, mert hideg?

Figyelt kérdés

A tej szobahőmérsékletű. Tettem bele először 1 ek porcukrot, majd a hűtőből kivett élesztőt belemorzsoltam, de ilyen kb zizi nagyságú darabokban tudtam csak. Elfelejtettem megkeverni először, 8 perc után szétkevertem és tettem még bele kb fél kanál porcukrot.

Le van fedve konyharuhával, a házban 21 fok van. Előbb is rákevertem kb 15 perc után, de nem fut fel, még csak most kezdett szètmálni az élesztő.


Ez azért van, mert hideg volt az élesztő (sosem vettem még ki melegedni előbb) vagy azért, mert először nem kevertem el a cukrot a tejben?


Mit csináljak, hogy felfusson?



jan. 29. 10:54
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Kiváncsi vagyok így milyen lesz.🙃 1 tasak instant élesztővel 30 g-nyi élesztőt váltottam ki. Csak a liszthez kevertem. Időközben felfutott a rendes élesztő is, miután megdagasztottam a tésztát.😁 Mindenhol langyos vizet olvastam, de anyósom a lángoshoz is úgy emlékszem melegítette a tejet tűzhelyen, az is inkább lett meleg, mint szobahőmérsékletű.
jan. 29. 12:21
 12/17 anonim ***** válasza:
88%

Lehet az élesztőnek túl hideg volt a szobahős tej. Nem ölte meg de iszonyat lelassította.


Teljesen jó lesz instanttal. Lehet minimálisan tobbet kell keleszteni majd de amuyg rendben lesz

jan. 29. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 anonim ***** válasza:
88%
Az élesztő egy gomba, ami cukrot eszik, ezáltal plusz a meleg és a levegő által szaporodik ("kel meg"). Értelemszerűen ha nem megfelelőek a körülmények a gombának, akkor nem eszik, nem szaporodik, fog felfutni, vagy elég gyászosan. Legközelebb langyos tejbe tedd, ne sajnáld belőle a cukrot, keverd el jól és utána tedd bele az élesztőt.
jan. 29. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/17 anonim ***** válasza:
88%
Langyos tejben kell élesztőt futtatni.Szobahőmérsékletűbe beleraktad még el is hűtötte azért nem futott fel.
jan. 29. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 A kérdező kommentje:

Kicsit fogalomzavarom van. Nekem a szobahőmérséklet langyosat jelent.🙈

3 dl tejet 1 percre mikróba tettem, megkóstoltam és langyos volt.


Azóta kész a fánk. A porélesztő tette a dolgát, legközelebb is azzal fogom.

jan. 29. 15:28
 16/17 anonim ***** válasza:
90%

Az élesztőnek megfelelő körülményeket kell biztosítani, és mivel élő (egysejtű élesztőgombák összepréselt tömege), az is megtörténhet, hogy a rossz körülmények között elpusztul, de az már a felhasználás előtt gyanús (kiszáradt, sötét színű).

A 21 fok a gyors felfuttatásához hideg, dolgozik de lassan, ahogy az nálad is történt, vagyis nem az élesztővel volt a gond.

jan. 29. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem rengeteg a cukor benne!
jan. 29. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!