Jó sajtfondü receptet írnátok?
1 gerezd fokhagyma
kicsi vaj
1/2 pint erős száraz almabor (angol pint!)
1/2 kg érett Cheddar sajt (reszelve)
2 ek kukoricaliszt
1 csipet cayenne bors
só és szerecsendió ízlés szerint (sót én sose teszek bele, nekem elég sós a sajt önmagában)
angol pint = 0,56 liter
Kikenjük az edényt vajjal és fokhagymával, beleöntjük az almabort (nem szabad forralni), ha felmelegedett, a sajtot. Fűszerezzük. Kavargatjuk, míg viszonylag homogén lesz, ekkor már bugyoghat. A kukoricalisztet elkeverjük kevés borral, beleöntjük. (Tul.képpen habarás, csak tejföl nélkül.) Szép puding állagú sajtszószt kell kapni.
Mártogató: paradicsom, uborka, retek, répa, karalábé, paprika, alma, virsli, magos barna kenyér, stb. (Ezeket még a sajtszósz előtt falatokra kell darabolni.)
Legjobb a füstli, a kenyér, a paradicsom, az alma, az uborka. De bármit lehet.
Ez 4 személyes adag.
Ezt is kipróbáltuk, bár az előző a kedvencem.
300 g Gruyére sajt
200 g ementáli sajt
3 csapott teáskanál étkezési keményítő
1-2 gerezd fokhagyma
1 rozmaringág
150 ml rozé
2 ek cseresznyepálinka
A sajtot lereszeljük, fokhagymát megtisztítjuk, rozmaringot leöblítjük, leitatjuk, leveleit a szárról letépkedjük, finomra felaprítjuk. Egy edényben összekeverjük a sajtot, rozmaringot és a keményítőt, hozzáadjuk a bort és kevergetve felforraljuk, míg egyenletes masszát kapunk. A cseresznyepálinkát a végén adjuk hozzá.
---------
Egyiknek sincs alkoholíze és -tartalma, az a főzéskor eltűnik. Gyerkek is fogyaszthatják.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!